Re: Školení povinné v neplacených dnech
Za účast na školení byste měl dostat náhradu mzdy a to i kdyby zaměstnavatel nedostával vůbec žádné dotace. Pokud je to školení nebo přezkoušení (např. svářečský průkaz nebo školení o bezpečnosti práce nebo o obsluze nějakého zařízení) potřebné k výkonu Vaší práce, tak to vždy hradí zaměstnavatel.
Re: Školení povinné v neplacených dnech
Pokud se jedná o podporu z ÚP dle uvedených projektů, hradí zaměstnavatel nejen dobu na školení mzdou, ale i cestovné a stravné každého pracovníka. Pracovník si vyplní cestovní příkaz, kde toto uvede. Záleži na výši náhrady mzdy za školení z podpory projektu, na které se dohodl a které obdrží od ÚP.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2009 18:46
Dobrý den, jsem zaměstnanec, vyučen v oboru strojírenství - obráběč kovů. Zaměstnavatel nám snížil smluvně pracovní dobu o pátky. S tím, že si vyhrazuje právo určit zda budeme doma ten který pátek v měsíci a nebo je "sečte" a budeme doma celý týden za patřičný měsíc. Samozřejmě že zadarmo. Tento měsíc začal zaměstnavatel posílat lidi na 3-4 denní kurzy, v oboru strojírenství ( pro vyučené v tomtéž a s praxí mi to nepřijde praktické, ale budiž). moje otázka je, jestli mi může zaměstnavatel nařídit povinnou účast na tomto školení v týdnu, ve kterém jsem celý týden doma zadarmo, protože mi zaměstnavatel nařídil vybrat ony neplacené pátky za měsíc najednou ale zároveň mi nařídil povinnou účast na školení. Bez náhrady mzdy. Zatím, co jsem si četl na netu, tak jsem dospěl k názoru, že bych měl dostat mzdu, protože to jsou nějaké produkty od EU na podporu zaměstnanosti kde se píše že zaměstnavatel dostane do jisté výše proplacené náklady na vzdělávání zaměstnanců a náklady na náhradu mezd zaměstnanců.