V žádném případě, hlavně bych to dělal bez živnostnáku a už vůbec e nezdržoval s daňovým přiznáním, ostatně za odvedené daně nepočítejte, že dostanete adekvátní službu státu. :'( Při první příležitosti, jen dotazu na FÚ, se dovíte, kdo je tady pánem a co za nicku jste vy. Pokud začínáte s kadeřnictvím, tak to ještě řehtejte blahem, přímý dopad na vás korupční řehtající šiml mít nebude, zprostředkovaně samozřejmě se účastníte trhu, který dosáhne progrese jen na úkor politických pokusů socializace EU nejpapežtější ČR. Hodně zdaru!
Dobrý den,
tomuto tématu jsme se věnovali ve článku: Kdy postačí místo podnikání a kdy je už nutná provozovna?
V článku stojí: Typicky je to případ, kdy je v místě podnikání, které je i trvalým bydlištěm podnikatele, vykonávaná v plném nebo částečném rozsahu činnost, která je uvedena v obsahové náplni některé živnosti. Pak se bude jednat zároveň o provozovnu, protože je to prostor, kde je živnost provozována.
Z tohoto důvodu by se v případě e-shopu mělo jednat o provozovnu, jelikož vy ve svém domě činnost související s náplní živnosti podle zákona vykonáváte. Nicméně je to vždy velmi individuální, záleží také na každém ŽÚ.
Hezký den
V živnostenském zákoně je uvedeno, že za provozovnu se považuje místo, kde je živnost "provozována". Proto záleží na vašem ŽÚ popř. Stavebním úřadě. My to třeba bereme tak, že když místnost splňuje charakter kolaudace (tedy k bydlení), nenutíme majitele, aby ji vyjmul z bytového fondu a nechal ji zrekolaudovat na provozovnu. Horší je, pokud by už tato místnost toto nesplňovala a stala by se třeba skladištěm.
Každopádně nedoporučuji, řídit se radami pana Alexe. Pak byste taky mohl :'( nad svým jednáním. ;)
Rady pana Alexe rozhodně neberu. Nejsem hazarder - podnikat bez živnostenského oprávnění. Jedná se mi o to, že provozuji e-shop a bydlím v nájemním domě. Ale stejně tak bych jej mohla provozovat třeba v internetové kavárně - tak proč tedy řešit provozovnu? Žádný zákazník mi sem nechodí, na webu adresu nemám, ta je jen na razítku a na faktuře.
Nehledě na to, že silně pochybuji, že by mi majitel dal k provozovně svolení
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
13. 6. 2011 20:34
Ahojky,
chci se zeptat, zda musím na ŽÚ ohlašovat provozovnu, když mám e-shop a vše řeším z domu přes PC. Osobní předání v provozovně nenabízím - pouze rozvoz po městě zdarma.
Předem děkuji za odpověď