Re: Výpočet ušlého výdělku pro odškodněn
Spočítá se rozdíl za dny nemoci ( od prvního dne nemoci)a to mezi prům. hrubou mzdou, které by dosáhl a mezi výplatou za nemoc( náhrada mzdy a nemocenské dávky). Hrubou budete mít z průměrného výdělku z předch. čtvrtletí před nemocí( př. nemoc od 12,12,, průměr za 3,q ). Hodinový prům.výdělek krát odpadlý fond prac.doby .Dejte však pozor na to, abyste měl výpočet správně, jinak Vám Kooperativa nezalatí víc než musí.
( doufám, že jde o náhradu ušlé mzdy v důsl.prac.úrazu , pro rentu se počítá jinak).
>>Jako odškodnění po mně poškozený požaduje zaplatit
>>ušlý výdělek za dobu pracovní neschopnosti jako
>>rozdíl
>>mezi ušlou mzdou a vyplacenou nemocenskou. Oprávněný
>>nárok chci vyrovnat. Počítá se to proti hrubé nebo
>>čisté
>>mzdě? Děkuji. Macků
>
>Spočítá se rozdíl za dny nemoci ( od prvního dne
>nemoci)a to mezi prům. hrubou mzdou, které by dosáhl a
>mezi výplatou za nemoc( náhrada mzdy a nemocenské dávky).
>Hrubou budete mít z průměrného výdělku z předch.
>čtvrtletí před nemocí( př. nemoc od 12,12,, průměr za 3,q
>). Hodinový prům.výdělek krát odpadlý fond prac.doby
>.Dejte však pozor na to, abyste měl výpočet správně,
>jinak Vám Kooperativa nezalatí víc než musí.
>( doufám, že jde o náhradu ušlé mzdy v
>důsl.prac.úrazu , pro rentu se počítá jinak).
Jde o odškodnění způsobené újmy na zdraví, které nebylo pojištěno. Zřejmě to považujete za rentu. Jde mi o to, zda ušlá mzda se počítá proti hrubému nebo čistému příjmu. Děkuji. Macků
Pro účely "náhrady ztráty na výdělku po dobu PN" se počítá s hrubou asi proto, že nemocenská je vlastně také v "hrubém".
Přesný důvod zákonodárce neznám. Ovšem u tzv.renty ( náhrada po sknčení PN nebo nemoci z povolání) se pak pracuje i s čistými příjmy= ev. podporou na ÚP, inv.důchodem.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
28. 4. 2009 12:25
Jako odškodnění po mně poškozený požaduje zaplatit ušlý výdělek za dobu pracovní neschopnosti jako rozdíl mezi ušlou mzdou a vyplacenou nemocenskou. Oprávněný nárok chci vyrovnat. Počítá se to proti hrubé nebo čisté mzdě? Děkuji. Macků