Vážně mi nikdo neporadí???
>Dobrý den, chci se ujistit jestli je moje mínění
>správné.
>
>Já dlužím firmě A v Kč
>Firma A dluří firmě B v EUR
>
>Jelikož mám eurový účet a leží mi tam bez užitku
>nějáká částka chci se jí zbavit bez zbytečných poplatků za
>přepočtení na jinou měnu, tak jsme se rozhodli, že
>koupíme pohledávku od firmy B a zaplatíme ji v Eur.
>
>Takže pokud já toto udělám, musím účtovat o nakoupené
>pohledávce v Kč - přepočtu kurzem čnb v den podepsání
>smlouvy o nakoupení pohledávky? Při uhrazení nakoupené
>pohledávky vznikne kurz. rozdíl, protože budu
>přepočítávat platbu kurzem, kdy odešlu peníze, že?
>A posledním krokem bude započtení nakoupené pohledávky
>s firmou A. Zde je nutné mít napsanou smlouvu, jakým
>kurzem budeme započítávat. Zde už tápu, ale i zde mi
>asi vznikne nějáký kurz. rozdíl z kurzu který si
>dohodneme ve smlouvě a z kurzu čnb v den zápočtu.
>
>Asi je to dost zmatené, ale snad mi někdo porozumí a
>poradí, jestli jsou moje úvahy správné, nebo jiný
>postup.
>
>
>Díky
Re: PROSÍM nákup pohledávky v EUR + zápo
A není možné se prostě s firmou A dohodnout, že jim místo v Kč zaplatíte v EUR? Písemná dohoda s určením kurzu, s kterým obě strany souhlasí, tj. např. kurz ČNB ze dne podpisu dohody. Bylo by to nejjednodušší. Pokud je tedy jediným důvodem to, že se chcete zbavit "ležících" EUR.
To je výmysl vedení... Jednoduchost není zrovna jejich doména :o)
Navíc je to tak, že firmě A platit nechtějí, protože na nás budou opět fakturovat a další věc je, že firma B je něco jako "přítel" tímto jim pomáháme dostat peníze.
Už jsem z těch firem A a B mimo..
Dobrá :-)))
Nakoupíte pohledávku v EUR, do účta ji přepočtete kurzem, který používáte (máte určeno ve směrnici), tj. denním, měsíčním, pevným ročním,... platným při podpisu smlouvy (tím dnem pohledávka na vás přechází). Při úhradě té pohledávky tu platbu budete přepočítávat opět kurzem, který ve společnosti používáte, kurz.rozdíl vám vzniknout může a nemusí (nevznikne např.máte-li měsíční kurz a vše se odehraje v jednom měsíci). A posledním bodem je započtení. Správně píšete, že se ve smlouvě musíte s A dohodnout, jakým kurzem se ta odkoupená pohledávka přepočte (kurz může být odlišný od toho, který používáte v účtu, ale přesně daný, např. kurz ČNB v den podpisu smlouvy). Pak vám při zápočtu vznikne opět kurzový rozdíl v tom, že se vám bude lišit částka evidovaná v účtu a částka započítávaná.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 4. 2009 8:19
Dobrý den, chci se ujistit jestli je moje mínění správné.
Já dlužím firmě A v Kč
Firma A dluří firmě B v EUR
Jelikož mám eurový účet a leží mi tam bez užitku nějáká částka chci se jí zbavit bez zbytečných poplatků za přepočtení na jinou měnu, tak jsme se rozhodli, že koupíme pohledávku od firmy B a zaplatíme ji v Eur.
Takže pokud já toto udělám, musím účtovat o nakoupené pohledávce v Kč - přepočtu kurzem čnb v den podepsání smlouvy o nakoupení pohledávky? Při uhrazení nakoupené pohledávky vznikne kurz. rozdíl, protože budu přepočítávat platbu kurzem, kdy odešlu peníze, že?
A posledním krokem bude započtení nakoupené pohledávky s firmou A. Zde je nutné mít napsanou smlouvu, jakým kurzem budeme započítávat. Zde už tápu, ale i zde mi asi vznikne nějáký kurz. rozdíl z kurzu který si dohodneme ve smlouvě a z kurzu čnb v den zápočtu.
Asi je to dost zmatené, ale snad mi někdo porozumí a poradí, jestli jsou moje úvahy správné, nebo jiný postup.
Díky