Re: mateřská, rodič. příspěvek
Abyste mohla pobírat mateřskou ( PPM) , musela byste být nemocensky pojištěna. Nem.poj. ze zaměstnáníVám již neplyne, a jako OSVČ se ŽL byste se musela dobrovolně k NP přihlásit a platit si ho. Pokud byste tedy nem.poj. nebyla, požádáte o rodičovský příspěvek ( od státu - dávky státní soc,podpory ) od narození dítěte plus o přídavek na dítě(pokud se vejdete do příjmů spol. posuzovaných osob- to jen u přídavku).
Re: mateřská, rodič. příspěvek
Kromě této podmínky, 270 dnů v posledních dvou letech, musí si OSVČ ještě platit nemocenské pojištění 180 dnů.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
28. 4. 2009 13:55
Už zhruba půl roku jsem v evidenci ÚP. Protože se mi stále nedaří nic sehnat, udělala jsem si rekval. kurz maskérky a pak vizážistky a uvažuji o živnosťáku na tyto kurzy, zatím jsem však stále na 'UP a navíc s přítelem plánujeme mimčo, protože už nejsme nejmladší. Proto bych se chtěla zeptat, zda může živnostenský list zkomplikovat následné případné těhotenství (mateřskou, rodičovský příspěvek)? A pokud bych si jej neudělala a byla těhotná, mám na sociálce požádat o mateřskou, rodičovskou? Budu k tomu potřebovat nějaké potvrzení od posledního zaměstnavatele , od kterého jsem v říjnu odešla(dala jsem u něho výpověď, protože nám neplatil výplaty, jednání s ním bylo velmi problemtické, proto se na tuto otázku ptám) Děkuji Vám strašně moc, pokud mi opovíte