Auto do daní nebo soukromé - plátce DPH

• (neregistrovaný)

3. 5. 2009 20:48

Dobrý den, taxikář, plátce DPH, auto má na úvěr. Zatím používá soukromě pro služební účely, ale odvody DPH jsou šílené... :(
    Lze jej od 1.5. vložit do obchodního majetku a odečítat PHM a veškeré náklady včetně splátek úvěru, když auto koupil již v 11/08? Slyšela jsem také o možnosti, že by jako soukromá osoba sám sobě půjčil auto k podnikání a pak by mohl uplatňovat náklady, ale přiznám se, že netuším, jak to provést. Vede DE.
    Děkuji.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 4. 5. 2009 15:37

trubka (neregistrovaný)

Re: Auto do daní nebo soukromé - plátce
      Náhradu ve výši základní sazby (3.90 loni 4.10) a výdaje za PHM může uplatňovat, DPH z PHM si může nárokovat taky (nechápu tedy stesk na výši odvodů DPH). To co jste slyšela je nesmysl.
      Jestli chce mít ve výdajích i výdaje za opravy a údržbu, pojištění, gumy, olej, ..., úroky z úvěru (ne splátky) a odpisy, musí vložit auto do obchodního majetku (zaevidovat jako dlouhodobý hmotný majetek), když ho vloží do 1roku po pořízení tak ve výši pořizovací ceny, potom už jen v ocenění podle zákona o oceňování majetku; to vše lze pokud má auto skutečně na úvěr a ne na leasing.

• 4. 5. 2009 16:27

dittushka (neregistrovaný)

Dobrý den, děkuji za zprávu. Auto je skutečně na úvěr. Doposud uplatňoval pouze náhrady ve výši zákl.sazby. Paragony za PHM jsme neevidovali, tudíž ani neodpočetli DPH. Ani jsem netušila, že to lze, myslela jsem, že se pouze odečítají náhrady a v nich DPH není. Můžete mi to, prosím, trochu osvětlit? Děkuji.

• 4. 5. 2009 18:53

trubka (neregistrovaný)

Nevložíte-li do OM, pak máte 2 možnosti jak uplatnit náhradu za spotřebované PHM, buď paušálem maximálně ve výši podle vyhlášky MPSV (v roce 2008 č. 357/2007, v roce 2009 č. 451/2008) nebo, to je Váš případ, podle účtenek (§24 odst. 2 písm. k bod 3 zákona o DzP) a z nich si už DPH nárokujete jako u každého jiného daňového dokladu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).