Lékařské prohlídky - BOZP

• (neregistrovaný)

30. 4. 2009 12:25

Prosím jak jednoduše sepsat rizika pro závodní lékařku? Jsme dopravní firma, máme řidiče, strojníky, stav. dělníky...., administrativu... a já si nevím rady, jak propojit lékařské prohlídky s BOZP! :-( Kdyby někdo měl nějaký mustr a byl ochotný poradit a přeposlat budu moooc vděčná. (VeronikaD@seznam.cz) nebo děkuji i za radu zde napsanou. Int. stránku e-bozp jsem prošla, ale jsem z ní celá rozčarovaná, protože této problematice BOZP nerozumím a čeká nás audit OHSAS!!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2009 16:06

Zdeněk H. (neregistrovaný)

Re: Lékařské prohlídky - BOZP
      Dobrý den. Omlouvám se, nechci být jizlivý, ale pokud čekáte audit z OHSAS 18 001, tak by jste již měli mít ve firmě všechno z BOZP (a PO) v pořádku. Tak jen krátce, více se sem nevejde.
      1. Pro lékařku ZPP se žádná rizika nesepisuj, ta se hodnotí jen pro potřeby firmy a případně pro potřeby vybavit zapěstnance osobními ochrannými pracovními prostředky (OOPP). Pro doktorku fakt nic.
      2. Každý zaměstnanec, kterého posíláte na zdravotní prohlídku k lékařce ZPP, musí mít sebou "žádanku", kde je dotaz: "Je zaměstnanec zdravotně způsobilý pro profesi ... dělník u obráběcích strojů, práce na směny, práce v noci atd.; nebo pro administrativní práce, práce s monitorem atd. Smluvní lékař pak odpoví ... ano nebo ... ne (nebo s omezením, což pak ale již není požadovaná zdravotní způsobilost).
      3. Vaší firmu auditu OHSAS by měl někdo připravovat, měl by vám zpracovat (nebo pomoci zpracovat) požadovanou dokumentaci, včetně tzv. formulářů, tedy záznamů. A mezi ně patří i "žádanka" o lékařskou prohlídku.
      4. Měl by u vás ve firmě být tzv. manager integrovaného systému, který by se měl problematice ISO 9 001; 14 001 a 18 001 vyznat a měl by Vám poradit. Pokud jste tím managerem IMS právě Vy, pak by Vás měl někdo vyškolit, protože před auditem OHSAS se musí udělat tzv. interní audit, jehož výsledky auditor také kontroluje.
      5. Držím Vám palce.
      Nevím kde vaše firma sídlí, ale možná bych jí mohl, jako certifikovaný auditor OHSAS. Tedy myslím v přípravě. Pokud by to přicházelo do úvahy, tak se podívejte na moje www.helich.cz

Radostné vkročení do májových dnů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).