Re: Náplň práce
V březnu 2009 jsem byla na školení novely zákoníku práce a tam lektor říkal, že náplň práce ve smlouvě specifikována být musí. Takže bych doplnila alespoň jaké auto řidič řídí, např. "řidič nákladního automobilu". A další příklad - pokud máte ve smlouvě třeba referentka administrativy nebo sekretářka, musí za tím být přesně uvedeno, co bude paní dělat. Pokud to tam uvedeno není, je smlouva neplatná.
Ne, to tam být nemusí. My píšeme do smluv, že je pracovní doba rozvržena do 5ti prac. dnů po 8 hodinách. Je to ale nepovinná položka. Povinné je jen místo práce, den nástupu do práce a druh práce.
Schválně jsem se šla podívat do zákoníku práce, co tam mají uvedeno. Mám ÚZ podle stavu k 1.1.2009. V § 113, odstavec 1 je uvedeno toto: Mzda se sjednává v kolektivní smlouvě, pracovní smlouvě nebo jiné smlouvě, popř. ji zaměstnavatel stanoví vnitřním předpisem nebo mzdovým výměrem. K tomuto lektor říkal, že pokud to v prac. smlouvě není, musí na to být výměr nebo jiný papír. Takže jsem měla pravdu. Buď jste mě špatně pochopila nebo máte starý zákoník.
to byl asi referent z Marsu, to je nesmysl,
pracovní náplň může, ale nemusí být součástí obsahu PS. rozsah je záležitostí dohody účastníků,žádná neplatnost smlouvy, povinně se sjednává druh práce, ale ten může být sjednán úžeji nebo šíře-referent, obroný pracovník, sekretářka, účetní... nebo přímo mzová účetní, referent nákupního oddělení.. atd.
pročtěte si § 34 ZP a komentáře k němu
Z Marsu nebyl, tím jsem si jistá :-) Takhle nám to tam opravdu říkal, nevymyslela jsem si ani slovo. Ještě se ho tam posluchači speciálně na náplň práce ptali. Říkal, že když už mají nespecifikovaný druh ve smlouvě, mají si rychle vytvořit alespoň nějaký papír, který ke smlouvě připnou a kde to bude uvedeno přesně. Možná nemluvil podle zákona, ale podle vlastních zkušeností, které měl z kontrol úřadů. A o tom platovém výměru to říkal taky tak, jak jsem napsala - že když to není ve smlouvě, musí to být jinde, že to firma musí evidovat.
Nechci se hádat, ale myslím si, že lektor i já máme pravdu. O platu píšu výše a co se týká specifikace práce, přečtěte si § 37 ZP, odstavec 1 písmeno b). V podstatě se tam tvrdí, že když není druh přesně sjednán v prac. smlouvě, musí být nejpozději do 1 měsíce od uzavření smlouvy specifikován na jiné písemnosti. Taktéž tam musí být údaj o dovolené, o výpovědní době, o rozvržení prac. doby, o mzdě nebo platu atd.
no jo máte pravdu, určitě, jaká jiná písemnost, co ve složce zaměstnance- máte-li na mysli písemnou informaci zaměstnavatele, tak tak má trochu jiná pravidla, než uvádíte, ale nechme toho. Každý si to dělá jak umí nebo jak mu někdo poradí či proškolí.
Měla byste alespoň používat správné názvosloví a nedělat z rady ještě větší guláš, protože tazatalka čeká, že jí pomůžete a bude z toho jaksi zmatená.
No, sepíšu asi nějaký pamflet, kde bude upřesněno, co má zaměstnanec dělat, jinak mám v prac. smlouvách všechno až na výpovědní doby - to snad vyplývá ze zákoníku práce, ne? Pokud tam mám napsáno, že ostatní ostatní práva a povinnosti smluvních stran se řídí ustanoveními zákoníku práce, mělo by to být jasné, ne? Ještě - když sepíšu nějakou tu "náplň práce" - musí ji podepsat zaměstnanec?
Ano, od zaměstnance by to mělo být podepsané a když tam máte ten zákoník, tak by to mělo stačit. Do dalších rad už se nepouštím, o několik příspěvků výše jsem to pěkně slízla, ať poradí Pája, když je tak chytrá (nebo chytrý), s dalšími rádci ze mě dělají blbce. Hlavně že paní Jaroslavě poradily ony...
nezlobte se, nechtěla jsem Vás urazit, chtěla jsem Vám jen poradit (jako každému jinému), abyste se vyvarovala chyb, které by mohly mít velký dopad třeba pro firmu (to, když špatně formulujete uk. PP - výpověď dohodou, určíte špatně období, ze kterého vypočítáváte průměr, píšete nadbytečné údaje do prac. smlouvy apod.)
Já se nezlobím na nikoho v této diskuzi, naopak - jsem ráda, že jsem si některé věci upřesnila a že jste mi poradily i když jsem se na nic neptala. Do pracovní smlouvy jsem nadbytečné údaje nikdy nepsala, všechnu agendu ve firmě mám vedenou správně. Jen to asi holt neumím formulovat do rady druhým.
Petro, promiňte, zřejmě už Vám tady ostatní napsali, že Vám lektor přednášel blbosti (pokud to tak opravdu říkal - jako že musí být ve smlouzvě napsaná náplň práce nebo že ve smlouvě usí být přesněji specifikovaný druh práce (např. ten řidič - řidič náklaďáku apod.), ale když Vy to takto napíšete někomu, kdo se ptá, tak skutečně ten nesmysl přenášíte dál.
>Petro, promiňte, zřejmě už Vám tady ostatní napsali,
>že Vám lektor přednášel blbosti (pokud to tak opravdu
>říkal - jako že musí být ve smlouzvě napsaná náplň
>práce nebo že ve smlouvě usí být přesněji specifikovaný
>druh práce (např. ten řidič - řidič náklaďáku apod.),
>ale když Vy to takto napíšete někomu, kdo se ptá, tak
>skutečně ten nesmysl přenášíte dál.
Paní Jiřko,
ONÝ lektor není sám co přednáší blbosti, jenom si je nemůžeme všichni ověřit a spoléháme se na přepis ústního podání od účastníků "školení" Horší je to s Z"renomovanými" lektory, kteří si tím přivydělávají na honorářích - viz JUDr. Salačová, na tomto foru SKORO
GURU. Nevzpomínáte na TU BLBOST Z R. 2003
JUDr. Marie Salačová (X–2003) 1000 řešení 2004 č.1. odd. Výdaje podnikatele odst 5,1 Cestovní náhrady 122. Nárok na cestovní náhrady odnikatele :
a toto vozidlo musí také sám řídit.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXX
a totéž píše stále, naposledy v Otázky a odpovědi z praxw 3/2009 str. 22
Jde o to, že tato "renomovaná" odbornice kliďánko
napíše tu větičku = A MUSÍ SÁM ŘÍDIT = aniž by to mělo jakýkoliv poklad v zákoně!!!! A vydrží s tím 5 let!
Kdyby to tvrdil kdokoliv z nás tak budeme blbý jak dlabaný necky ale u této "odbornice" se jedná jenom o "drobný úlet" jak zde naznačila v minulosti LeaX.
Je možné se potom divit paní Petře?
No jo, on teda řekl blbost, možná se jen spletl a neopravil se, ale já a dalších X lidí, kteří na školení byli, jsme té mylné informaci uvěřili, zapsali si to do poznámek a řídíme se podle toho, radíme to blbě dalším. Já bych se byla včera hádala třeba celý den, protože jsem si říkala, že když člověk školí, tak nemůže vykládat něco, co není pravda. Když se do mě pak ale opřelo tolik lidí, tak jsem si řekla, že buď radu neumím správně podat nebo že lektor opravdu říkal nesmysly. Pak už to bylo jen o slovíčkách.
Nejvíc mě ale štve, že místo aby účastníci diskuze řekli "nemáte pravdu, je to tak a tak, řekli vám to špatně, podívejte se tam a tam do zákona" a napsali, jak je to správně a kde na to přišli, tak řeknou "co to blábolíte za nesmysly", "zas jedna blbost non plus ultra", "co děláte na svém místě, za co vás proboha platí" , "podívejte se do příspěvků níž, tam taky blábolí nesmysly" a další urážky. To se za chvíli budou lidi bát se tady na něco zeptat, protože jim bude vynadáno, že si dovolili něco nevědět a setkají se místo rady nebo opravy s výsměchem a arogancí.
časem si zvyknete, tady je to normální už hodně dlouho,(je zajímavé, že na jiných forech se to v takové míře nepěstuje)a to jste nezažila hádky v minulosti, kdy kvůli tomu sem přestali někteří chodit (bohužel), časem poznáte už podle toho kdo odpovídá, co můžete čekat a můžete tak buď číst a nebo raději ne(pokud jste slabší povahy)
Jenže v právních věcech je to opravdu o slovíčkaření. Je to taky o tom, že práci dělají lidé, kteří pod pláštík začátečníka se opravdu neobtěžují si zákoník práce přečíst, podívat se zde do historie a pak se rozčilují. A proto každá rada, která je špatná , je tak nebezpečná, protože tihle dotyční se nikam dál nepodívají, aby se ujistili, že je to správně nebo ne. Pak se valí stále dopředu nesmysly jako výpověď dohodou atd. Akorát se divím, že pokud toto lektor opravdu řekl, že se nikdo z celého fora neozval, že je to blbost. Já absolvovala desítky školení, ale pokud lektor jen náznakem něco vykládal špatně, vždycky se někdo ozval s dotazem, zda opravdu je to tak, podle kterého § a pod. a vždy se to uvedlo, třeba po delší diskuzi na správnou míru. Akorát nevím, jestli si toto mé psaní někdo přečte, protože moje značka asi patří k těm nepopulárním.
>>>Nejvíc mě ale štve, že místo aby účastníci diskuze
>>>řekli "nemáte pravdu, je to tak a tak, řekli vám to
>>>špatně, podívejte se tam a tam do zákona" a napsali,
>>>jak je
>>>to správně a kde na to přišli, tak řeknou "co to
>>>blábolíte za nesmysly", "zas jedna blbost non plus
>>>ultra",
>>>"co děláte na svém místě, za co vás proboha platí" ,
>>>"podívejte se do příspěvků níž, tam taky blábolí
>>>nesmysly" a další urážky. To se za chvíli budou lidi
>>>bát se
>>>tady na něco zeptat, protože jim bude vynadáno, že si
>>>dovolili něco nevědět a setkají se místo rady nebo
>>>opravy s výsměchem a arogancí.
>>
>>časem si zvyknete, tady je to normální už hodně
>>dlouho,(je zajímavé, že na jiných forech se to v
>>takové míře
>>nepěstuje)a to jste nezažila hádky v minulosti, kdy
>>kvůli tomu sem přestali někteří chodit (bohužel),
>>časem
>>poznáte už podle toho kdo odpovídá, co můžete čekat a
>>můžete tak buď číst a nebo raději ne(pokud jste
>>slabší
>>povahy)
>
>Jenže v právních věcech je to opravdu o slovíčkaření.
>Je to taky o tom, že práci dělají lidé, kteří pod
>pláštík začátečníka se opravdu neobtěžují si zákoník práce
>přečíst, podívat se zde do historie a pak se
>rozčilují. A proto každá rada, která je špatná , je tak
>nebezpečná, protože tihle dotyční se nikam dál nepodívají,
>aby se ujistili, že je to správně nebo ne. Pak se valí
>stále dopředu nesmysly jako výpověď dohodou atd. Akorát
>se divím, že pokud toto lektor opravdu řekl, že se
>nikdo z celého fora neozval, že je to blbost. Já
>absolvovala desítky školení, ale pokud lektor jen náznakem
>něco vykládal špatně, vždycky se někdo ozval s dotazem,
>zda opravdu je to tak, podle kterého § a pod. a vždy se
>to uvedlo, třeba po delší diskuzi na správnou míru.
>Akorát nevím, jestli si toto mé psaní někdo přečte,
>protože moje značka asi patří k těm nepopulárním.
Začněte psát blbosti pod značkou -lalala- a budete populární.
Akorát se sama nad sebou oaždé ráno pozvr...
>>Nejvíc mě ale štve, že místo aby účastníci diskuze
>>řekli "nemáte pravdu, je to tak a tak, řekli vám to
>>špatně, podívejte se tam a tam do zákona" a napsali,
>>jak je
>>to správně a kde na to přišli, tak řeknou "co to
>>blábolíte za nesmysly", "zas jedna blbost non plus
>>ultra",
>>"co děláte na svém místě, za co vás proboha platí" ,
>>"podívejte se do příspěvků níž, tam taky blábolí
>>nesmysly" a další urážky. To se za chvíli budou lidi
>>bát se
>>tady na něco zeptat, protože jim bude vynadáno, že si
>>dovolili něco nevědět a setkají se místo rady nebo
>>opravy s výsměchem a arogancí.
>
>časem si zvyknete, tady je to normální už hodně
>dlouho,(je zajímavé, že na jiných forech se to v takové míře
>nepěstuje)a to jste nezažila hádky v minulosti, kdy
>kvůli tomu sem přestali někteří chodit (bohužel), časem
>poznáte už podle toho kdo odpovídá, co můžete čekat a
>můžete tak buď číst a nebo raději ne(pokud jste slabší
>povahy)
Ono nejde o to zeptat se (blbě, hloupě a pod. jak je to zde nazýváno) ALE o to HLOUPĚ A BLBĚ odpovědět a tím zmást
nejen tázatele ale i ostatní kteří v tom nejsou dost "kovaní".
A nejhorší je to pokud je používán systém JPP (jedna paní povídala)
a je jedno kdo to byl. To právě bylo použito v tomto případě= on
lektor povídal, tvrdil a pod. (vi-názory odborníků MF atd), což nelze nikde ověřit. Na druhou stranu si každý může ověřit (pokud autor odpovědi uvede pramen z kterého čerpal - viz mnou výše uvedené,
ale taky mu to je pr. platné, neboť těmto autorům nejde o správnost psaného textu ale jenom o jeho délku pro výpočet honoráře. A nikdo nemá možnost jim oponovat.
Já sem právě moc často nechodím, jen když mám čas nebo když potřebuji něco rychle zjistit. Nikdy mi nikdo ironicky neodpovídal, tak na to nejsem zvyklá a nevím, že se to tady pěstuje, jak píšete :-)
Jediný člověk, od kterého vím, co můžu čekat za odpověď, je xy5. Sice někdy odpovídá nevybíravě, ale jsem za tu radu vděčná, protože vím, že je to správně a že se v problematice asi už dlouhou dobu pohybuje.
Ještě k tomu lektorovi - někteří lidé se ozvali, ale stylem "Jó? To si musím teda zapsat, to jsem nevěděl/a." A pak se ještě ptali na konkrétní případy, třeba když je ve smlouvě uvedeno jen "sekretářka", jestli to teda podle něho nestačí, a on řekl, že ne, že si to musí doplnit. Takže to všichni asi pochopili stejně blbě jako já.
Prosím vás, můžete mi napsat jméno toho lektora ? Protože zrovna v náležitostech pracovní smlouvy letos žádná změna nebyla, tak je mi to divné. To si všichni teda mysleli, že doteď uzavírali smlouvy blbě ? A xy5 jsem teda nevybíravě odpovídat ještě nečetla. Má , na rozdíl ode mne, lepší nervy na stále sse opakující základní dotazy lidí co zákoník práce neviděli ani z rychlíku.
To jméno už si nepamatuji a i kdyby, tak bych ho neřekla, abych někomu neuškodila v kariéře. Koneckonců by mohl říct, že nic takového, co tady píšu, nikdy neříkal a udat mě. Nechci nikomu dělat problémy, ani sobě. I když se tady může psát pod přezdívkou nebo nepravým jménem, skoro vždycky se dá odborníky zjistit, z jakého počítače zpráva přišla.
No to si mysleli, bylo slyšet šepot "ježíši, to tam zrovna mám, co budu dělat, jak to mám opravit".
Slovem nevybíravě nemyslím sprostě, myslím to tak, že si nebere servítky a narovinu každému řekne, co si o něm myslím a kam asi tak patří, když neví základní věci.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2009 9:21
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - musí být součástí pracovní smlouvy náplň práce? Tedy bližší specifikace toho, co zaměstnanec dělá, popř. určení pracovní doby např. od 8 hod. - do 16 hod. atd. V pracovní smlouvě máme uvedeno jen druh vykonávané práce - např. řidič, prac. úvazek 40 hodin týdně, rozvržení prac. doby pondělí až sobota. Chystá se k nám na kontrolu ÚP, tak nevím, zda jim to takto bude stačit.