Re: firem.karta v zahr.-jak to děláte?
Já mám ve směrnici, že náklady z cesťáků se i do účetnictví účtují stejným kurzem jako CN pro zaměstnance a tím se zjednoduší to, co je popsáno v předchozí odpovědi.
Ale stejně se nevyhnu kurzovým rozdílům, které popisujete Vy (tedy mezi částkami na bankovním výpisu a částkami v nákladech dle cesťáku) a též už každé cesty doúčtovávám kurzové rozdíly.
Dosud jsem nikde nenašla, že by se to dalo dělat tak, jak předpokládám, že navrhujete (tedy účtenky z cesťáku placené firemní kartou přepočítávat do nákladů stejným kurzem jako je na bankovním výpise). Problém vidím i v tom, že v jednom cesťáku může být třeba i 10 takových účtenek a jejich platby kartou na několika různých bankovních výpisech. Pro jeden cesťák byste tedy použila pro účetnictví více různých kurzů.
Zajímalo by mě, jak se s tím vypořádali ostatní - prosím napište své zkušenosti.
Re: firem.karta v zahr.-jak to děláte?
Co je placeno firemní kartou, účtuju v kursu podle bank.výpisu. Co je placeno hotově a byla-li čerpána záloha v cizí měně, účtuju kursem pokladny (=zálohy). Co mi vyjde jako doplatek do ruky zaměstnanci, účtuju kursem ČNB.
Takže jediné kursové rozdíly mi vzniknou při doplatku zaměstnanci.
Všechny další KR, které by jinak vznikly, stejně nakonec povedou k nákladům dle výpisu nebo pokladny, takže si jen šetřím práci. I tak je to dost složité.
FÚ při kontrolách nikdy nic nenamítal.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
30. 4. 2009 21:12
Dobrý den,
potřebovala bych detailně vědět jak zaúčtovat např. ubytování placené zaměstnancem na zahr. služ. cestě. Výpis = banka mi srazí částku v Kč, účtuji proti 335. Zaměstnanec přinese doklad a já teprve přeúčtuji do nákladů firmy. Kolegyně mi tvrdí, že musím přepočítat kurzem ČNB v den kdy nastoupil na sl. cestu a zaúčtovat kurzák. Máme měsíční kurz. Co je správné. Kde se dozvím více??? Děkuji za odpověď NeVa