Re: Pracovní poměr na dobu určitou
Ano, pro tyto případy platí vyjímka. Pokud se sjednává prac. poměr na dobu určitou na zástup, pak neplatí dvouleté omezení. A období ani nemusí být vymezeno datem - stačí např. napsat, že prac. poměr se sjednává do doby návratu paní xy z mateřské, rodičovské nebo neplaceného volna. A pak prac. poměr končí den předtím, než ona nastoupí zpět (třeba i za 5 let).
Jsem ve stejné situaci, měl mám taky ve smlouvě uveden zástup za paní xy, která je na rodičovské dovolené a nevím zda se vrátí po dvou, třech nebo čtyřech letech. Měla by mi to firma oznámit dopředu nebo nemusí. Může se stát že mi v pátek řeknou v pondělí paní xy nastupuje do práce???? Nebo se to bere jako dvouměční výpovědní lhůta??
Děkuji
Firma Vám nic dopředu oznamovat nemusí, protože právě proto máte takto smluvenou dobu zaměstnání - do návratu paní xy. Až ona se bude vracet - Vy končíte. Pokud tam máte zástup za paní xy (za její rodičovskou dovolenou), tak rodičovská dvolená trvá maximálně do 3 let dítěte - takže den po 3. narozeninách se ona vrací do práce - a Vy jste tím pádem skončila. Ale může se stát, že se se zaměstnavatelem dohodne na dřívějším návratu - a jejím návratem Vy končíte. Když to budou vědět dostatečně dopředu, bude slušné Vám to takto dopředu říct, ale nemusí. Pokud by ona chtěla být doma i po 3. narozeninách dítěte, tak už se nejedná o rodičovskou dovolenou, ale o neplacené volno, které by si musela se zaměstnavatelem vyjednat. To by pak zaměstnavatel musel dát dodatek k Vaší smlouvě (pokud by Vás nadále chtěl), že jste jako zástup paní xy, která je na neplaceném volnu. A zase - s jejím návratem z nepl. volna končí Váš pracovní poměr.
Děkuji za odpověď takže pokud budou slušní dozvím se vše dopředu. Pokud ne může se stát, že v pátek řeknou v pondělí už nechoďte přijde paní xy. Dvouměsíční výpovědní lhůta od zaměstnavatele kterou mám také napsanou v pracovní smlouvě, tudíž nehraje žádnou roli.
Ono to ani nemusí být o slušnosti zaměstnavatele, protože ta paní může o poskytování rodičovské žádat třeba po měsíci a stále žádost obnovovat, takže ani ten zaměstnavatel nemusí dopředu vědět, kdy se ona vrátí do práce. Pokud ale požádala až do 3 let, tak přinejmenším víte, že když se ta paní nedohodne na dřívějším návratu z rodičovské, tak jí rodičovská končí 3. narozeninami dítěte a vrací se. Pokud bude chtít ještě zůstat doma, tak si musí domluvit neplacené volno (to ale zaměstnavatel nemusí povolit), takže i Vy se můžete předem zajímat, jak to vypadá, zda bude ještě doma nebo se den 3. narozeninách vrátí. Že nemáte žádnou jistotu je normální, kromě toho - kdo ji má i při smlouvě na dobu neurčitou? Zástup je zástup a to člověk ví od začátku. Ta dvouměsíční výpovědní doba by byla uplatněna, pokud by s Vámi chtěl zaměstnavatel ukončit prac. poměr dřív, než Vám skončí zástup.
Chápu, že zástup je zástup, s tím jsem do firmy nastupovala. Pracuji jako účetní - faktury, banka atd. Paní xy sem chodí dělat mzdy. Jejímu dítěti budou na podzim 2 roky a já právě nevím do kdy si dotyčná požádala zda do 2 let nebo do 3 let.Paní xy není moc komunikativní a já si myslela, že když přijde s tím, že chce nastoupit znovu do práce, tak budu mít 2 měsíce čas na to, abych si našla novou práci. Teď vidím, že to tak růžové nebude.....no snad neskončím na ÚP? Každopádně bude lepší, když se paní o prázdninách zeptám a uvidím, taky mi může říct, že mě to nemusí zajímat, že ano no uvidíme.
Děkuji vše za odpovědi
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2009 10:11
Dobrý den,
prosím o radu ohledně pracovního poměru. Nejprve jsem dostala smlouvu na dobu určitou (2 roky). Jedná se o zástup za mateřskou dovolenou. Paní chce zůstat doma ještě další dva roky. Ale podle zákoníku práce mohu mít smlouvu na dobu určitou max. 2 roky. Je v tomto případě možné mi prodloužit smlouvu ještě na další dva roky když se jedná o zástup za MD?
Děkuji za radu