Re: Penzijní přip, živ. poj. - příspěvky
§6 odst.9 p- pro zaměstnavatele osvobozeno max.do výše 24000. výše příspěvku. Zaměstnanec se již nehlídá, jestli myslíte výši SP . Má nárok ze svého pojištění na odpočet ze zákl.daně max. do 12 tis. na penzijní a 12 tis. na životní.To je ale na jeho pojištění.
Jedná se mi o zaměstnavatele, hledala jsem v § 24, že se bude jednat o daňový výdaj, ale tam jsem nic nenašla, znamená to tedy, že zaměstnavatel může přispívat:
1. do částky 24000 ročně na penzijní , ale bude to Nedaňový náklad u zaměstnavatele, u zaměstnance osvobozený příjem
2. životní pojištění placené za zaměstnance bude nedaňový náklad u zaměstnavatele a zdanitelný příjem u zaměstnace???
díky za objasnění
Jsou osvobozeny od daně u zaměstnance do 24000,celkem -na příspěvky zaměstnavatele nejen na penzijní ,ale i na životní pojištění.
Chápu-li správně:
1. penzijní - Jakákoli suma uvedená v kolektivní smlouvě je daňový náklad
2. životní - opět jakákoli suma uvedená v kolektivní smlouvě je daňový náklad
3. do částky 24000 za bod 1+2 se jedná o osvobozený příjem zaměstnance
je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2009 11:05
Dost dlouho jsem neřešila příspěvky zaměstnavatele u penzijního připojištění a životního pojištění.
Můžete mi prosím poslat § a odstavec, který toto řeší? Jedná se mi o daňovou uznatelnost u zaměstnavatele (do jaké sumy?) a osvobození do učtité výše u zaměstnance, pokud zaměstnavatel přispívá.