Odstupné

• (neregistrovaný)

24. 4. 2009 19:59

Dobrý den, mám dotaz, zaměstnavatel mého zetě (malá geodetická firma o cca 15 lidech) je ve finančních problémech a dnes oznámil majitel zaměstnancům, že nemá zakázky a chce s nimi ukončit k 30. 4. 2009 pracovní poměr dohodou. Já zeťovi navrhuji, aby nic takového nepodepisoval, jedině dohodou z důvodu org. změn s nárokem na tříměsíční odstupné podle ZP. Stejně by jim vlastně měl dát výpověď z důvodu org. změn s počátkem výpov. lhůty od 1.5. a konce 30. 6. 2009 a pak odstupné. Mám pravdu, že nemá pouze "obyčejnou" dohodu podepisovat? Protože zeť má po úraze problémy s kolenem, jaká je dnes ochranná lhůta po ukončení pracovního poměru (do kdy by mohl relativně na neschopenku)? A co kdyby onemocněl před 30. 4. 09? Mohlo by se mu to potom vymstít?
    Díky za každou radu.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 24. 4. 2009 23:42

Jiřka1 (neregistrovaný)

Re: Odstupné
      Pokud přistoupí na ukončení prac. poměru dohodou bez uvedení důvodu, tak pr. poměr skončí dohodnutým dnem a odstupné nenáleží. Pokud na ni přistoupí, ale v dohodě bude uveden důvod - nadbytečnost nebo rušení firmy, tak pr. poměr skončí dohodnutým dnem a odstupné náleží. Pokud nepřistoupí na dohodu bez důvodu ani s důvodem, tak zaměstnavateli nezbude, než mu dát výpověď, což by znamenalo 2 měsíce výpovědní doby plus odstupné. Ovšem jestli na to všechno bude zaměstnavatel mít (zvlášť když je tam zaměstnanců 15) a zda vůbec oni nějaké peníze uvidí, to je ve hvězdách. Firma třeba pak bude muset jít do konkursu, takže skončí úplně a není žádná jistota, že všichni všechny peníze dostanou. Pokud je ten zaměstnavatel fyzická osoba, tak je chudák ze všech největší, protože ten, narozdíl od s.r.o., ručí veškerým svým majetkem. Ochranná lhůta po skonč. prac. poměru je 7 kal. dnů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).