Re: Kontrola DPH - záznamní povinnost
Měla jsem místní šetření naposledy před dvěma lety, ale v tu dobu po mě chtěli Vámi dotazovanou záznamní povinnost. Což v našem případě byl rozpis položek na jednotlivých účtech DPH, ze kterých by mělo být jasné, co spadá do 9, 19 nebo 0 sazby, dodání či pořízení zboží či služby z EU a pod. Před kontrolou bych si tuto sestavu "odškrtala" ještě jednou podle dokladů, ať máte jistotu, že jste někde neudělala chybu. Pak bych jim do šanonů srovnala pouze daňové doklady - faktury přijaté, vydané, pokladnu, případně interní doklady - které se týkají právě DPH. Ostatní bych tam nedávala. Poté po mě také chtěli vidět pohyby v pokladně za kontrolované období. V zákoně o správě a daní poplatků je uvedeno, že při místním šetření kontrolují, zda-li nebyl porušen zákon ohledně vyplacené hotovosti. Bohužel si nepamatuji paragraf. Pokud uplatňujete nějaké náklady na automobil, určitě bych si vzala techničák, kde by bylo vidět, že máte opravdu nárok na odpočet. V případě uplatňování DPH na základě smlouvy, bych si vzala smlouvy. V případě odpočtu DPH na majetek, bych si také vzala kartu tohoto majetku. Aby bylo vidět, že ten majetek máte opravdu zařazený. Prostě a jednoduše bych si prošla, co všechno je na DPH zaúčtované a popřemýšlela o tom, co všechno by je mohlo zajímat.
Re: Kontrola DPH - záznamní povinnost
A zapomněla jsem na to nejdůležitější, aby se s Vámi vůbec bavili, budete potřebovat plnou moc v zastupování společnosti na FÚ.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
5. 5. 2009 17:35
Chtěla bych se zeptat, jaké doklady musím vzít na kontrolu na FÚ ohledně přiznání DPH, platíme DPH první kvartál, máme vzít s sebou Záznamní povinnost - co to je? Děkuji.