Kontrola pracovní neschopnosti
Tohle podle mého není nijak časově omezeno. Tak pokud je člověk opravdu nemocný musí být doma 24 hodiny tedy pokud nemá určeně nějaké vycházky.Ty jsou uvedeny na neschopence. Bylo by asi dost divně kdyby jste zvonil u někho třeba ve 3 ráno nebo v jinou pro mne noční dobu, ale ani na to by někdo nic říct nemohl. Ale podle mého od té 6 ráno do té 10 večer bych to viděla já.Pak už by bylo asi dost blbé někde zvonit.
Re: Kontrola pracovní neschopnosti
187ú2006 Sb. § 64
b) umožnit příslušnému orgánu nemocenského pojištění a v rozsahu uvedeném v § 65 odst. 2 písm. c) též zaměstnavateli kontrolu dodržování režimu dočasně práce neschopného pojištěnce; při této kontrole je dočasně práce neschopný pojištěnec povinen prokázat svou totožnost a předložit rozhodnutí o vzniku dočasné pracovní neschopnosti,
Na vesnicích většinou žádné jmenovky na domech nejsou a mnohdy lidi ani nemají zvonek. Dům je označen číslem popisným. Prostě se bouchá nebo klepe. Takže kontrolu umožním tak, že otevřu, když mně budou bouchat na dveře nebo klepat na okna. My teda náhodou zvonek máme, ale když spíte tvrdě v ložnici v podkroví, tak Vás to stejně nevzbudí. Já jsem nebyla nemocná leta letoucí, ale přemýšlela jsem o tomto, že kdyby přišlo na věc, dala bych ke dveřím cedulku, že mě má případná kontrola volat na mobil ten a ten a že přijdu otevřít. Co Vy na to?
také bydlím v rodinném domku na vesnici a zvonek má u nás každý, asi to k němu patří
je důležité, aby dotyčný se nemohl vymlouvat na to, že neslyšel zvonek, bouchání - to by mu asi nepomohlo (s tím mobilem by to možná se řešit dalo, ale co když kontrola nemá mobil, aby dotyčného prozvonila? - pravděpodobnost je malá, že by neměli mobil, ale stát se to může)
jsou vydané materiály z OSSZ, které jsou dostupné všem (u lékařů, na OSSZ, na internetu) a tam se mj. píše: Práceneschopný pojištěnec musí umožnit kontrolu dodržování léčebného režimu, např. opatřit svůj byt zvonkem a jmenovkou, či uvést platnou adresu pobytu ošetřujícímu lékaři. Pochybuji, že ten, kdo to psal, myslel zvonkem zvonek nefunkční.Viz např. Průvodce novým zákonem o nemoc. poj. v r. 2009 - str. 23
Také si nedovedu představit, jak by se někdo např. z paneláku vymlouval na to, že marodí u někoho blízkého a na zvonku není jeho jméno (musí sdělil jméno toho, kdo je na zvonku napsaný)
Marodila jsem na chalupě a tam vůbec zvonek nemáme my ani skoro nikdo jiný. Mě přece vůbec nezajímá, že nemám zvonek. To že se kontrola nedostane je jeho věc, ať si poradí jak umí. Nikde v zákoně přeci není napsané, že musí být na nemovitosti zvonek. Když o lidech vědí tolik, tak ať si dají také na neschopenku, že se má uvádět číslo telefonu.
Ale mít telefon přece taky není povinné... :-))
Ne, že bych se chtěla kontrolorů zastávat, ale vím, že (alespoň u nás) to nedělají tak, že když nenajdou jméno na zvonku, odejdou. Ptají se i u sousedů. Taky nezazvoní jen jednou a dost - zvoní i bouchají nějakou chvíli. S tím má zkušenost můj manžel, kterého nevzbudí většinou ani rána z děla. Kontrola ho vzbudila, i když spal s vysokou horečkou...
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
27. 4. 2009 11:59
Zajímalo by mě zda je dané některými předpisy od které ranné hodiny do které večerní,může byt provedena kontrola nemocného?