Dohoda o PP, správný postup?

• (neregistrovaný)

29. 4. 2009 9:25

Dobrý den, chtela bych se informavat, zda postupuji pri dohodách o PP správne.
    Priklad: nase firma sepise DPP s pruvodkyní s odmenou 6000,- cisteho. hrubého to ciní 7065,-. Ale pani z teto odmeny chce uhradit ubytovani pro sveho pritele cca 4000,-. Jak jsem se divala do predchozich sepsanych odmen od minulych ucetnich, tak postupovali tak, ze k te sepsane dohode pripsali z odmeny zaplacene ubytovani nebo ceho se to tykalo a tim padem ponizili odmenu a platili nizsi dan.
    Cili ja sepisu DPP s 6000,- cisteho, k tomu pridam doklad nebo neco, ze zaplati 4000,- na ubytovani, tim se poniti odmena na 2000,- cistoho, hrubeho to bude 2353,-, odvedu dan 15% = 353,-. Je tento postup spravne, nebo se jiz spousty let tady provadi uplne spatne?? Omlouvame se ze pisi bez hacku, ale klavesnice stavkuje a nechce se ji psat carky. Dekuji za info.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 4. 2009 9:43

Olda (neregistrovaný)

Re: dohoda o PP, správný postup?
      Popsaný postup není správný. Pozornost věnujte sepsání DPP - částka může být stanovena jako konečná - vč. všech výdajů, ta se také daní. Pokud jemstanovena jen za provedenou práci, a v souvislosti s ní vznikají další náklady, dal bych do smlouvy že tyto náklady budou řešeny jako cestovní náhrady. V žádném případě, tak jak je případ popsán, není možno odměnu snížit a danit zbytek.

• 29. 4. 2009 9:59

JO (neregistrovaný)

No super....
      Takze sepisi DPP 6000,- cisteho, ale vyplatim ji napr. pouze 2000,-.
      Ale dan tedy odvedu z 6000,- = 1065,-. Jen ted nevim jak resit s uctem.
      6000,- 521/331 odmena
      1065,- 521/342 dan

uhrada odmeny 2000,- 331/211 a bude mi na 331 viset 4000,-. mohu to prouctovat 331/602 jak ubytovani nebo je jiny postup pri preuctovani?

• 29. 4. 2009 11:40

xy5

jak můžete sepisovat DoPP (i jakoukoliv smlovu - PP, DoPČ) v čistém?
      Vždyť ten, kdo má podepsané daň.prohl. má jinou daň než ten, kdo daň.prohl. nemá (vždyť se nemůžete dopočítat na hrubou a navíc, by se to mohlo brát jako nerovné zacházení, když ten, kdo podepíše daň.prohl. za stejnou práci bude mít jinou hrubou než ten, kdo ho nepodepíše)

A Vašemu výpočtu daně nerozumím - přece nemůžete počítat daň z čistého příjmu ještě po odpočtu za ubytování?

Daň MUSÍTE počítat z HRUBÉHO - a teď záleží, zda má/nemá podeps. daň.prohl.

S tím ubytováním je to také problém, neboť nevím, jestli z takto nízké odměny (u PP by to bylo ze mzdy) můžete takovouto srážku provést, i když s tím zam-ec souhlasí. (Měla byste, dle mého názoru, vycházet jako by měl exekuci, tzn. počítat nezab. částky)

• 29. 4. 2009 13:56

JO (neregistrovaný)

Bohuzel tady pan jednatel chce v 99% sepisovat DPP v cistem, je to tak sepisovano jiz 10 let a ja s tim bohuzel vubec nic nenadelam, i kdyz jsem jej na to upozornovala. Cistou mzdu prepoctu na hrubou a od ni vypocitam dan. Danove prohlaseni tady za tech 10 let nepodepsal ani jeden dohodar, i kdyz je mu tady ta moznost nabidnuta. Jsem zde neco pres rok, ale holt se zde traduji stare zvyky. Na dohody uzavirame pouze kucharky a obcas pruvodce, ale nikdy nechteji podepsat prohlaseni a ja je do toho nutit nebudu.
      Me jde jen o to jak toto pocitat, protoze si myslim, ze zpusob, ktery tady vedou x let, jak jsem popisovala vyse je nejspis spatne - ze uzavrou DPP napr. na 6000,- cisteho a pani z teto castky bude chtit zaplatit ubytovani 4000,-, tak ji vyplatime jen 2000,- a delalo se to tak, ze pak z tech 2000,- cisteho, prevedene na hrubou 2353,- odvedli dan 353,-. Potrebuji poradit jak toto osetrit, protoze v tom nemam praxi.

• 29. 4. 2009 15:04

Líba (neregistrovaný)

Možná se vám ozve ještě nějaká opravdová účetní, zatím vám napíšu, jak bych tuhle situaci řešila já.

7065,- 521/331
      1065,- 331/342
      na to ubytování buď interní doklad nebo fakturu
      4000,- 335 (311)/602
      výplata
      6000,- 331/211
      úhrada pohledávky
      4000,- 211/335 (311)

Podepíše vám současně výdajový doklad na 6000,-, příjmový na 4000,-, skutečný výdaj z pokladny bude 2000,-, mzdovým listem vám žádná srážka neproběhne a z daňového hlediska bude taky všechno jak má být.

• 29. 4. 2009 15:12

JO (neregistrovaný)

Ano nad timto jsem uz take zacala uvazovat, bude to takto asi nejjednodusi. Nez neco pokazit nebo udelat chybu kvuli me neznalosti takovychto pripadu, tak radeji postupovat zarucenym zpusobem. Jen me zajimalo, zda ty procesy, ktere se delavaly nekolik roku jsou spravne a potvrdilo se ze nejsou, nebudu v nich pokracovat. Dekuji mockrat. pekny den vsem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).