Re: Dovolená-výpočet nároku
Tak denně se tu opakuje, že neexistuje výpověď dohodou. Buď výpověď tzn. 2 měsíce výpovědní lhůta nebo dohoda, ke kterémukoliv dni. Jestliže končí k 27.10. PP, nárok za říjen nevzniká, pokud měl v roce 2008 odpracováno víc jak 60 dní, tzn. vznikl nárok na poměrnou část dovolené tj. 9/12 celoročního nároku. Za leden - nárok na 1,5 dne při celoročním nároku 20 dní, nárok na 2 dny, při celoročním nároku 25 dní.
Souhlasím. Pokud prac. poměr skončí v průběhu měsíce a on bezprostředně nastoupí k novému zaměstnavateli (a dohromady odpracuje celý měsíc), poskytuje poměrnou část dovolené za ten měsíc vždy nový zaměstnavatel (pokud u něj zaměstnanec odpracuje aspoň 60 směn). V uvedeném případě ale i kdyby nastoupil bezprostředně k novému zaměstnavateli, stejně do konce roku neodpracuje 60 směn, takže u nového mu vznikne nárok jen na dvanáctinu za každých 21 odpracovaných směn a u starého má nárok na 9/12 (pokud u něj pracoval od začátku roku, odpracoval aspoň 60 směn a nepromarodil ani 100 směn).
Zaokrouhlování: zaokrouhlujeme na půldny.
Děkuji ,samozřejmě,že dohoda špatně jsem se vyjádřila.
Takže nám to říkal pán špatně...Děkuji za ujištění.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
22. 4. 2009 21:19
Dobrý den,
dnes jsem byla na školení (abych byla chytřejší)....
A jsem víc zmatená.
PŘÍKLAD:
1) zaměstnanec dal výpověď k 27.10.2008 -dohodou-za měsíc říjen má nárok na dovolenou?...Odpracoval 17 dní.(myslela jsem ,že ne)
2)zaměstnanec pracoval do 31.1.2009- 1/12 =1,6 dne...zaokrouhlím na 2 ? (zaokrouhlila bych na 1,5)
Díky MONIKA