Re: OT Proplácení dovolené po mateřské -
Tak za prvé: Správně na Vaši žádost neměli vůbec reagovat a neměli nic proplácet, protože dovolená je smí proplácet jen při skončení prac. poměru (a ten Vám přece neskončil). Vy jste měla napsat žádost, že žádáte o umožnění ČERPÁNÍ řádné dovolené v délce x dní ode dne 4. 4. 09 do .... Měla jste nárok vyčerpat zbylý počet dní z roku 2008 a CELOU dovolenou za rok 2009. (Za letošek Vám totiž vznikl nárok na celoroční výměru a pokud byste si ji vyčerpala hned po mateřské, tak by se nekrátila). A pak další žádost měla znít, že žádáte o poskytnutí rodičovské dovolené od ...(zde dát den po následující po dočerpání řádné dovolené) do... (jak dlouho chcete, maximálně však do 3 let dítěte). Takže již tento postup máte špatně. Neměl proplatit, ale Vy jste měla dovolenou VYBRAT (a dostat ji zaplacenou) a pak teprve nastoupit na rodičovskou. A nevíc jste zřejmě požádala o menší počet dnů, než jaký Vám náležel.
Ať tak nebo tak, každopádně dovolená byla nebo měla být zaplacena pravděpodobným průměrem, protože v předešlém čtvrtletí jste nměla výdělky, ze kterých by se průměr počítal (byla jste na mateřské. Pravděpodobný průměr určuje zaměstnavatel a má být co nejvíce podobný pravdě.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2009 16:34
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na následující. Dne 21.9.2008 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou, která mi skončila 3.4.2009. K datu 4.4.2009 jsem si požádala o proplacení nevyčerpané dovolené a dovolené, která mi vznikla po dobu mateřské. Celkem tedy jsem měla k proplacení 16 dní. V září byl muj pruměr na dovolenou 102,23 Kč / hodinu. Následující tři měsíce pruměr klesl na 98,84 Kč/ hodinu.
Doufala jsem, že dovolenou budu mít proplacenou částkou 98,84 Kč /hodinu na dovolenou.
Dozvěděla jsem se ale, že mi v práci vypočítali 451,75 Kč na den.
Je to prosím Vás správně spočítané, nebo mám nárok na vyšší částku?
Pokud je to správně, tak proč se mi nárok tak snížil?
Děkuji
Zuzana Brňová