Re: Odpočet úroků hypotéky na pozemek
Aha, §38l odst. 1 písm. b) a d), to jsem nevěděl, díky moc.
Všechny doklady jsem samozřejmě odevzdal (výpis z katastru, potvrzení o úrocích a smlouvu z banky). Už při odevzdávání přiznání se to paní nezdálo a chtěla ještě (neoprávněně) stavební povolení - tak jsem dodal alespoň kopii územního rozhodnutí. Řekla, že to budou posuzovat... Teď poslali výměr úplně bez komentáře, co že se jim nelíbí - to mi přijde divné. Zítra tam zavolám a uvidím, asi se odvolám.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2009 14:02
Uplatnil jsem v daňovém přiznání odpočet úroků hypotéky na pozemek podle §15 odst. 3 písm. b. Teď mi FÚ bez jakéhokoli vysvětlení poslal platební výměr k dani z příjmů FO, kde je snížena částka odečitatelných položek podle §15 právě o úroky z hypotéky.
Zákon praví, že "Od základu daně se odečte částka, která se rovná úrokům zaplaceným ... použitým na financování bytových potřeb. Bytovými potřebami pro účely tohoto zákona se rozumí:
b) koupě pozemku, pokud na něm bude postavena stavba uvedená v písmenu a) s využitím úvěru na financování bytových potřeb, za předpokladu, že na pozemku bude zahájena výstavba bytové potřeby podle písmene a) do 4 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy ..."
Zatím nemám stavební povolení, pozemek je typu "orná půda" již vybavená sítěmi a komunikací, v územním plánu je určen k výstavbě rod. domů. Podle mého názoru mám na odpočet nárok a na zahájení výstavby mám 4 roky čas. Má cenu se proti výměru odvolávat? Jak se bránit? Nebo lze úroky za 2008 uplatnit v pozdějších letech, až budu opravdu stavět?