Re: Odpočet DPH u osobních automobilů
Ano, chápete to správně, nárok na odpočet v tomto případě není
Re: Odpočet DPH u osobních automobilů
Pokud jste uzavřeli leasingovou smlouvu a převzali auto do 31.12.2008, tak až do konce leasingu postupujete podle tehdy platného zákona, který neumožňoval odpočet - podle přechodných ustanovení k č. 302/2008 Sb. mají všechny staré leasingy doběhnout podle starých pravidel.
Pokud jste uzavřeli leasingovou smlouvu mezi 1.1.2009 a 31.3.2009 s povinností auto po skončení nájemního vztahu odkoupit (považováno za dodání zboží, leasingovka odvedla DPH z celého auta), pak také nemáte nárok na odpočet - podle přechodných ustanovení k č. 87/2009 Sb.
Pokud jste uzavřeli leasingovou smlouvu před 1.4.2009 pouze s právem, nikoliv s povinností auto odkoupit (považováno za poskytnutí služby, leasingovka odvádí DPH podle splátkového kalendáře), pak postupujete podle zákona ZDPH platného do 31.3.09 a také nemáte nárok na odpočet, ani po 1. dubnu 2009 - podle přechodných ustanovení k č. 87/2009 Sb.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
26. 4. 2009 16:25
Dočetla jsem se v zákoně, že odpočet DPH u osobních automobilů od 1.4. platí i pro automobily, kterým končí leasing po 1.4. 2OO9. Mám tomu rozumnět tak, že si můžu uplatnit zpětně DPH za pořizovací cenu, tedy leasingovka mi vystaví daňový doklad nebo jakou formou to provedu, pokud je to pravda. Děkuji.