Re: Ještě mateřská dovolená
2500? Snad 3800,- do 4 let dítěte, ne? Bohužel si nejsem jistá, zda teď může volbu provést někdo jiný, než ten, kdo původně o RP žádal. Mám za to, že když jste věděla (a to samozřejmě bylo jasné už tehdy), že si nemůžete zvolit variantu, tak si měl rovnou požádat on. Ale jistě to nevím, třeba sem ještě někdo napíše.
.. vloni jsem měla případ,kdy si mamina nemohla zvolit variantu,řešili to ještě v době PPM,kdy už jí na sociálce řekli,že si nemůže zvolit,ale navrhli ji,aby na PPM jakoby nastoupil manžel,i když ten fakticky nenastoupil,jen jsem vyplňovala doklad pro sociálku s fialovým pruhem,kde jsem uváděla,jakou by měl manžel PPM,kdyby ji nastoupil/den nástupu na PPM by se bral dnem narození dítěte,vyplnila jsem,jakou denní dávku by dostával/,protože tam nějak ovlivňuje denní dávka /čím vyšší,tím lépe/ .. a pak si mohla mamina vybrat z těch možností .. ale to už je u vás zřejmě pozdě ..přesné informace by vám podali na sociálce,kde vyplácí RP
.. SAMA jsem se divila,co lze udělat,ale je to prý nové od loňského roku a paní ze sociálky mi to vysvětlovala telefonicky,jenže jsem to vypustila z hlavy,protože pak už to nikdo nepotřeboval .. takže určitě informace jedině na sociálce ..
Rozhodně je třeba vědět, zda by otci vznikl "fiktivní" nárok na PPM (např. podmínku 270 dnů pojištění). To, že by informace člověk dostal na kontaktním místě SSP, je sice teoreticky pravda, ale fakticky tam jsou jen lidi jako jinde - někteří dobří a ochotní, a jiní...
Naše firma má zaměstnance z několika okresů, a přestože jsme dali dvěma z nich stejnou radu, jeden uspěl a druhý ne, takže jsme mu pomáhali s odvoláním (úspěšně). Doporučuji specializovanou poradnu Aperio, třeba tam najdete odpověď:
http://www.aperio.cz/poradna/index.shtml
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
21. 4. 2009 17:06
Dobrý den,četla jsem diskuzi Aji s Jiřkou o zvolení varianty "rodičovského příspěvku"a chci se zeptat: Mám dítě věku 20ti měsíců, oznámili mi, že nemám nárok na volbu varianty, od 21měsíce budu tedy dostávat jen 2500,-Kč rodičovský příspěvek,
může si teď manžel požádat o rodičovský příspěvek? Dostane víc?
Tím rozhodnutím nás dost zaskočili a nedokážu si představit co s tou almužnou budeme dělat.
Děkuji.