Re: Nonstop provoz-rozvržení směn,přesča
Zpracovávám mzdy benzinové pumpě v nepřetržitém provozu a je to podobné, jak píšete. Zaměstnavatel má brigádníka, který vypomáhá několik směn v měsíci, aby ostatní nepřekračovali stanovené limity hodin.
I přesto se stane, že někdo má v měsíci 15 směn, někdo 16 nebo 17.
Re: Nonstop provoz-rozvržení směn,přesča
Na toto téma zde bylo již napsáno spousty příspěvků. Pokud pracujete v nepřetržitém provozu a navíc dlouhý a krátký týden, tak je nesmysl vyhodnocovat docházku po každém měsíci, ale je vhodné delší vyrovnávací období. Obecně až 26 týdnů. A v tomto období by neměl počet hodin přesáhnout onen průměr 37,5 hodiny na jeden týden.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
1. 5. 2009 15:55
Prosím, zajímalo by mě, jestli je mou povinností "dát" kolegyni jednu svou směnu, když pracujeme čtyři v systému krátký/dlouhý týden v nepřetržitém provozu a na mně v květnu vychází 17 směn, jí 14 a to se jí nelíbí. Minulý měsíc zase mně vycházelo pouze 14 směn a jí víc. Podle mě to takto prostě vychází tím střídáním krátký/dlouhý týden a přijde zase měsíc, kdy ona bude mít např. 17 směn a ja méně...
Ohání se tím, že bych měla moc přesčasů a to podle zákona nelze. Podle zákona máme mít pracovní dobu 37,5 hodiny týdně, přesčasy mohou být max. 8 hodin týdně a max. 150 hodin za rok. Ať počítám jak počítám, v květnu to prostě ve čtyřech lidech není možné utáhnout tak, abychom se všechny vešly do tohoto limitu 8 hodin přesčasů/týden. Mně osobně více přesčasů nevadí, ale nemůže s tím být nějaký problém, když budu pracovat nad povolenou délku přesčasů? I kdybych jí jednu svou směnu darovala, stále budu nad tímto limitem a teď už by nad ním byla i ona, stejně jako naše třetí kolegyně, které také vychází 17 směn.
Je to mé první zaměstnání, budu ráda za každý názor. Děkuji.