Re: FÚ poslal SMS, chce doložit příjmy
Pokud máte přerušené podnikání tak by jste neměl podnikat vůbec,tedy pokud jsem správně pochopila tak spolupracujete s kolegou který fakturuje. Pokud nepodnikáte ani nejste zaměstnaný pak jste na úřadu práce ?? - to asi fú především zajímá.
Mé příjmy v mezidobí od listopadu 2008 doposud: z úspor a z akcií, což nevím, jak pro FÚ doložit, leda výpisy z účtu (že tam mám peníze, z kterých žiji).
Problematické se může jevit, že kolega živnostník kontinuálně ze dne na den převzal odběratele a dodavatele. V květnu zase štafetu převezme vzniklé S.R.O.
Pravda také je, že de facto stále podnikám, i když příjmy kumuluje kolega, který také platí našim dodavatelům a čekali jsme jen na vznik S.R.O. Toto je "na očích" a každému to dojde.
Mně esemeska také překvapila, nevěděl jsem, že se FÚ modernizoval až na takovou komunikační úroveň.
Ale jsem raději, když pošlou SMS a vysvětlí, co chtějí, než když pošlou dopis do vlastních rukou, pro který budu muset lítat na poštu a potom x-krát na FÚ, abych zjistil, co po mě chtějí.
SMS dorazila z telefonního čísla "60030", o vtip nejde, kromě FÚ přece nikdo jiný obsah mého daňového přiznání nezná.
Re: FÚ poslal SMS - jak to dopadlo???
Úřady mají na odpověď 15 dní, dostal jsem SMS včera. Odpovím jim v pondělí emailem.
Trochu se mi to rozleželo v hlavě a přestává se mi to líbit.
Co kdybych byl v zahraničí, nebo ztratil mobil a SMS neobdržel?
FÚ má můj email (uvedl jsem ho na daňovém přiznání), všechny výzvy by měly chodit písemně, emailem.
Začínám mít pocit, že nás tak trochu šikanují, nemyslíte?
.. jestli ale máte podnikání zastaveno opravdu od prosince,budou chtít alespoň to čestné prohlášení .. napiště jim ho,budete mít pokoj,jak jsem psala,musí mít doložený celý rok .. nestalo se mi,že by někdy u nějakého klienta,kterému jsem zpracovávala DaP zkoumali,jestli je pravda,když napsal prohlášení .. a to např. neměl příjem půl roku /byl mimo ČR/ ..
Děkuji všem za rady, uvidím, co mi FÚ odpoví na můj email, možná jim to tak bude stačit.
Mám do čestného prohlášení uvést, že jsem společníkem S.R.O., které bude v květnu zapsáno do obchodního rejstříku a začne podnikat?
Chtějí totiž, abych doložil i příjmy za rok 2009, resp. od prosince 2008 doposud.
Děkuji, argumentoval jsem pobytem v cizině či ztrátou mobilu. Jaká sankce od FÚ by následovala, pokud by SMS nebyla z technických důvodů doručena, já si ji nepřečetl, omylem smazal, ztratil mobil, apod.?
Email se mi jeví jako jistější komunikační prostředek, je dostupný celosvětově, narozdíl od GSM...
Ale jentak jsem to nadhodil, o nic nejde. Nemyslel jsem svou poznámku negativně.
O žádných sankcích z titulu "nevyhovění SMS či mailu" nemůže být ani řeč. Není to zákonný komunikační prostředek (ad 337/1992 Sb.), kterým by se ukládaly povinnosti.
Pokud správce daně něco požaduje nad rámec zákona (jako v tomto případě), ať skutečně napíše výzvu (či zahájí kontrolu). Pokud o něco jde, musí své pochybnosti sdělit (v dotazovaném případě bych pochybnost skutečně chtěla vidět). Pokud jde jen o "dobrý pocit správce", obvykle smrtelně vyděsí běžného poplatníka, který s úřady příliš často do styku nepřijde.
Promiňte, ale "strašit" lidi doručenkami apod., to mi zrovna vhodné nepřipadá. Moc dobře vím, co všechno si dokáže některý správce daně vymyslet - pokud však má něco doručit dle zákona, najednou už to přestane potřebovat.
strašit?? vy napíšete, že místo neformálního vyjasnění mají napsat rovnou výzvu (tj. poslat na doručenku) nebo zahájit kontrolu (to je jistě milejší záležitost než sms) a to je podle vás co? vždyť píšete to samé jen jinými slovy:-))
a mimochodem, správce tady nepožaduje nic nad rámec zákona. je oprávněn zkoumat příjmy, to zajisté víte. a v rámci vyhledávací činnosti ani nemusí žádné pochybnosti sdělovat. a nebojte se, v tomhle případě určitě má důvod.
Diskuse je sice už mimo hlavní stranu, ale pro historii jen dodávám, že FÚ šlo o doložení příjmů v měsících, kdy jsem nepodnikal, v mém případě tedy leden-únor a prosinec.
Nakonec jsme věc projednali telefonicky a bylo mi řečeno, že mám dodat potvrzení o studiu, čestné prohlášení, že v dané měsíce jsem neměl příjem a že jsem si sám platil zdravotní pojištění.
A to je, oč tu běží ...
Ať se to někomu líbí, či nelíbí, jde o klasický požadavek nad rámec zákona. Své daňové přiznání jste podepsal, příjmy přiznal (to je věc svědomí každého poplatníka), takže vše potřebné jste učinil.
No nic, dál to nebudu komentovat ...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
23. 4. 2009 13:12
V daňovém přiznání jsem uvedl, že coby OSVČ mám přerušené podnikání k listopadu 2008.
FÚ mi poslal esemesku, že chtějí doložit příjmy od prosince doposud.
SMS mě překvapila, měli by poslat alespoň email, ale budiž, je to také písemná výzva :-)
Fakticky je to tak, že funguji v tandemu s jiným živnostníkem a do listopadu 2008 jsem všechny zakázky fakturoval já. Od prosince 2008 doposud fakturuje on. Od května 2009 budeme mít založené S.R.O., které fakturační štafetu převezme.
Bude toto vysvětlení FÚ postačovat?