Výpočet dovolené před nástupem na MD

• (neregistrovaný)

21. 4. 2009 17:18

Dobrý den,zaměstnankyně si chce vybrat dovolenou před nástupem na MD.Pracuje od r.2008 nástup na PPM 17.6.2009.Navrhovala jsem ji výběr dov.po PPM,měla by nárok na celých 20 dnů,ale tak to nechce.Vypočítala jsem tedy 8,5 dnů dovolené za r.2009.Prosím vás,mám to dobře?Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 4. 2009 17:43

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Výpočet dovolené před nástupem na MD
      Doba mateřské dovolené se z hlediska určování nároku na řádnou dovolenou považuje za dobu odpracovanou. Na MD bude od června do prosince, takže jí vznikne nárok na celoroční výměru a jestli teď dlouhodobě nemarodí, tak se jí tato výměra ani nebude krátit. Může požádat o její čerpání před mateřskou, ale zaměstnavatel jí to nemusí umožnit. Po mateřské musí.

• 21. 4. 2009 17:56

VěraMatyaš (neregistrovaný)

Dobrý den, jen si chci ujistit, jestli jsem Vás pochopila správně, zaměstnankyně (můj případ) jakmile otěhotněla tak nastoupila na nemocenskou. Tzn. že celé těhotenství bude doma. Můžu jí tedy pokrátit dovolenou, jen za období nemoci (pokud přesáhne 100 dní), potom následuje MD a to je jako by chodila do práce tzn. v tomto období ji nesmím vzít dovolenou? Zbytek dovolené tedy bude čerpat až se vrátí do práce po rodičovské dovolené? Děkuji ještě jednou za radu

• 21. 4. 2009 18:21

Jiřka1 (neregistrovaný)

Ano. Doba mateřské dovolené se považuje za dobu odpracovanou. Každý kal. rok se posuzuje nově. Takže pro odpracované směny budete brát v úvahu pracovní dny plus svátky, ve kterých měla mateřskou dovolenou, pracovní dny, které odpracovala, svátky, které měla zaplacené a pracovní dny, ve kterých čerpala řádnou dovolenou (v rámci příslušného kal. roku). Pokud dojdete k číslu aspoň 60 nebo více, pak jí za ten rok vznikl nárok na celoroční výměru. Pak v témže kal. roce sečtete všechny prac. dny, které promarodila, svátky v prac. dnech, které promarodila, dny neplaceného volna, dny OČR. Pokud dojdete k číslu 100 nebo více, budete ten celoroční nárok krátit (za prvních 100 dní o 1/12, za každých dalších 21 o další dvanáctiny). O pokrácený nárok může požádat k vyčerpání hned po mateřské. Pokud si o jeho čerpání nepožádala hned po mateřské, tak k těm zameškaným dnům musíte přičíst ještě dny rodičovské v tom kal. roce (a možná bude krácení větší). Záleží na konkrétních datech.

• 21. 4. 2009 19:36

xy5

pokud písemně požádá, může čerpat ihned po mat. dovolené - § 217 odst. 5, nebo až po rodič. dovolené - § 218 odst. 3 Zák.práce

Děkuji ještě jednou za radu

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).