Re: Náhrada mzdy při DNP - jaká výše??
musíte vzít průměr platný pro to čtvrtletí
protože 30. + 31.3. jsou dny pracovní neplacené, tak Vás průměr pro I. Q v tomto případě nezajímá, 1. 4. je třetím prac. dnem neplac. a od 2.4. budete platit náhradu mzdy (průměrem platným pro II. Q 2009) - předpokládám, že pracuje klasicky, tj. po - pá, budete platit do 14. kal. dne (za prac. dny), pokud je nemocný déle, tak s neschopenkou IV. dílem vyplníte přílohu žádosti o... s RO III/2008 - II/2009 (doufám, že mu v této době nebyl přiznán PID, ČID) a předáte na OSSZ
pro xy5 :
Docela jste mě zaskočila - byla jsem přesvědčená, že při nemoci od 30,3, platí průměr za 4,q i když jsou první tři prac.dny neplacené.
Nemohu to nikde najít, počítala bych průměr z předch.RO. Děkuji
za odkaz nebo upřesnění.
Re: pro xy5 :
Pokud dočasná pracovní neschopnost přechází z posledního měsíce čtvrtletí do nového čtvrtletí a zárověň náhrada není proplacena do posledního dne posledního měsíce čtvrtletí a k jejímu proplacení má dojít v následujícím čtvrtletí, pak by náhrada náležející za předchozí čvrtletí měla být proplacena průměrem předchozího čtvrtletí a náhrada náležející za hodiny nového čtvrtletí by měla být proplacena novým průměrem, tak že náhrada za 30. a 31.3 výpočet ze 4Q (neplaceno), a od 1.4. výpočet z 1.Q 2.4. neplaceno atd. podle zákona.Vždyť např.dovolená přecházející z jednoho do druhého čtvrtletí se také přepočítává.
-------------------------------
pokud je průměr nižší než mínim. mzda, musíte dát alespoň tu minim. mzdu
jenže u ČID můžete ze zákona dát 75% minim. mzdy, pokud je jeho zaruč. mzdou mzda minimální
nyní k průměru
i já jsem byla velmi překvapená poprvé na školení, když o tom takto mluvili a bylo to vysvětleno tak, že se jedná o náhradu, tudíž průměr pro náhradu se sleduje čtvrtletně, takže když nemoc (těch prvních 14 kal. dnů) přejde z jednoho čtvrtletí do druhého, tak třeba v březnu budete platit průměrem platným pro 1. Q 2009 a zbytek náhrady (do 14. kal. dne) budete platit průměrem platným pro 2. Q 2009
už se to zde nějak na konci března probíralo a bylo to i potvrzeno ostatními diskutujícími (snad ten dotaz najdu a dám odkaz, příp. se ještě znovu podívám do zákona)
RO pro OSSZ - pro přílohu k žádosti o.... bude po celou dobu III/2008 - II/2009, protože nemoc začala v březnu, i když od sociálky bude placená až od dubna
mohu Vám říci, že si to pořád opakuji, abych v tom neměla úplný zmatek (stále říkám, že to snad udělali naschvál, aby byly přeplatky na dávkách)
doufám, že se do této diskuze zapojí více diskutujících, neboť to opravdu není jednoduché a doufám, že jsem to napsala hlavně správně
Re: náhr.mzdy nemoc - přechod z/do Q
Vím, že jsem se na tento problém přímo školitelky ptala, proč se musí přepočítávat (nešlo mi to do hlavy). Bylo mi odpovězeno, že je to proto, že se to počítá z průměru pro náhrady (a průměr pro náhrady např. i pro dovolenou se zjišťují pro každé čtvrtletí znovu).
Probírala jsem to i s programátorem, který je odpovědný za program, ve kterém mzdy zpracovávám a také mi tvrdí, že je to dle zákona, že pokud je zam-ec nemocný takto na přechodu čtvrtletí (např. březen - duben), tak část této náhrady bude placena průměrem platným pro březen a zbývající část této náhrady bude placena průměrem platným pro duben.
Byla bych ráda, kdyby se této diskuze zúčastnili i ostatní, jaké mají poznatky. Pokud máte někdo přímo příklad v nějaké publikaci apod., prosím, napište zde odkaz. Já žádný takový odkaz v literatuře, kterou mám k dispozici, nemohu najít.Děkuji
Re: náhr.mzdy nemoc - přechod z/do Q
takže to potvrzuje i p. Ženíšková i p. Šubrt a já ještě objevila:
http://www.mpsv.cz/cs/5941
bod 4.1.
....... Vychází se ze stejného průměrného výdělku, který zam-tel používá pro stanovení např. náhr. mzdy nebo platu při jiných přek. v práci pro dovolenou nebo pro přípl.
Z toho mi vyplývá, že když někdo čerpá dovolenou na přelomu března - dubna, tak má dovolenou v březnu placenou průměrem pro I. Q a dovolenou čerpanou v dubnu má placenou průměrem pro II. Q
Je to tak. Ještě teď se červenám, když si vzpomenu, jak jsem byla v dřívější diskuzi oprdnuta, že to nevím :) Už to vím. Počítač mi správně přepočítává průměry u jedné nemoci, která přechází z jednoho čtvrtletí do druhého. Našla jsem příklad v zák o nem. poj. (od Ženíšková, Přib) na str. 252
Našla jsem na stránkách MPSV:
Přechází-li prvních 14 dnů dočasné pracovní neschopnosti (karantény) z jednoho kalendářního čtvrtletí do dalšího kalendářního čtvrtletí, je třeba výši náhrady mzdy přepočítat, neboť pro toto další čtvrtletí bude zřejmě zjištěna jiná výše PHV).
Děkuji všem za odpovědi.
>>>>alespoň tu minim. mzdu
>>>>jenže u ČID můžete ze zákona dát 75% minim. mzdy,
>>>>pokud je jeho zaruč. mzdou mzda minimální
>>>>nyní k průměru
>>>>i já jsem byla velmi překvapená poprvé na školení,
>>>>když o tom takto mluvili a bylo to vysvětleno tak, že
>>>>se
>>>>jedná o náhradu, tudíž průměr pro náhradu se sleduje
>>>>čtvrtletně, takže když nemoc (těch prvních 14 kal.
>>>>dnů)
>>>>přejde z jednoho čtvrtletí do druhého, tak třeba v
>>>>březnu budete platit průměrem platným pro 1. Q 2009 a
>>>>zbytek náhrady (do 14. kal. dne) budete platit
>>>>průměrem
>>>>platným pro 2. Q 2009
>>>>už se to zde nějak na konci března probíralo a bylo
>>>>to
>>>>i potvrzeno ostatními diskutujícími (snad ten dotaz
>>>>najdu a dám odkaz, příp. se ještě znovu podívám do
>>>>zákona)
>>>>RO pro OSSZ - pro přílohu k žádosti o.... bude po
>>>>celou dobu III/2008 - II/2009, protože nemoc začala v
>>>>březnu, i když od sociálky bude placená až od dubna
>>>>mohu Vám říci, že si to pořád opakuji, abych v tom
>>>>neměla úplný zmatek (stále říkám, že to snad udělali
>>>>naschvál, aby byly přeplatky na dávkách)
>>>>doufám, že se do této diskuze zapojí více
>>>>diskutujících, neboť to opravdu není jednoduché a
>>>>doufám, že jsem
>>>>to napsala hlavně správně
>>>
>>>Taky mám napsáno v poznámkách ze školení, že se na
>>>přelomu čtvrtletí průměr přepočítává.
>>
>>Je to tak. Ještě teď se červenám, když si vzpomenu,
>>jak jsem byla v dřívější diskuzi oprdnuta, že to
>>nevím
>>:) Už to vím. Počítač mi správně přepočítává průměry
>>u
>>jedné nemoci, která přechází z jednoho čtvrtletí do
>>druhého. Našla jsem příklad v zák o nem. poj. (od
>>Ženíšková, Přib) na str. 252
>Našla jsem na stránkách MPSV:
>Přechází-li prvních 14 dnů dočasné pracovní
>neschopnosti (karantény) z jednoho kalendářního čtvrtletí do
>dalšího kalendářního čtvrtletí, je třeba výši náhrady
>mzdy přepočítat, neboť pro toto další čtvrtletí bude
>zřejmě zjištěna jiná výše PHV).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2009 9:48
Dobrý den, zaměstnanec je od 30.3.2009 v prac.neschopnosti. Pracovní poměr u nás má od r. 2007. Mzda 4.100kč brutto (poloviční úvazek - 4hod. denně), žádná dovolená, vyloučené doby apod. nebylo. Jak se prosím počítá náhrada mzdy za zaměstnavatele? Děkuji Petr