Re: Výpověď pro nadbyt.+odstupné+neschop
Paní Jiřko, prosím, a když tedy neodpracuje ty 2 dny, má to vliv na výplatu odstupného??
Na odstupné má nárok v každém případě, ale výpočet odstupného záleží na tom, kdy pracovní poměr skončí (protože průměr pro odstupné se počítá z výdělků v kal. čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém nastane konec prac. poměru).
Re: pro paní Jiřku
>>>>>>Dobrý den,
>>>>>>zaměstnanec dostane výpověď pro nadbytečnost k
>>>>>>28.2.2009, obdrží výpověď s 2-měs.výp.lhůtou, čili do
>>>>>>30.4.2009, je přiznáno odstupné ve výši 3-násobku
>>>>>>platu.
>>>>>>Mám dotaz, pokud zaměstnanec k 28.4.2009 onemocní,
>>>>>>čili předá zamteli neschopenku, má to vliv na výplatu
>>>>>>odstupného, respektive, může o odstupné přijít??
>>>>>>Děkuji všem za odpovědi
>>>>>Pracovní poměr skončí, nemoc nemá na odstupné vliv.
>>>>
>>>>Pracovní poměr neskončí, protože až po nemoci teprve
>>>>doběhne zbytek výpovědní doby, ledaže by zaměstnanec
>>>>prohlásil, že na odpracování zbytku výpovědní doby
>>>>netrvá.
>>>
>>>Paní Jiřko, prosím, a když tedy neodpracuje ty 2 dny,
>>>má to vliv na výplatu odstupného??
>>
>>Na odstupné má nárok v každém případě, ale výpočet
>>odstupného záleží na tom, kdy pracovní poměr skončí
>>(protože průměr pro odstupné se počítá z výdělků v
>>kal.
>>čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém
>>nastane
>>konec prac. poměru).
>
>Ano, výpočet vím, a PP skončí ke 30.4., nebo ne??Nebo
>skončí až ukončením neschopenky?
Zřejmě jste si dobře nepřečetla odpověď p. Jiřky :
Pracovní poměr neskončí, protože až po nemoci teprve
>>>doběhne zbytek výpovědní doby, ledaže by zaměstnanec
>>>prohlásil, že na odpracování zbytku výpovědní doby
>>>netrvá.
Vy jste snad odpovědi p. Jiřky ani nečetla:
Na odstupné má nárok v každém případě, ale výpočet odstupného záleží na tom, kdy pracovní poměr skončí (protože průměr pro odstupné se počítá z výdělků v kal. čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve kterém nastane konec prac. poměru).
Přečetla jsem dobře, ale stále nemám odpověď, odstupné se počítá z předcházejícího čtvrtletí před ukončením PP.Když bude brát nemocenskou, tak nemá výdělek ale nemocenskou dávku, ze které se odstupné nepočítá.Jde mi o to, kdy dostane odstupné vyplaceno?
Jak to že to pořád nevíte ?
1) Zaměstnanci, u něhož dochází k rozvázání pracovního poměru výpovědí danou zaměstnavatelem z důvodů uvedených v § 52 písm. a) až c) nebo
dohodou z týchž důvodů, a zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr podle § 56, přísluší při skončení pracovního poměru odstupné ve výši nejméně trojnásobku průměrného výdělku.
Je tam jasně při skončení pracovního poměru. Tak přece , když mu PP neskončil, protože nemocí se zastavuje bsěh výpovědní doby, tak odstupné dostane at PP skončí, bez ohledu na to, z kterého čtvrtletí bude odstupné vypočítáno.
.. kdyby PP skončil 30.4.09,dostupné by dostal ve mzdě za 4/09 a z průměru prvního Q 09,pokud bude trvat na tom,že PP skončí až po ukončení PN a 2 zbývajících dnech,tj. např,. PN ukončí 29.9.09,PP by skončil až 1.10.09,pak dostane odstupné ve mzdě za 10/09 a z pravděbodobného průměru .. protože se mění rozhodné období pro výpočet průměrného výdělku ...
Dobrý den IB, děkuji moc, toto je přesně odpověď na kterou jsem čekala.Ještě tedy malý dotaz, asi je lepší nastoupi tu neschopnost až po ukončení PP, tedy v 7-denní ochranné lhůtě?Myslím kvůli výpočtu a výplatě odstupného..ještě jednou moc děkuji
No, pokud je možné si neschopnost naplánovat dopředu, tak ano, ale to se domnívám , že snad ani nejde, nebo ano? Napadá mě jenom plánovaná operace nebo nějaký podobný zákrok, ale i tam je zase rozhodná objednací doba a ta nebývá zrovna plánovaná podle toho , jak si přeje pacient. Běžná pracovní neschopnost (ne vychytralost) většinou příjde najednou a neplánovaně.
Re: OT: Výpověď pro nadbyt.+odstupné+nes
.. a co např. příklad: zaměstnanec nastoupil do PP 8.4.09,s tím,že má jít během dvou až třech měsíců na operaci kolene,věděl to i zaměstnavatel,ale protože ho nutně potřeboval /nenadále mu onemocněl druhý zaměstnenec infekcí-kuchař/zaměstnal ho .. po týdnu ale volali dotyčnému,že se uvolnilo místo a mohou ho vzít na operaci .. takže odpracoval 7 prac. dnů a onemocněl .. je to taky vychtralost ?? někdo tvrdí,že ano .. ale už nevidí,že těch sedm dní odpracoval od 7 ráno do 22 večer .. jako kuchař i za toho druhého,když nebyl nikdo k vystřídání ..
Re: OT: Výpověď pro nadbyt.+odstupné+nes
Ale vždyť o plánovaném zákroku nikdo nepochybuje, jenom se mi zdá, že v poslední ( a možná že ani ne v poslední) době je módou řešit různé životní situace právě pracovní neschopností. Samozřejmě je to věcí lékaře.Toho především. Když ale kolem sebe vidím mnohdy lidi, kteří jsou na tom zdravotně opravdu špatně a jsou jim odebírány invalidní důchody,nebo jim je řečeno revizními lékaři, že ač slabozraký, bez končetiny nebo s vážnou nemocí si musí najít práci, tak mi rozum zůstává stát právě v případech, kdy je evidentně jasné, že nemoc je plánovaná jako východisko pro řešení nějakého jiného problému (konec zaměstnání, neshoda se zaměstnavatelem, a pod.).To neznamená, že je to právě tento případ, ale z dotazů tady to mnohdy tak vypadá.
.. a vy se divíte,že v dnešní době jsou lidé vychytralí .. pokud bych dostala výpověď,taky bych si "naplánova" nemoc .. ale toť otázka,na jak dlouho,protože krátkodobá nemoc mi nic moc nepomůže .. a na dlouhodobou už by mi přeci jen něco muselo být .. ale příklad: u nás dostala výpověď mamina s dvěma dětmi,z toho jedno dlouhodobě trvale nemocné .. skončila 31.12.08,mezi řečí jsem ji řekla o této možnosti,být na PN,a do dvou dnů přinesla PN a je "nemocná" dosud .. má větší příjem než z UP .. a lékař si musí sám zodpovědět,zda jí může takto dlouho nechat na PN ... a vůbec se jí nedivím ..
.. tady se jednalo o minulý rok a PN z něj .. takže nevím,čemu by se měl kdo divit .. naopak je to jiné po 1.1.09 .. pokud někdo onemocní déle jak 14 kal. před skončením PN .. pak je to samozřejmě jinak .. ale o tom tu v příkladu nebyla řeč .. a také jsem paní upoozornila,jak je to s placením PN nyní .. musíte pozorně číst odpovědi .. :-)
..když onemocní v ochr.lhůtě,vyplatíte odstupné ve mzdě za duben,nebude mu náležet náhrada mzdy za prvních 14 kal.dnů /protože už nebude v PP a neuchízí mu žádná mzda/a od 15 dne ho bude vyplácet OSSZ,pokud by onemocněl už toho 28 a trval by na tom,že PP neskončí 30.4.,tak mu budete vyplácet náhradu mzdy od 4 prac.dne/protože jeho PP neskončil/,od 15 kal. dne ho bude platit OSSZ..
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
21. 4. 2009 22:42
Dobrý den,
zaměstnanec dostane výpověď pro nadbytečnost k 28.2.2009, obdrží výpověď s 2-měs.výp.lhůtou, čili do 30.4.2009, je přiznáno odstupné ve výši 3-násobku platu.
Mám dotaz, pokud zaměstnanec k 28.4.2009 onemocní, čili předá zamteli neschopenku, má to vliv na výplatu odstupného, respektive, může o odstupné přijít??
Děkuji všem za odpovědi