Re: Plný úvazek a rodičovský příspěvek
Prohlášení poplatníka si podepište, pokud nemáte podepsáno jinde, protože si budete moci uplatnit slevu na poplatníka. Daňové zvýhodnění na dítě si může uplatnit jen jeden z rodičů.
Zdravotní a sociální ze mzdy platit budete, pouze nebudete muset doplácet do minima ZP, v případě, že by vám vyšla nižší mzda.
Nárok na dovolenou budete mít zatím celý, pokud jste nastoupila po RD dnes, tak máte zatím zameškáno jen 86 dnů. Dovolená se krátí až po 100 dnech, takže záleží na tom, kolik budete mít v tomto kalendářním roce nemocí, ošetřování, neplaceného volna.
při pobírání rodič. příspěvku můžete pracovat na plný úvazek - musíte splňovat podmínky umístění dítěte v předškolním zařízení (dle zákonů)
pokud doložíte v zaměstnání, že je za Vás plátcem ZP stát, potom se na Vás nevztahuje minim. vyměř. základ pro zdrav. poj. (zdrav. poj. se sráží ze mzdy/platu, které/ho dosáhnete a při čerpání neplac. volna se ZP nesráží/neplatí), soc. poj. je stejné jako u ostatních zam-ců, tedy z dosažené/ho mzdy/platu
pokud máte jen jednoho zam-tele, tak u něho můžete podepsat daň.prohl. a uplatňovat slevu na poplatníka
pro manžela vyžádáte potvrzení ze své mzdové účtárny, že Vy daň.zvýhodnění na dítě/děti neuplatňujete
pokud pracujete v prac. poměru (ne na DoPČ, DoPP), máte nárok ze zákona na 20 dnů dovolené, pokud neděláte např. ve státní sféře - tam je nárok vyšší, nebo pokud nemáte např. kolektivní smlouvou stanoven vyšší počet dnů
Vložím se do diskuse, píšete, že paní má nárok na 20 dní dovolené, pokud nastoupí dnes. Já bych jí krátila, protože neodpracuje (12 /12) celý rok. Za každých odparacovaných 21 dní má nárok na
1/12.
M.
Z dotazu jsem pochopila, že je paní stále zaměstnancem stejné firmy, pouze byla na rodičovské dovolené, takže ke krácení zatím ještě žádný důvod není. Jestli nastoupila po rodičovské do jiné firmy, tak má samozřejmě nárok pouze na poměrnou část.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2009 12:28
Dobrý den
Zajímalo by mě zda když pracuji na plný úvazek a zároveň pobírám rodičovský příspěvek (splňuji všechny požadavky) mi bude zaměstnavatel strhávat zálohy na zdr.a soc.pojištění... Daň asi platit budu....
A také jestli mám nárok na plných 20 dní dovolené...
Dále mi také není jasné jestli mám či nemám podepsat prohlášení k dani (odpočet na dítě si uplatňuje otec dítěte, tak předpokládám že já asi nemohu...)
Předem děkuji za vaři radu