Re: Prosím,2 děti, je plátce ZP za mě st
Můžete mi prosím říct, kde najdu příslušný zákon?
Děkuji
Peťka
Že školní dítě, aby byla splěna podmínka celodenní péče, může navštěvovat vyučování, ale už ne třeba družina, ale že by nemohl sníst během vyučování oběd? Stejně je mezi vyučováním přestávka právě na ten oběd. A domů na oběd by to dítě nestíhalo.
Ano, tak přísné to zase není,
Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku.
Podmínka se považuje za splněnou jen tehdy, pokud: jde o osobní, řádnou a celodenní péči, tj. dítě není svěřeno do péče jiné osobě, třeba i z rodiny, nebo dítě není umístěno v zařízení s týdenním či celoročním pobytem, nebo dítě předškolního věku není umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která převyšuje čtyři hodiny denně, nebo dítě plnící povinnou školní docházku není umístěno ve školním zařízení, či jiném obdobném zařízení po dobu přesahující návštěvu školy. Do této kategorie se může zařadit u jednoho dítěte vždy pouze jedna osoba, a to otec, matka, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů. Do této kategorie se naopak nemůže zařadit osoba, která má příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti.
měla jsem jednu takovouto zam-kyni, která si to na zdrav. poj. vyběhala, že za ní byl plátcem ZP stát
musela splňovat podmínky, které jí na ZP sdělili a ona musela doložit písemné potvrzení ze školy/školky, že tyto podmínky splňuje (musela jim je dokládat v daných intervalech)
proto jsem psala, abyste se na dané podmínky informovala přímo na zdrav. poj. (třeba se mezi tím ty podmínky zmírnily/zpřísnily - nevím)
je to věcí toho dotyčného, určitě to za Vás nemůže zařizovat nikdo jiný
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2009 12:25
Dobrý den, moc prosím o radu, mám 2 děti ve věku 8 a 4 roky. Nyní jsem zaměstnána u manžela(s.r.o), ale jelikož jsou to moc velké odvody, dohodneme se na ukončení PP.
Jde mi o to, zda bude za mě plátce ZP stát, (jednop dítě chodí do školky, většinou jen na dopoledne, ale někdy i odpoledne) a druhé do školy.
SP si budu muset hradit sama, pokud bych chtěla, aby se mi doba započítávala do důchodu? Není lepší nějaká jiná varianta, např. penzijního připojištění?
Děkuji moc za radu