Re: ještě jednou dovolená a ner.prac.dob
Protože zaměstnanec nastoupil až 1.2.2009, nemůže být v děliteli celý rok, ale počet týdnů, na které je pracovní doba rozvržena nerovnoměrně (dejme tomu od 1.2. do 31.12.09). Rovněž tak 4 týdny dovolené musíte pokrátit (bude se jednat o 11/12 ze 4). Těm pracovním směnám moc nerozumím, jde mi o pravidlo, snad jste směny sečetl správně.
Re: ještě jsem zapomněla
Zapomněla jsem uvést, že rozvrhnout pracovní dobu nerovnoměrně je možné nejvýše na dobu 26 týdnů a jenom kolektivní smlouva může toto vyrovnávací období prodloužit až na 52 týdnů. Doznělo mi, že možná u Vás odbory nepůsobí, pak budete krátit 4 týdny dovolené nikoliv 11/12 ze 4, ale třeba jen 6/12 ze 4.
Re: ještě jsem zapomněla
Jsem MO (5 zaměstnanců), tomu poslednímu nerozumím. Proč 6/12 ze 4?
Ty směny jsou rozvrženy takto:
jeden týden - pondělí-úterý (po 11,5 hod), pátek (11,5 hod) sobota-neděle (10 hod)
druhý týden - středa-čtvrtek (po 11,5 hod)
Spočítal jsem, že v průměru to je 11 hodin/směna ?
Za rok cca 190 směn?
190x4/52,14 = 14,58 = cca 15 dní za celý rok
11/12 = 13,75 (takže by to mohlo být 13 nebo 13,5 dne). Ovšem svým výpočtem si nejsem vůbec jistý.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
4. 5. 2009 19:38
Ať čtu kolem dokola všechny příspěvky a rady týkající se dovolené při nerovnoměrně rozvržené prac. době, není mi to jasné a nedokážu vypočítat dovolenou novému zaměstnanci:
nástup 1.2.2009
pracuje krátký a dlouhý týden
středa-čtvrtek po 11,5 hodinách
pondělí-úterý - stejně
pátek sobota neděle - pátek 11,5 hodin, sobota-neděle po 10 hodinách
Vím, že by se měly sečíst plánované směny vynásobit počtem týdnu dovolené (4 týdny) a vydělit číslem 52,14?
Dál vím, že má nárok na 1/12 za každých 21 odpr.dní, po atd.
Já jsem asi úplný magor, protože to nedokážu dát dohromady. Prosím vysvoboďte mě a poraďte. (Jsem OSVČ a zatím si mzdy dělám sám).
Děkuji. Jarda