Re: Odstupne a exekuce
.. bohužel vám radí chybně .. správně je to tak,jak uvádíte vy .. mám tento problém od začátku roku,každý měsíc někdo s odstupným a exekucí .. pročítala jsem kdeco .. také jsem chtěla srazit vše najednou .. ale bohužel to nelze .. musíte to spočítat tak,jak uvádíte .. našla jsem to v návodech,jak pracovat s exekucí ..
Je to v "Poučení o postupu při výkonu rouhodnutí srážkami ze mzdy",které soud vždy přikládá k exekuci,cituji : DOCHÁZI-LI K VÝPLATĚ MZDY ZA NĚKOLIK MĚSÍCŮ NAJEDNOU,JE TŘEBA VYPOČÍTAT SRÁŽKY ZA KAŽDÝ MĚSÍC ZVLÁŠT. V lednu jsem se dotazovala na soudě,zda při výplatě odstupného mám postupovat podle tohoto poučení a bylo mi řečeno,že ano .. jsou v tom totiž hodně velké rozdíly,srazit to jakoby z jedné výplaty nebo to rozpočítat .. pokud nemáte toto pouičení,mrkněte na net,určitě ho tam najdete .. a nebo si to ověřte na soudě,co vám k tomu řeknou...
Nemám pocit, že odstupné je mzda za několik měsíců najednou. Je to jednorázová částka ve výši trojnásobku mzdy. Ze zkušenosti vím, že ze soudu jsou schopni poslat poučení s nezabavitelnými částkami, které už půl roku neplatí. Bylo by lepší, kdyby tam byl uveden §, podle kterého tímto způsobem máme postupovat.
ale ODSTUPNÉ není výplata mezd ZA NĚKOLIK MĚSÍCů
to chcete říci, že když zam-ec obdrží celoroční odměnu, vratku daně ve velké výši (např. uplatní celou slevu v RZD na manželku) a má exekuci, že to také nějakým způsobem rozpočítáváte?
Navíc - odstupné obdrží najednou v měsíci a nemůžete to rozpočítat na další měsíce dopředu, neboť on v té době bude mít dalšího zam-tele, kde bude pobírat mzdu/plat, ze kterého uplatní odpoč. položky pro výpočet exek.
nevím, jak to v praxi provádíte
.. www.vyplata.cz/vyplatamzdy/postuppriprovadenisrazekzemzdyajejichrozsah.php ...
tam je to vysvětleno .. celý postup .. a odst. 13.
13. Obdobně platí, že pokud dochází k výplatě mzdy za několik měsíců najednou, je třeba vypočítat srážky za každý měsíc zvlášť. V tomto případě nejde o zálohové vyplácení mzdy. Pravidlo se například použije na doplatky mzdy a jiných příjmů za několik měsíců (může se jednat o náhradu mzdy z titulu neplatně rozvázaného pracovního poměru zaměstnavatelem, jestliže zaměstnanec v soudním sporu uspěl apod.). Tento postup také dopadá na odměny, podíly na hospodářských výsledcích, tzv. „13. a 14. platy“ a podobné mzdové složky (odstupné), poskytované za delší období než jeden měsíc
.. takže ať se každý zařídí podle svého .. nikomu nic nevnucuji :-)
.. no,pokud tam jsou platné všechny ostatní údaje /tj.nez.částky/,tak to snad platné je,nemyslíte .. ale tvrdit to nemohu .. jen jsem se snažila pomoci a jak říkám,ať si to každý prověří,jak uzná za vhodné .. já jsem takto postupovala a žádné výtky k tomu nebyly /a jak říkám,po dotazu na soudě/ ..
určitě bych se v tomto případě (odstupné + exekuce) poradila s právníkem, jak to opravdu má být
ale tato web. stránka (vyplata) si myslím není žádná oficiální, tak té bych moc nedůvěřovala
pokud by tato informace byla na web. stránce ministerstva, potom bych to brala a Abecedu MÚ vytvářejí odborníci - čeho už se má mzdová účetní chytat, když ne této Abecedy?
.. vím,je to těžké .. člověk stále tápe a nemá jistotu .. obracím se také kolikrát v okolí na účetní s prosbou o radu .. při dnešních častých změnách je takřka nemožné vše pojmout a zaznamenat .. to bych mohla studovat materiály i po nocích :-) .. no,snad si paní poradí nebo se někde poradí ..
Rozhodně bych se neřídila nějakým sto let starým Poučením, natož radami, které mi po telefonu udělí někdo na soudu (také mám zkušenost, že to spočítat neumějí - prostě proto, že to nedělají).
Občanský soudní řád říká v § 286 jasně:
Dochází-li k výplatě dlužné mzdy za několik měsíců najednou, je třeba vypočítat srážky za každý měsíc zvláště.
Odstupné NENÍ dlužná mzda, proto se jednoznačně zahrne celé do měsíce, v němž bylo vyplaceno.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 4. 2009 14:11
Dobrý den,¨
zaměstnanec obdrží ve výplatě za 04/2009 odstupne ve výši trojnásobku prum.mzdy.
Každý měsíc mu srážím exekuci.Sratím exekuci i z odstupneho vyplaceneho v dubnu nebo to odstupne mam rozpocitat na mesíce ,srazit exekuci po jednotlivych mesicich ,secit a potom srazit v 04/2009?