Re: nájem podle §56 - DPH
Taky máme podobný problém,podnikáme dle § 7 a vedle toho
pronajímáme dům s byty /to máme jako soukromě není to na
ŽL. pronájem daníme v § 9 a výdaje máme procentuelně tj.
30 %, skutečné na pronájmu nemáme. Do přiznání DPH jsem
to vůbec nedávala, ale pak jsem se dozvěděla že v EU i soukromý
majetek podléhá DPH, a tak jsem podala asi za 1 rok dodat.daň
přiznání a příjem jsem uváděla na ř. 530 , nyní 50, krácení
koeficientem neprovádím, protože si myslím, když nemám výdaje,
není co krátit, nikdo se zatím neozval, už to tak dělám asi 3 roky.
Taky nevím, zda je to 100 % dobře. Na druhé straně jsem
se setkala s známou, které letitě pracovala na Fin.úřadě a řekla
mi, že pronájem soukromé nemovitosti taky má, ale vůbec
ho neuvádí v DPH přiznání. Moc mě toto zajímá, chtěla bych
to dělat dobře.
Jednou jsem se setkala s pronájem nem., ale tu měli v majetku
firmy, neuplatňoval DPH a pak jsem prováděla krácení všech
výdajů, které souvisely s nemovitosti, bylo to složité,
prováděla jsem to přes počítač, ale jsem ráda, že jsem se
toho zbavila.
Děkuji za reakci, my toto řešíme v podstatě ještě složitěji... Podle §9 máme nájem fyzickým osobám, který rovněž řešíme paušálním ponížením 30%, ale vedle toho máme ještě nájem budovy, kterou máme v obchodním majetku a nájemce je podnikatel, ale neplátce DPH. Faktury vystavuji podle §56 tedy bez DPH. Na tuto nemovitost neuplatňujeme žádné výdaje, tak řeším, jestli tento osvobozený příjem i tak musím uvádět v daňovém přiznání (řádek 50). Kolegyně to tak dělá a ještě počítá koeficient, ale vlastně nevím proč, když nemá co tím koeficientem ponižovat??? Už jsem nnějak v koncíh s rozumem....
***To jsme dnes asi všichni (myslím tím účetní, kteří dohánějí DPH)
V §51 zákona o DPH se píše ...Plnění osvobozená od daně bez nároku na odpočet daně je plátce povinen uvést do daňového přiznání za zdaňovací období, ve kterém vznikla povinnost přiznat toto plnění.
Tak to uvádím do řádku 50, ale žádný koeficient nepočítám, protože k nájmu nemám žádné konkrétní náklady.
Snad to bude správně, ale ráda se poučím od zkušenějších účetních.
Děkuji za reakci, ale není mi to asi úplně jasné.. Jak se k pronajímané nemovitosti podle §56 vztahuje například provoz automobilu či telefon? Nájemce platí pouze holý nájem, má to jako skladovací prostor.. Samozřejmě DPH jakýkoliv výdaje, určeného pouze pro tuto nemovitost, si nemohu uplatnit.
Existuje celá řada režijních nákladů, kdy (ne)dokážete rozlišit, zda souvisí jen s ekonomickou činností zdaňovanou. Skladovací prostor je třeba občas i zkontrolovat, zajistit revize, či jinak ošetřit. Je třeba vystavit fakturu nebo splátkový kalendář za osvobozený nájem, je třeba kontaktovat nájemce apod.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2009 15:53
Dobrý den, mám dotaz ohledně účtování nájmu podle §56. Je tedy osvobozen o daně. Na předmětnou nemovitost nemáme žádné výdaje. Chtěla bych vědět, zda se při vyplňování přiznání k DPH musí i tak uvádět do kolonky 50 a zda se musí počítat koeficinet, když k této položce nemáme žádná plnění?
Děkuji za odpověď.