Hlavní navigace

Lékařské prohlídky

  • (neregistrovaný)

    30. 4. 2009 10:50

    Řeším zrovna nepořádek v lékařských prohlídkách a narazila jsem na něco co nevím. Je nutné u řidičů z povolání vyžadovat lékařskou prohlídku splněnou u našeho smluvního lékaře i pokud jsou na DPP? Těžko se mi to z těch chlapíků tahá, jelikož už jí má každý splněnou ve svém zaměstnání a tady ode mě to považují za další buzeraci. Diskuze jsem pečlivě prošla a nikde odpověď nenašla, ani v zákoně ne. Jak to tedy je?

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2009 11:15

      j (neregistrovaný)

      Re: Lékařské prohlídky
      Myslím si, že pokud Vám to doloží i od jiného lékaře než od vašeho smluvního lékaře, tak by to mělo stačit. Jako buzeraci bych to nepovažovala, jak máte vedět, zda to maji ve svém zaměstnání opravdu doloženo, nebo jestli není prošvihnutý termín prohlídek. Pokud se něco stane tak bude nejprve popotahovaná vaše firma. Určitě bych to po nich vyžadovala, vše vypsat písemnou formou, pokud nedodají, tak ukončit DPP. Vždycky když se něco stane, tak všichni to mají v pořádku akorát zrovna ten člověk né ...

    • 30. 4. 2009 11:17

      Zdeněk H. (neregistrovaný)

      Re: Lékařské prohlídky
      Dobrý den. Odpověď je ANO. Každý pracovník, který pro zaměstnavatele pracuje na základě pracovní smlouvy a nebo i DPP a DPČ, musí být (mimo jiné) zdravotně způsobilý pro výkon smluvní práce, viz zákoník práce: "Zaměstnavatel je povinen nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práce, jejichž náročnost by neodpovídala jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti" ... ale to, zda je zdravotně způsobilý, to nepoznáme my sami, ale pouze lékař. A k tomu právě musí být smluvní lékař závodní preventivní péče.
      Pokud to řidiči považují za "buzeraci", ať jdou pracovat jinam. A to i za skutečnosti, že je řidičů málo. Pokud totiž bude mít řidič epilepsii, a to my sami nezjistíme, bude pak při havárii vina jen na straně zaměstnavatele, protože člověka s touto nemocí neměl pouštět do svého auta.
      Asi jsem Vás nepotěšil, ale je to tak. A věřte mi, že i z oblasti praxe, nejen "že to píše ZP". Přeji báječný prodloužený víkend.

    • 30. 4. 2009 11:21

      misula (neregistrovaný)

      Re: Lékařské prohlídky
      Děkuji za jasnou a obsáhlou odpověď. Měla jsem podezření že to takhle je, taky jsem to chlapcům vtloukla do hlavy, chtěla jsem se ujistit že je opravdu nehoním po doktorech zbytečně. Taky přeji hezký víkend a mnoho úspěchů

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).