Rozjezd živnosti

• (neregistrovaný)

13. 6. 2011 10:03

Dobrý den,
    jsem na ÚP a chci založit živnost - v místě svého budoucího bydliště mít provozovnu i sídlo firmy (vinařství). Budu se v srpnu ženit a příští schůzku na ÚP mám v červenci, tak bych měl rád většinu do toho srpna či spíše již do příštího setkání na ÚP zařízeného.
    Mám to namyšleno tak, že nejprve sám změním - tento či přístí týden - trvalé bydliště (tím se zřejmě změní některé dávky na bydlení - nepodstatné), které se pak bude všude objevovat v dokumentech ohledně živnosti. Založím živnost na ŽÚ a než začnu vykazovat zisk, zažádám o případnou dotaci pro začínájícího podnikatele.
    Následovat bude svatba, změna  stavu v OP, tím pádem další změna OP. Pak začnu podnikat - snad i vydělávat a tedy platit sociální a zdravotní. Dotaz - jak vysoké jsou odvody pro sociální zdravotní, dokud nevykazuji žádný zisk? A jak se mění odvody v zásislosti na výši zisku?

Chci požádat o případné doplnění k chronologii či možné jednodušší řešení. Mockrát děkuji za informaci
    Přeji hezký den
    P. Husák ml.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 13. 6. 2011 16:55

autorka

Dobrý den,

pokud hodláte požádat o dotaci na zřízení nového pracovního místa, musíte nejprve jednat s příslušným úřadem práce. Ten rozhodne, zda máte na dotaci nárok a zda na uvedený obor podnikání dotaci ve své působnosti poskytuje. Živnostenské oprávnění vyřídíte snadno prostřednictvím registračních míst živnostenských úřadů. Zde se také zaregistrujete k dani z příjmů fyzických osob na FÚ, na ČSSZ  a příslušnou zdravotní pojišťovnu. Vše jedním formulářem.

Daň z příjmu zaplatíte až následující rok po podání daňového přiznání. Zálohy na sociální a zdravotní pojistné platíte v případě, že nebudete současně zaměstnán (tj. OSVČ vedlejší). OSVČ hlavní platí zálohy bez ohledu na výši výdělku. 

Záloha na sociální pojištění - 1807 Kč
      Záloha na zdravotní pojištění - 1670 Kč

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).