Re: Prodej bytu spolumajiteli
To můžu říct jen obecně, dle literatury kterou čtu a co zminňují na školeních - budou mít problém, doměří vám daň pravděpodobně dle odhadu, a klidně to udělají po dvou letech a doměří ještě penále. Ale praktické zkušenosti s tím nemám.
To snad nemůžou myslet vážně... pokud se rozhodnu byt prodat i třeba za 1Kč tak je to přece jen a jen mé rozhodnutí a oni mi do toho nemají co mluvit. Bavím se samozřejmě o dani z příjmů, protože je mi jasné, že daň z převodu prostě musím zaplatit z odhadní ceny a nebo z ceny kupní pokud by byla větší.
Jak tak ještě přemýšlím, tak by bylo zvláštní, kdyby se nedalo zohlednit, že to ještě není zaplacené. Že proti příjmům, by se měly dát nějaké výdaje. v podstatě by jste neměl logicky zdanit více než kolik na tom vyděláte a je pravděpodobné, že nevydělá ten dotyčný nic, nebo nějaké minimum. Nemám čas se tím zabývat, ale věřím, že i zde v diskuzi najdete řešení.
bude muset zaplatit daň z příjmů 15%, bydliště nemáme déle jak 2 roky. Byt byl koupen na hypotéku, ta zůstane, jen jeden z vlastníků chce odejít a zařídit si vlastní život, proto se musí nějak vyřešit jeho ručení u hypotéky a také poloviční vlastnictví v katastru. Tedy kupní smlouvou. Nevím jak by se tam dokazovala pořizovací cena... Pořizovací cena byla 1600000,- tedy pokud vezmu polovinu? 800000,- ale je na to hypotéka, která se platí terpve rok.....
Stejně jako Vám může svůj podíl darovat tak Vám ho může prodat i za 1kačku. To není žádný problém ani podvod, to je legální rozhodnutí vlastníka. Ovšem pokud tomu tak není, uveďte do kupní smlouvy skutečnou cenu. Prodávající zdaní jen kladný rozdíl (ten může být nula). Nekomplikujte si život.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2009 7:02
Dobrý den, prosím o radu. Jsem poloviční vlastník bytu, na který je čerpána hypotéka. Hypotéka je napsána na mě, druhý vlastník bytu je ručitelem. Teď chce odejít a tak řešíme přepis bytu. Darování by bylo drahé, daň darovací je 7%. Chceme sepsat kupní smouvu. Tedy budeme platit pouze daň z převodu nemovitosti (3%) z odhadní ceny. Jen mě zajímá, zda může být kupní cena např. 5000,- (aby druhý vlastník nemusel danit dani z příjmů - nemáme tam bydliště déle jak 2 roky.) Cenu kupní si můžeme sjednat podle mého názoru jakoukoliv. Nemůže nám nikdo (FU) nic říct, nemám pravdu? Děkuji moc za názory.