Re: MD - kontrola dovolené
já bych řekla, že dovolená za r. 2008 se bude krátit podle zameškaných pracovních dní, tj. o ty 4/12 a v roce 2009 vznikne nárok na 2/12 - za každých 21 prac. dní - do 14.3.2009 není 60 dní.
Každý rok se posuzuje zvlášť.
.. já už jsem z toho jelen .. logicky: požádá o čerpání dovolené bezprostředně po PPM,pokud ale má nějak z 08,tak začne nejdříve čerpat tu a pak nárok z 09 .. přeci nemůže čerpat nejdříve z 09 a pak až 08 ?? o tom už byla také řeč .. pokud by neměla nic z 08,tak pak by měla pouze nárok na 2/12,protože nesplní v 09 60 odpr.dnů .. ale pokud má zůstatek z 08,a dá jí to celkem více jak 60 dnů,dovolená se nekrátí ..
Já jsem si to taky dřív tak myslela, ale tady do dospělo do konce, že čerpáním dovolené z roku 2008 se připraví o tu bezprostřednost a následná dovolená se tím krátí. Ale já ji taky nikdy nekrátila, tak se modlím, aby na toto žádná kontrola nepřišla, protože určitě, co kontrolor, to jiný názor.
.. já si myslím,že toto kontrolovat snad ani nemá kdo .. FU to nezajímá,OSSZ,ZP také ne .. to by jedině OIP,kdyby si někdo stěžoval.. a pokud dovolenou nekrátíme,myslím,že na to by asni nemohl nic říct,protože nepoškozujeme zaměstnance ale spíše firmu .. ale od doby,co si maminy musí žádat po PPM se to u nás počítá takto,a nikdy nikdo nic neříkal :-) .. tak to snad vydrží i nadále ..
v § 217 odst. 5 píší jen to, že požádá-li zam-kyně o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skonč. MD..... ale jestli se jedná o dovolenou loňskou nebo letošní, se tam nepíše (ani to nemám k výkladu, že by se to mělo nějak rozlišovat)
a nejprve přece čerpá loňskou dovolenou (má-li ji) a pak teprve letošní
čerpaná dovolená se považuje jako odprac. doba
není to jednoduché, vždy jsem ráda, když žena mi přejde s mateřskou přes březen - pak je to bez problémů
Myslím si, že je docela dost dobře možné, že některé výklady k ZP mohou být ovlivněny tlakem zaměstnavatelů, vím o tom, že se to spoustě z nich nelíbí, jde o dost peněz,a práce žádná odvedená není.I já mám docela problém pochopit, co tímto zákonodárce zamýšlel, když si na druhou stranu uvědomím, jak v některých případech, co se týká právě dovolené zaměstnanců obecně, moc vstřícnosti k nim právě neprojevil.Myslím tím právě to, že celou dovolenou může zaměstnavatel nařídit podle svého , viz dikuse dole.Ale je to jenom můj názor a takové malé zamyšlení.
Určitě se to hodně zaměstnavatelům nelíbí a považují povinnost placení dovolené za nic za nespravedlnost a já se jim vůbec nedivím. Jsou to peníze vydané za nic (žádná odvedená práce). A vzpomínáte si, jak před nějakým časem tady byl dokonce dotaz nějaké maminky, která měla dilema a ptala se nás, jak bychom se zachovali my? Šlo o to, že jí měla končit mateřská a ona věděla, že si může požádat o dovolenou, ovšem o ty peníze, které by dostala za dovolenou ona, by byli zkráceni na odměnách její spolupracovníci, kteří skutečně pracovali. A ti spolupracovníci to dobře věděli, že by dostali méně peněz kvůli ní. Zaměstnavatel měl zkrátka nějaký rozpočet, určitou sumu peněz, kterou může rozdělit mezi zaměstnance. Když musí zaplatit dovolenou jí, tyto peníze nedá jim. A teď babo raď. A s možností vzít si dovolenou když chci já (pominu to, že se většinou obě strany na nějakém termínu domluví)? Vždycky je něco za něco - na jednu stranu se zaměstnanec nestará o shánění zakázek, práce je mu připravena, on ji udělá a za to náleží mzda. Na druhou stranu je podřízen zaměstnavateli a dovolenou nařizuje ten, kdo ji platí (tedy zaměstnavatel). I přesto zákon nařizuje zaměstnavateli platit v mnoha případech za žádnou práci (návštěva lékaře apod.), takže nesouhlasím s tím, že v zákoně není vstřícnost k zaměstnancům.
Přesně, někdy mi připadá, že některé zákony jsou tzv.ode zdi ke zdi, prostě v něčem jsou extrémy pro mne dost těžko pochopitelné,musíme s tím smířit,i když se nám ledacos nelíbí a doufat, že v novele se snad něco upraví.A co se týká té dovolené, já jsem neměla na mysli, že by si pouze zaměstnanec toto určoval, ale zase mi chybí nějaká vyváženost, třeba polovinu nechat na zaměstnavateli a polovinu na zaměstnanci pochopitelně s tím, že je nutná vzájemná dohoda a přesně stanovená pravidla, tak aby ani jedna strana toho nemohla zneužívat jako nyní, kdy zaměstnavatelé hromadně posílají zaměstnance třeba na celou dovolenou jenom proto, že nemají pro ně práci.Co se týká náhrad, tak pro zaměstnavatele je sice třeba lékař výdaj za nic, ale pořád to nějak souvisí-zaměstnanec-zdraví-náklad pro za městnavatele ,ale zároveň i přínos.Zdravý zaměstnanec víc a lépe udělá.Ale co takové náhrady za darování krve.To přece není vůbec věcí zaměstnavatele.Tam by přece měl nastoupit s náhradou ten,pro koho je to přínosem.Asi tak.
ano, neboť ona tím, že by čerpala dovolenou z r. 2008 "odpracuje" alespoň 60 PD v r. 2009 by jí vznikl nárok na celoroční nárok 25 dnů
jenže to má háček - paní si o dovolenou nezažádala ihned po mateřské dovolené, tj. od 15.3.2009 (to do mezd za březen již nedáte, aniž byste chtěla, neboť se zpracovává již duben), takže má paní smůlu a dovolenou bude čerpat až po rodič. dovolené - tj. asi po 3 letech dítěte (doufám, že si alespoň o rodič. dovolenou zažádala), a ta již bude pokrácená
pokud by ale nenastoupila po 3 letech do práce, ale nastoupila by znovu na mat. dovolenou, tak to by o tu dovolenou přišla úplně
.. já osobně maminky upozorňuji na to,aby si podaly žádost,pokud to zapomenou,může se to stát .. měla jsem případ,kdy se ozvala také až další měsíc,napsaly jsme žádost s datum správným a já dala do výplat další měsíc .. udělala jsem si poznámku,že jsem "zapomněla" zpracovat,vůbec nic se nestalo,nikdo toto nekontroluje,nikde žádný problém nevyvstal .. jde jen o to,vyjít vstříc mamince,myslím,že mnoho peněz nemají,tak proč jim potom tak přísně dodržovat to,co jde s dobrou vůlí obejít .. podle mě to není žádný podvod .. protože ty se dělají ve velkém a také je dělají ti,co mají nahrabáno a nemají stále dost .. tady jde o obyčejné lidi ..
Jenže třeba u nás by to nešlo. Místo maminky máme zástup, a protože dovolená se musí čerpat, nikoli proplácet, nemůžeme mít zároveň 2 lidi na jednom místě. Za vás přece také neberou nikoho, když čerpáte dovolenou. Takže to by mi šéf dal, kdybych něco antidatovala. Proto taky máme smlouvy po dobu MD , potom je třeba zástup 3 týdny doma, potom zas uzavřeme novou smlouvu zástup za RD. Ale je to jak kde, ale i s tímto by se mělo počítat.
ano, to je pravda, neboť by se Vám klidně mohlo stát, že se zástup za někoho stane prac. poměrem na dobu neurčitou (určitě si MÚ nemůže dělat co chce a něco antidatovat a platit někomu něco jak se jí zlíbí - musí ctít zákony a také má jistě i mzd. účetní nad sebou někoho nadřízeného)
Jen tak ze zvědavosti, jak řešíte v tomto případě práci samotnou, zástup je doma bez peněz,pracovník čerpá dovolenou-nepracuje a kdo tedy vlastně tu práci fyzicky udělá? To musí ten zástup potom všechno dodělat (třeba za celý měsíc) a jak mu to finančně kompenzujete? On vlastně dělá sám za sebe a ještě za pracovníka na dovolené.
A na víc xy5 má pravdu. Jak ošetříte ve smlouvě, když máte zástup za MD nebo RD, když vlaśtně pokud pracuje v době čerpání dovolené původní pracovnice, tak se ze zákona její pracovní poměr změní na dobu neurčitou. Protože pracuje po skončení MD se souhlasem zaměstnavatele, ale ještě to není RD ???
Když jsem byla na MD, čerpala jsem poté řádnou dovolenou - problém přišel s tím, v který okamžik požádat o rodičovský příspěvek. Mzdová účetní mi tvrdila, že si o rodičák mám zažádat až po skončení řádné dovolené - ovšem volala jsem i právníkovi na pracovní úřad, ta mi řekla, že si mohu o rodičák zažádat okamžitě po skončení MD, totéž mi řekli i na MěÚ, kam se chodí sepisovat žádosti. Dodnes tedy nevím co bylo spávně.
Na RD jsem byla do 2 let dítěte a pak nastoupila zpět do práce (dítě hlídala babička) - tudíž to dle méh názoru byla stejná situace - také jsem brala rodičák dokud nešla do školky.
Čerpání dovolené zde takto funguje po MD stále (tím špatným postupem) a teď když jsem mzdovou účtárnu zdědila já tak z toho nemám dobrý pocit, ale tady hrozí asi jen jedna věc - že by zaměstnankyně na zástup znala svá práva a u případného soudu by vyhrála, ne? Jinak kontroly tohle asi nezajímá...nevím?
Ale rodičovský příspěvek nesouvisí s rodičovskou dovolenou. Příspěvek můžete brát ihned po PPM a čerpat při tom dovolenou a taky se domnívám, že pracovnice na zástup by u soudu určitě vyhrála, Kontroly nevím,l co by mohlo zajímat, pokud nemáte někde stanovený počet zaměstnanců a ten byste prostě přešvihla, kdybyste měla 2 pracovnice na 1 místě.
>
>Když jsem byla na MD, čerpala jsem poté řádnou
>dovolenou - problém přišel s tím, v který okamžik požádat o
>rodičovský příspěvek. Mzdová účetní mi tvrdila, že si o
>rodičák mám zažádat až po skončení řádné dovolené -
>ovšem volala jsem i právníkovi na pracovní úřad, ta mi
>řekla, že si mohu o rodičák zažádat okamžitě po
>skončení MD, totéž mi řekli i na MěÚ, kam se chodí sepisovat
>žádosti. Dodnes tedy nevím co bylo spávně.
To platilo před nynější právní úprvou. Nemohlo se požádat o RP v době, kdy čerpala dovolenou po PPM. Protose pro SSP vypisovlo, jestli čerpá ř.dovoenou po PPM. Co si vzpomínám, platli asi do 2004.
>Na RD jsem byla do 2 let dítěte a pak nastoupila zpět
>do práce (dítě hlídala babička) - tudíž to dle méh
>názoru byla stejná situace - také jsem brala rodičák
>dokud nešla do školky.
>
>Čerpání dovolené zde takto funguje po MD stále (tím
>špatným postupem) a teď když jsem mzdovou účtárnu
>zdědila já tak z toho nemám dobrý pocit, ale tady hrozí asi
>jen jedna věc - že by zaměstnankyně na zástup znala
>svá práva a u případného soudu by vyhrála, ne? Jinak
>kontroly tohle asi nezajímá...nevím?
>>>>>.. já>>>>..
>>>>>podle mě to není žádný podvod .. protože ty se dělají
>>>>>ve velkém a také je dělají ti,co mají nahrabáno a
>>>>>nemají stále dost .. tady jde o obyčejné lidi ..
>>>>
>>>>Jenže třeba u nás by to nešlo. Místo maminky máme
>>>>zástup, a protože dovolená se musí čerpat, nikoli
>>>>proplácet, nemůžeme mít zároveň 2 lidi na jednom
>>>>místě. Za vás
>>>>přece také neberou nikoho, když čerpáte dovolenou.
>>>>Takže to by mi šéf dal, kdybych něco antidatovala.
>>>>Proto
>>>>taky máme smlouvy po dobu MD , potom je třeba zástup
>>>>3
>>>>týdny doma, potom zas uzavřeme novou smlouvu zástup
>>>>za
>>>>RD. Ale je to jak kde, ale i s tímto by se mělo
>>>>počítat.
>>>
>>>
>>>Jen tak ze zvědavosti, jak řešíte v tomto případě
>>>práci samotnou, zástup je doma bez peněz,pracovník
>>>čerpá
>>>dovolenou-nepracuje a kdo tedy vlastně tu práci
>>>fyzicky
>>>udělá? To musí ten zástup potom všechno dodělat
>>>(třeba
>>>za celý měsíc) a jak mu to finančně kompenzujete? On
>>>vlastně dělá sám za sebe a ještě za pracovníka na
>>>dovolené.
>>
>>Ale to snad je u každé dovolené ne ? Přece buď na něj
>>ta práce počká nebo to musí udělat někdo za něj a
>>taky
>>bez peněžz. Nebo vy když zastupujete kolegyni na
>>dovolené za to něco máte ? Já teda ne.
hm, no tak to máte smůlu
>A na víc xy5 má pravdu. Jak ošetříte ve smlouvě, když
>máte zástup za MD nebo RD, když vlaśtně pokud pracuje
>v době čerpání dovolené původní pracovnice, tak se ze
>zákona její pracovní poměr změní na dobu neurčitou.
>Protože pracuje po skončení MD se souhlasem
>zaměstnavatele, ale ještě to není RD ???
U jednoho zaměstnavatele to mají ošetřeno smlouvou , je tam .... po dobu mateřské dovolené,po dobu čerpání dovolené po mateřské dovolené a po dobu čerpání rodičovské dovolené, snad tímto určením neporušují nějaký zákon,nebo podle vás ano?
.. Ano,máte pravdu,když jsem dělala v kolektivu mzdovek,pomyšlení na dovolenou jsem ani neměla v době uzávěrky,protože vím,jaké je to,udělat mzdy v počtu 400-500 navíc za kolegyní /v době nemoci/.. to se pak zapotíte .. takže dovča mimo uzávěrku a vše na mě vždy počkalo,mimo nějakých potvzrení příjmu na půjčku atd., nyní,když jsem sama za sebe .. nechci ani pomyslet,kdybych byla nemocná .. a taky to nikdo z vedení neřeší .. a dovolenou ? plánuji max. týden .. v měsíci .. a práce zase na mě počká :-)
..my nemáme zástup za MD :-) .. jsou to maminy z dělnické profese .. a stalo se nám to jednou,že mamina zapomněla .. takže nejde o hromadné akce .. a bylo to i na domluvě s personálním .. psala jsem to jen jako možnost,že jsme to tak řešili .. jinak maminky si to docela hlídají a jak jsem již psala,my je na to ještě upozorňuje..takže jestli se to někomu nelíbí,ať to vůbec nečte :-)
Proč se zase rozčilujete ? Nikdo tady nepsal, že se mu to nelíbí. Je to vaše věc. Jen tu bylo napsáno jaké mohou nastat komplikace. A mimochodem asi se budete divit, ale i já s maminkami tuto otázku probírám ještě než jdou na MD a dokonce ty žádosti za ně píšu. Ale tomu vy asi stejně věřit nebudete. Ono je to totiž i v mém zájmu, aby to proběhlo co nejjednodušeji.
, potom je třeba zástup
>>>>3
>>>>týdny doma, potom zas uzavřeme novou smlouvu zástup
>>>>za
>>>>RD. Ale je to jak kde, ale i s tímto by se mělo
>>>>počítat.
>>>
>>>
>>>Jen tak ze zvědavosti, jak řešíte v tomto případě
>>>práci samotnou, zástup je doma bez peněz,pracovník
>>>čerpá
>>>dovolenou-nepracuje a kdo tedy vlastně tu práci
>>>fyzicky
>>>udělá? To musí ten zástup potom všechno dodělat
>>>(třeba
>>>za celý měsíc) a jak mu to finančně kompenzujete? On
>>>vlastně dělá sám za sebe a ještě za pracovníka na
>>>dovolené.
>>
>>..my nemáme zástup za MD :-) .. jsou to maminy z
>>dělnické profese .. a stalo se nám to jednou,že
>>mamina
>>zapomněla .. takže nejde o hromadné akce .. a bylo to
>>i na
>>domluvě s personálním .. psala jsem to jen jako
>>možnost,že jsme to tak řešili .. jinak maminky si to
>>docela
>>hlídají a jak jsem již psala,my je na to ještě
>>upozorňuje..takže jestli se to někomu nelíbí,ať to
>>vůbec
>>nečte :-)
>Proč se zase rozčilujete ? Nikdo tady nepsal, že se mu
>to nelíbí. Je to vaše věc. Jen tu bylo napsáno jaké
>mohou nastat komplikace. A mimochodem asi se budete
>divit, ale i já s maminkami tuto otázku probírám ještě než
>jdou na MD a dokonce ty žádosti za ně píšu. Ale tomu
>vy asi stejně věřit nebudete. Ono je to totiž i v mém
>zájmu, aby to proběhlo co nejjednodušeji...
to jste asi špatně pochopila,já se vůbec nerozčiluji,jsem ráda tady za tyto diskuze,už jsem tu objevila mnoho poznatků,přesto,že tuto práci dělám hodně dlouho,s něčím jsem se třeba vůbec ještě nesetkala .. vím,že ten postup v tom jednom případě nebyl nejsprávnější,ale bylo mi líto maminky,že by přišla o peníze .. nic víc .. a že píšete žádosti za ně ?? to vám tedy věřím,protože já už mám žádost v PC a jen doplníme spolu osobní údaje,vytisknu a oni podepíšou .. a máme to z krku .. :-)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2009 8:28
Dobrý den, prosím, o kontrolu dovolené. Paní po rodicáku nastoupila dne 31.8.2008-14.3.2009 na materskou dovolenou. Vyslo mi, ze jí mám proplatit 13 dní. Celkový nárok na dovolenou 25 dni/rok. Dekuji