Re: Leasing - podminky dle ZDP PROSIM
>Dobrý den,
>když plátce pořizuje automobil na leasing, tzn.
>uplatňuje odpočet DPH na vstupu. Při FL si ale DPH bude
>uplatňovat z jednotlivých splátek, že? Ne z celé
>pořizovací ceny automobilu.
>
>Když tedy podle ZDP má být výše zůstatkové ceny při
>daňovém odpisování vyšší než kupní cena, z jaké ceny mám
>ty odpisy počítat? Je to vlastně jen orientační pro
>mě, jelikož jinak ho bude po celou dobu odepisovat
>leasingová společnost jako vlastník, mám pravdu?
>
>Mám je tedy počítat z ceny vč. DPH nebo bez DPH?
>
>Prosím o radu, zamotala jsem se do toho.
když plátce pořizuje automobil na leasing, tzn.
>uplatňuje odpočet DPH na vstupu.????????
pojem leasing ZDP v soucasnem zneni nezna. jedna se o fin. pronajem. pravdepodobne jste mela na mysli rozdil mezi financnim a operativnim pronajmem. jednoduse receno rozdil neni z hlediska vlastnictvi pri zacatku pronajmu, ale z hlediska moznosti prevodu vlastnictkych prav ke dni ukonceni pronajmu
pokud mate FL na 99% je spocitan tak, aby byly jednotl. splatky dan. uznatelne. Vami uvedene jednoz kriterii uznatelnosti splatek nema zadny vliv na DPH.
Asi jsem se špatně vyjádřáila. Myslela jsem, že prostě plátce má nárok na odpočet DPH.
Podmínky uznatelnosti samozřejmě nemají vliv na DPH. Chci si je zkrátka zkusit ověřit cvičně a narazila jsem na problém, že nevím z jaké ceny počítat odpisy. Kdybych byla vlastníkem zařadila bych auto do majetku v ceně bez DPH a počítala z té ceny odpisy, ale jde mi o to, že v tomto případě je vlastníkem leasingovka, tudíž mě pouze zajímá z jaké ceny mám ty odpisy počítat, když se jedná jenom o ověření podmínek...
Pokud se jedná o osobní auto kategorie "M" pořízené do 31.3.2009, pak počítáte odpisy z ceny, za jakou leasingovka pořídila včetně DPH.
Pokud jde o osobní auto pořízené po 1.4.2009 nebo o nákladní auto (bez ohledu na datum pořízení), pak bez DPH.
>>>>uplatňuje odpočet DPH na vstupu. Při FL si ale DPH
>>>>bude
>>>>uplatňovat z jednotlivých splátek, že? Ne z celé
>>>>pořizovací ceny automobilu.
>>>>
>>>>Když tedy podle ZDP má být výše zůstatkové ceny při
>>>>daňovém odpisování vyšší než kupní cena, z jaké ceny
>>>>mám
>>>>ty odpisy počítat? Je to vlastně jen orientační pro
>>>>mě, jelikož jinak ho bude po celou dobu odepisovat
>>>>leasingová společnost jako vlastník, mám pravdu?
>>>>
>>>>Mám je tedy počítat z ceny vč. DPH nebo bez DPH?
>>>>
>>>>Prosím o radu, zamotala jsem se do toho.
>>>
>>
>>Podmínky uznatelnosti samozřejmě nemají vliv na DPH.
>>Chci si je zkrátka zkusit ověřit cvičně a narazila
>>jsem
>>na problém, že nevím z jaké ceny počítat odpisy.
>>Kdybych byla vlastníkem zařadila bych auto do majetku
>>v
>>ceně bez DPH a počítala z té ceny odpisy, ale jde mi
>>o
>>to, že v tomto případě je vlastníkem leasingovka,
>>tudíž
>>mě pouze zajímá z jaké ceny mám ty odpisy počítat,
>>když se jedná jenom o ověření podmínek...
>Pokud se jedná o osobní auto kategorie "M" pořízené do
>31.3.2009, pak počítáte odpisy z ceny, za jakou
>leasingovka pořídila včetně DPH.
>Pokud jde o osobní auto pořízené po 1.4.2009 nebo o
>nákladní auto (bez ohledu na datum pořízení), pak bez
>DPH.
Moc Vám děkuji. Jedná se o N1. Ještě jsem teď narazila na jednu věc. U leasingu si nájemce plátce uplatní DPH vždy u poměrné části akontace, u splátek a potom i z kupní ceny. Nevím, zda si uplatní odpočet ze splátek, kde je započítáno i pojištění nebo pouze ze splátky leasingu bez pojištění. Řekla bych, že bez toho pojištění, je to tak?
A u operativního pronájmu si také uplatní odpočet z jednotlivého nájemného, že?
A u spotřebitelského úvěru je to jak s DPH? Když 30% pořizovací ceny zaplatí hotově a na zbytek má ten úvěr? To si uplatní DPH při pořízení z celé pořizovací ceny nebo pouze z částky úvěru?
Od 1.1.2009 je to u finančního pronájmu jinak, než bylo doposud.
1) Pokud je v podmínkách pronájmu sjednána povinnost nájemce předmět nájmu odkoupit po jeho ukončení, pak si uplatníte DPH z celé ceny fin. pronájmu.
2) Pokud je ve smluvních podmínkách uvedeno, že je možno předmět nájmu odkoupit (není tedy povinnost), pak uplatňujete DPH dle splátkového kalendáře. Jde o operativní pronájem.,3) Pokud pořizujete auto na úvěr, pak vy ho kupujete a uplatníte si DPH z celé kupní ceny. Kupní cenu z části uhradíte z vlastních finančních prostředků a z části z poskytnutého úvěru.
Pokud účtujete. pak budete účtovat následovně:
- PFA za auto 042/321 + 343/321
- část. úhrada hotově 321/211
- poskytnutí úvěru a úhrada zbytku PFA 321/479
- registrace auta 042/211
- zařazení auta do používání 022/042 (vč. poplatku za reg.)
- splátka: splátka jistiny = 479/221
úrok měsíčně = 562/221
Pokud budete chtít auto pořízené na úvěr odepisovat, pak si ověřte, pokud dle úvěrové smlouvy došlo k zajištění závazku převodem práva, zda je uzavřena i smlouva o vypůjčce. Pokud by tomu tak nebylo, nemohli by jste auto odepisovat - viz. 28 odst. 4 ZDP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
24. 4. 2009 12:04
Dobrý den,
když plátce pořizuje automobil na leasing, tzn. uplatňuje odpočet DPH na vstupu. Při FL si ale DPH bude uplatňovat z jednotlivých splátek, že? Ne z celé pořizovací ceny automobilu.
Když tedy podle ZDP má být výše zůstatkové ceny při daňovém odpisování vyšší než kupní cena, z jaké ceny mám ty odpisy počítat? Je to vlastně jen orientační pro mě, jelikož jinak ho bude po celou dobu odepisovat leasingová společnost jako vlastník, mám pravdu?
Mám je tedy počítat z ceny vč. DPH nebo bez DPH?
Prosím o radu, zamotala jsem se do toho.