Re: Kratší pracovní doba a průměrný výdě
Děkuji Vám za odpověď. Já jsem si to tak myslela taky, ale paní z úřadu práce tvrdila, že rozhodné období je první kvartál, zjistím výdělek k prvnímu dubnu a pak už se nemění. A že v rozhodném období byl ten úvazek vyšší, takže mám brát vyšší. Ovšem všechno mi to přišlo ve stylu - no já si myslím ... A vzhledem k vyplácení podpory a odstupným - celkem velké částky ...
A podepisujete si výpočet Vy, ne ona. Ta Vám třeba přijde na kontrolu a dá Vámto ještě k úhradě. Logicky - výši hodinového prům.výdělku musíte spočítat podle správného RO a z toho výpočet měsíčního čistého podle podmínek platných při skončení p.p., tak si to vymysleli, aby to objektivně odpovídalo skutečnosti v době skončení p.p.
Ještě jednou se vracím k včerejší diskusi o průměrném výdělku. JUDr. Bořivoj ŠUbrt, který školí v Anagu, nám na dotaz odpověděl, že pro přepočet průměrného hodinového výdělku na měsíční průměrný výdělek je rozhodující délka týdenní pracovní doby zaměstnance ke dni, k němuž se průměrný výdělek zjišťuje, tj. k prvému dni následujícího kalendářního měsíce po uplynutí rozhodného období. V daném příkladu jde o stav platný k 1.4.2009. Eventuelní změny v délce pracovní doby v průběhu nového rozhodného období tento průměrný měsíční výdělek již neovlivňují.
To je hrůza, co člověk, to jiný názor. A pak si mám vybrat :-)
Zdraví Lenka.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2009 8:51
Dobrý den,
prosím o radu při výpočtu průměrného výdělku. V organizaci máme stanovenou týdenní pracovní dobu 37,5 hodin, od května pak 30 hodin. Když bude někdo končit v květnu nebo v červnu, nevím si rady s výpočtem průměrného měsíčního výdělku - průměrný hodinový násobím starou týdenní pracovní dobou nebo novou? 2 telefonáty na úřad práce daly 2 odpovědi - jeden se opíral o to, že násobím průměrný hodinový výdělek aktuální týdenní pracovní dobou, druhý se opíral o to, že vycházím z rozhodného období, kdy byla stanovená týdenní pracovní doba 37,5 hodiny, zjišťuji výdělek k 1.4. a po celé období je neměním. Jedná se mi o to, když budu vyplácet odstupné a čistý výdělek pro účely vyplácení podpory v nezaměstnanosti. Rozdíl je dost velký.
Děkuji za Vaše názory.
Přeji pěkný den.
Lenka