Re: dovolena
Ano, ale on má povinnost určit Vám dovolenou v tom roce, za který máte nárok 4 týdny dovolené( pokud trval p.p. celý rok), pokud to neučinil ,musí Vám ji nařídit nejdéle dokonce října, tak , aby byla vyčerpána do konce tohoto roku, jinak na ni musíte nastoupit 1.11. Tak mu to připomeňte :-)
.. to je proboha pro něj dlouhá doba 3 dny ?? když si práci uděláte ?? to mi připadá spíše naschvál,že vám ji nechce dát .. jinak ji opravdu určitě zaměstnavatel,zkuste se s ním ještě jednou domluvit a vysvětlit mu,že máte odjet mimo republiku .. ještě jsem se nesetkala,že by byl někdo tak zatvrzelý,že to nepovolí,kór,když za vás nemusí hledat náhradu a práce je a bude hotová .. připadá mi to jako ješitnost ..
Zkuste si o tu dovolenou požádat už teď písemně, uvidíte co vám odpoví. Možná to potřebuje vědět hodně dopředu. Jinak taky nevidím jediný důvod, proč by vám nemohl 3 dny dát, když za sebe neptřebujete náhradu - navíc, při určování čerpání dovolené má přihlížet k oprávněným zájmům zaměstnance, tak zkuste připomnět, že loni jste podle sebe nečerpala v létě žádnou dovolenou, tak letos by vám mohl vyhovět, když o to žádáte tolik dopředu.
a to takto postupuje u všech zam-ců? Nedalo by se s ním dohodnout? Zdá se mi to jako naschvál (pokud máte práci včas řádně vykonanou, tak snad 3 dny Vaší nepřítomnosti nepoloží firmu - zvláště, když to oznámíte dopředu)
ano, zam-tel dle Zák. práce určuje dovolenou, ale jsou v životě okamžiky, kdy dovolenou dotyčný nutně potřebuje (třeba úmrtí v rodině a není nárok na volno apod.), takže určitě se se zam-telem dá domluvit
my jsme malinka firma.a jsme pouze 2 zamestnanci a 2 jednatele..druhy zamestnanec muze mit dovolenou kdy chce.me tu spise berou jako nekoho podradnyho kterej musi poslouchat.zatim jsem musela udelat plan dovoleny kdy si vsichni zaskrtali kdy budou pryc a ten ktery rozhoduje o my dovoleny si tam napsal cely cervenec a srpen..to je spravedlnost, tak bohuzel stejne nic nenadelam.na dovolenou podle nej z minuleho roku nemam narok i kdyz jsem si ji celou nevycerpala, sice rika ze je to podle zakona ale bohuzel vim ze v zakone to neni.ale vsem dekuji za odpovedi, asi bude nejlepsi zmenit zamestnavatele.jediny co me tu drzelo bylo ziskat praxi,kterou sem diky teto firme doopravdy ziskala...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2009 13:12
chtela jsem se zeptat vim ze o dovoleny rozhoduje zamestnavatel..minulej rok sem v lete nemela ani jeden den dovoleny a tenhle rok chci ject na 3dny do anglie v poslednim tydnu cervence a jak tak to vypada pravdepodobne ji zase nedostanu..delam ucetni, takze nepotrebuji za sebe nahradu veskerou praci si stihnu udelat predem..nemam nejakou moznost ji dostat?? asi ne kdyz ji urcuje zamestnavatel...