Re: Osoba odpovedna za ucetni pripad
Jo ja si prave myslim, ze u nas nikdo vystavenou fakturu podepisovat nemusi protoze to ani zakon o DPH ani ZoU nenarizuje. ZoU v paragrafe 11 narizuje podpis Osoby odpovedne za ucteni pripad a pro mne je to osoba, ktera overuje vecnou spravnost prijateho dokladu.
Nevím, jak velkou firmu řešíte, u nás SW připojí "značku", toho kdo doklad vystavil.Podklad k fakturaci, je však od někoho, kdo ví co a za kolik prodává, fakturantka pouze vystaví fakturu a zodpovídá za náležitosti, ale za to co se fakturuje (cena, množství..) zodpovídá někdo jinej.
Na odeslané faktuře podpis být nemusí. Je třeba spracovat směrnici "oběh účetních dokladů"- kdo a jakým způsobem je zodpovědný a podpisuje. Pokud Vám SW neumožňuje přidat podp. záznamy, stačí vytisknou seznam(knihu faktur, deník...) a podepsat hromadně, třeba jednou za měsíc jen ten seznam (pro formu).
No s tim s Vama slouhlasim, ale ucetni mi rika ze ji nadavaji odberatele ze nedostali podepsanou fakturu a ze ji nezaplati dokud nebude podepsana. Ja se ji snazim vysvetlit ze zadny podpis z nasi strany na vydane fakture byt nemusi, protoze to zadny zakon nevyzaduje
Chápu stesky účetní, taky jsem řešila. Stále jich několik podpisuju a rázítkuju, ale většina dala pokoj.
Nějakou dobu bych přidala na fakturu větu, snad to pomůže.
Naše daňové doklady neobsahují originální podpis ani razítko, nicméně splňují veškeré zákonem stanovené náležitosti, jak obsahově podle zákona o Dani z přidané hodnoty, tak formální, které definuje zákon o Účetnictví
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2009 8:29
Muzete mi nekdo vysvetlit co si mam predstavit pod pojmem Osoba odpovedna za ucetni pripad ? Dohaduju se s ucetni, ktera tvrdi ze je to podpis osoby, ktera vystavila fakturu coz si ale ja nemyslim. Dle mne je to osoba, ktera fakturu prijala u odberatele. Kdo z nas ma pravdu ? Predem diky