Re: výpověď ze strany zaměstnavatele
Takže asi dostanete výpověď podle §52 písmene c) - výpověď pro nadbytečnost. Je jasné, že se bude snažit o dohodu, protože v tomto případě nemáte nárok na odstupné. Rozhodně je pro vás výhodná výpověď dle výše zmíněného §, protože máte právo na odstupné ve výši 3,5násobku průměrného platu. Při normální výpovědi musíte chodit do práce ještě dva měsíce od následující měsíce po předání výpovědi, pokud tedy nemáte ve smlouvě uvedenu delší výpovědní dobu. Okamžitou výpověď může dát zaměstnavatel jen kdybyste byla odsouzená pro trestný čin na dobu delší jak rok nebo jste porušila hrubým způsobem pracovní kázeň nebo svoje povinnosti. Na pracák bude mzdovka počítat příjem z posledních 3 odpracovaných měsíců.
Ale myslí, když si s tím psaním dala takovou práci. Bohužel.
A můžete mi napsat, co je podle vás blábol? Uznávám, že jsem poradila špatně průměrnou mzdu a 3,5 násobek platu. Ostatní si myslím, že je dobře. Ve výpovědi dohodou totiž důvod vůbec být nemusí, to mám zjištěné. Pochopitelně je jasné, že tam musí být datum ukončení PP, to jsem do odpovědi ani nepsala. A o několik příspěvků níže jsem neblábolila, Pájo, tam jsem radila tak, jak je to v zákoně, dokonce jsem tam i některé pasáže opsala.
>
>>>
>>>Tak zase po nějaké době blábol non plus ultra... To
>>>snad nemyslíte vážně!!
>>
>>Představte si, že ona to asi vážně myslí, je
>>vyškolená, takhle blábolí o několik přís.níže taky.
>
>A můžete mi napsat, co je podle vás blábol? Uznávám,
>že jsem poradila špatně průměrnou mzdu a 3,5 násobek
>platu. Ostatní si myslím, že je dobře. Ve výpovědi
>dohodou
VÝPOVĚĎ DOHODOU NEEXISTUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
totiž důvod vůbec být nemusí, to mám zjištěné.
KDO VÁM RADÍ TAKOvĚ NESMYSLY? (nic ve zlém, ale jako personalistka nebo MÚ nesmíte takové bláboly hlásat)
>Pochopitelně je jasné, že tam musí být datum ukončení PP,
>to jsem do odpovědi ani nepsala. A o několik příspěvků
>níže jsem neblábolila, Pájo, tam jsem radila tak, jak
>je to v zákoně, dokonce jsem tam i některé pasáže
>opsala.
A odkud jste opsala okamžitou výpověď a důvody pro ni? Vy jste si nevšimla, že zákoník práce nezná pojem pracovní kázeň? No dejme tomu, ale že důvodem pro okamžité zrušení PP není hrubé porušení povinností vyplývajících z právních předpisů vztahujícících se k vykonávané práci, ale porušení těchto povinností ZVLÁŠŤ hrubým způsobem.
>>
>>>>
>>>>Tak zase po nějaké době blábol non plus ultra... To
>>>>snad nemyslíte vážně!!
>>>
>>>Představte si, že ona to asi vážně myslí, je
>>>vyškolená, takhle blábolí o několik přís.níže taky.
>>
>>A můžete mi napsat, co je podle vás blábol? Uznávám,
>>že jsem poradila špatně průměrnou mzdu a 3,5 násobek
>>platu. Ostatní si myslím, že je dobře. Ve výpovědi
>>dohodou
>VÝPOVĚĎ DOHODOU
>NEEXISTUJE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
>totiž důvod vůbec být nemusí, to mám zjištěné.
>KDO VÁM RADÍ TAKOvĚ NESMYSLY? (nic ve zlém, ale jako
>personalistka nebo MÚ nesmíte takové bláboly hlásat)
Co je špatně na tom, když se do výpovědi napíše "pracovní poměr byl ukončen vzájemnou dohodou ke dni XY? Vše pod názvem "Dohoda o rozvázání pracovního poměru". Sama níže píšete, že § v dohodě být nemusí a není potom nárok na odstupné.
>
>>Pochopitelně je jasné, že tam musí být datum ukončení
>>PP,
>>to jsem do odpovědi ani nepsala. A o několik
>>příspěvků
>>níže jsem neblábolila, Pájo, tam jsem radila tak, jak
>>je to v zákoně, dokonce jsem tam i některé pasáže
>>opsala.
Pokud nevíte, že výpověď dohodou je právní nesmysl, je zbytečné o čemkoli z této oblasti s vámi diskutovat, protože to ´je denně omílané téma a KAŽDÝ a na tom trvám (tedy i pracovník) by měl základní znalosti ze zákoníku práce mít. A děláte-li v této oblasti, což asi ano, když si dovolíte radit - pak nevím,za co vás zaměstnavatel platí.
A klidně mi tady mohou zase spílat, že jsem arogantní, protože , ten kdo je v této diskuzi častěji - ten musí zírat.
aal, jen klídek, ona tak blábolí i jinde a ještě se ohání školením, ZP, ale vůbec jí nedochází, že klidně užívá zmatené pojmy, nebo nesprávné, nedokáže vysvětlit, ale omílá někde slyšené, tak ji nechte, ať si blábolí. Jestli jí na to někdo skočí a bude se jejich "rad" držet, je to jeho problém. Já už na její blbosti a vysvětlivky nebudu reagovat, je to ztráta čaSU.
Jak jsem už výše napsala - je to o slovíčkaření, za nepřesnosti jsem se tazatelce omluvila. Ale vysvětlete mi, proč se rozčilujete. Neumíte jednat v klidu? V klidu opravit odpověď a neurážet? Neumíte se obrátit na mě, musíte o mě mluvit jako ní, která blábolí? O ZP a školení už sem psát nebudu, rozhodně jsem si to ale nevycucala z prstu, když se podíváte na mnou uvedené §, najdete tam přesně to, co jsem sem opsala. Opsala jsem to zjednodušeně pro neznalého člověka, ne pro odborníka, co visí na každém slovu. Taky nemám čas se tady hádat, ale urážet se teda nenechám.
Na těchto stránkách je na dohodu o rozvázání prac. poměru šablona, takže to až zas takový blábol být nemůže. Ale asi už vím, co je můj problém. Neslovíčkařím a používám "lidové názvy" a proto ostatní moje rady chápou špatně nebo jako nesmysly. Omlouvám se tedy za nepřesnosti.
Lidové názvy můžete používat kdekoliv jinde, ale ne v pracovně právní oblasti. Výpověď má svá pravidla, dohoda také, takže šablona na dohodu - ano, dohoda (znovu to pro vás zopakuji) je dvoustranný právní akt, kdy se na něčem SHODNOU oba účastníci. Skončení tedy může být k jakémukoliv dni.
Výpověď je jednostsranný právní akt, ke kterému NENÍ potřeba souhlasu druhého účastníka. Musí být dána podle pravidel a nastupuje u výpovědi výpovědní doba, která má rovněž svá pravidla. Tudíž PP musí VŽDY skončit posledního dne v měsíci.
Takže pokud použijete výpověď dohodou, tak si navzájem tyto pojmy ODPORUJÍ, takže zaměstnavatel na to vůbec nebude reagovat a zaměstnanec může mít problém, stejně tak jako zaměstnavatel pokud by zaměstnanci dal vámi zmiňovanou "výpověď dohodou". Jestli ještě teď něčemu nerozumíte, tak ....... raději to nenapíšu, co si fakt myslím.
Ještě opravím - jednostranný a také nezmiňuji prodlužování výpovědní doby v určitém specifickém případě, abych vás nemátla, ale někdo by mohl napadnout to , že výpovědní doba musí skončit posledního dne v měsíci. Ale ve většině případů to tak je.
výpověď dohodou byste dostat neměla, neboť je to právní nesmysl
(sice to mnoho lidí v mluvě používá, ale ve mzdové a personální praxi tento nesmyslný výraz by neměl používat nikdo a v psané formě už vůbec ne)
okamžité zrušení (§ 55)také ne, neboť byste musela porušit povinnosti k vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem (což není Váš případ)
takže: a) dostanete výpověď dle § 52 písm. a)´nebo b) nebo c) Zák.práce
po dobu výpovědní lhůty (2 měs.) budete dál chodit normálně do práce - dostanete odstupné
nebo
b) dohodnete se na uk. PP k určitému dni (ale musí být uvedený § 52 písm. a) nebo b) nebo c) a máte nárok také na odstupné /pokud byste se dohodli na uk. PP bez uvedeného §, pak není nárok na odstupné/
odstupné - § 67 - přísluší při skonč. PP ve výši nejméně 3násobku (ne 3,5 nás.) průměrného platu
pokud půjdete na úřad práce, tak donesete do MÚ jejich tiskopis, kde Vám bude vyplněný průměr platný k posl. dni PP (průměr platný pro čtvrtletí - takže to nemusí být z posledních 3 odprac. měsíců)
>>Dobrý den,
>>v nejbližší době asi dostanu výpověď od svého
>>zaměstnavatele z důvodu snižování počtu. Asi se bude
>>snažit
>>dát mi výpověď dohodou, ale nevím, zda je to pro mě
>>výhodné? Prosím proto o radu, jak mám postupovat? Může
>>mi
>>dát výpověď okamžitou (jestli to dobře chápu, pak
>>bych
>>z firmy okamžitě odešla a náleželo by mi odstupné ve
>>výši 3 měsíčních platů?- ve firmě jsem zaměstnaná asi
>>necelé 2 roky) a pokud by mi zaměstnavatel dal
>>výpověď
>>normální, pak bych musel do zaměstnání chodit ještě
>>jak dlouho? 2 nebo 3 měsíce? a náleželo by mi odstupné
>>?
>>Prosím poraďte mi, co je pro mne v této situaci
>>nejlepší a také, z čeho (ze kterých měsíců nebo je to
>>z
>>kvartálu?) pak mzdovka vypočítá pravděpodobný čistý
>>příjem, který budu dokládat na pracák? Za každou
>>odpověď
>>Vám moc děkuji, nevím si rady!!!
>
>Takže asi dostanete výpověď podle §52 písmene c) -
>výpověď pro nadbytečnost. Je jasné, že se bude snažit o
>dohodu, protože v tomto případě nemáte nárok na
>odstupné. Rozhodně je pro vás výhodná výpověď dle výše
>zmíněného §, protože máte právo na odstupné ve výši
>3,5násobku průměrného platu.
odstupne je min. 3násobek
Při normální výpovědi musíte
>chodit do práce ještě dva měsíce od následující měsíce po
>předání výpovědi, pokud tedy nemáte ve smlouvě uvedenu
>delší výpovědní dobu. Okamžitou výpověď může dát
>zaměstnavatel jen kdybyste byla odsouzená pro trestný čin
>na dobu delší jak rok nebo jste porušila hrubým
>způsobem pracovní kázeň nebo svoje povinnosti. Na pracák bude
>mzdovka počítat příjem z posledních 3 odpracovaných
>měsíců.
průměr platí vždy po celý Q., takže ne poslední 3 měsíce.
Buď dostanete výpověď, která začíná běžet 1. dne následujícího měsíce a trvá 2 měsíce. Nebo se dohodnete na ukončení k nějakému datu. Pokud v té dohodě bude uveden jako důvod nadbytečnost, pak máte nárok na odstupné ve výši trojnásobku mzdy.
Pravděpodobný průměr se určuje jenom v případech, kdy zaměstnanec nemá v rozhodném období odpracováno aspoň 21 dnů. Jinak se použije průměr skutečný. Při skončení v květnu by se jednalo o průměr za leden až březen, při výpovědi by PP končil 31.7., průměr by vycházel z období duben až červen.
Hynku, Viléme. Jarmilo !
A zase v tom "jedou" ti stejní: pája, Líba, all a xy5
Vždyť vy za chvíli budete na indexu jako já za to že někoho kritizujete když tu cosi žvaní. Dostanete "po papuli" za ignoranci
svobodomyslných názorů při aplikaci porad k ZP a aroganci při
nápravě případných škod způsobených radami Petry.
Copak vy ignoranti nevíte, že lektor při školení má na hlavě svatozář
a tak vše platí i kdyby to pravda nebyla! Tak se podle toho řiďte.
Hezký zbytek dne
Re: Hynku, Viléme. Jarmilo !
Vladimíre , zdravím - já si osobně myslím, že lektor to až tak špatně nevysvětlil, ale paní Petra si to upravila do své podoby, když může napsat, "že to napsala lidově pro neznalé ", nebo tak nějak. Nedovedu si představit, že v pracovně právní oblasti lze něco vyjadřovat lidově. Každý trochu znalý ví, že stačí přesmyčka slov, a celé to má jiný význam. Na školení třeba řekl, že musí být uvedena mzda - (výměrem), odkaz na § zákoníku práce - ano musí, ale NEMUSÍ to být v pracovní smlouvě, jak nám tu tvrdila. Takže podle mne pomotala "lidově" co se dalo. Nevěřím totiž , že takovéto základní věci, které navíc nejsou až takovou novinkou, by lektor přednášel tak, jak nám tu předvedla.
On řekl doslova: Výše mzdy má být uvedena v pracovní smlouvě a pokud tam není, musí být uvedena jinde (výměr, kolektivní smlouva). Z toho jsem si vzala, že prostě někde být napsaná musí, ale není stanoven určitý papír kde (nemyslím tím jakýkoliv papír, aby mě zas někdo nechytal za slovo). Však jsem to tady taky tak psala, jenže vy jste si z toho vzali jen slova "musí" a "pracovní smlouva".
Na závěr se přiznávám, že veškerou agendu ve firmě mám vedenou správně, dle zákona a práva, jen asi neumím vyjádřit radu tak, jak by to mělo být. Všem se tímto omlouvám za rozrušení, které jsem jim způsobila svým lidovým trvzením "po lopatě" :-) Slibuji, že už budu radit jen přesně nebo vůbec, aby vás nedali do indexu, jak psal pan Vladimír :-)
Re : Vladímre, dají nás do indexu!
>
>
>On řekl doslova: Výše mzdy má být uvedena v pracovní
>smlouvě a pokud tam není, musí být uvedena jinde
>(výměr, kolektivní smlouva). Z toho jsem si vzala, že
>prostě někde být napsaná musí, ale není stanoven určitý
>papír kde (nemyslím tím jakýkoliv papír, aby mě zas někdo
>nechytal za slovo). Však jsem to tady taky tak psala,
>jenže vy jste si z toho vzali jen slova "musí" a
>"pracovní smlouva".
>Na závěr se přiznávám, že veškerou agendu ve firmě mám
>vedenou správně, dle zákona a práva, jen asi neumím
>vyjádřit radu tak, jak by to mělo být. Všem se tímto
>omlouvám za rozrušení, které jsem jim způsobila svým
>lidovým trvzením "po lopatě" :-) Slibuji, že už budu radit
>jen přesně nebo vůbec, aby vás nedali do indexu, jak
>psal pan Vladimír :-)
Re: Re :Místo známek ?
>>
>>
>>On řekl doslova: Výše mzdy má být uvedena v pracovní
>>smlouvě a pokud tam není, musí být uvedena jinde
>>(výměr, kolektivní smlouva). Z toho jsem si vzala,
>>že
>>prostě někde být napsaná musí, ale není stanoven
>>určitý
>>papír kde (nemyslím tím jakýkoliv papír, aby mě zas
>>někdo
>>nechytal za slovo). Však jsem to tady taky tak psala,
>>jenže vy jste si z toho vzali jen slova "musí" a
>>"pracovní smlouva".
>>Na závěr se přiznávám, že veškerou agendu ve firmě
>>mám
>>vedenou správně, dle zákona a práva, jen asi neumím
>>vyjádřit radu tak, jak by to mělo být. Všem se tímto
>>omlouvám za rozrušení, které jsem jim způsobila svým
>>lidovým trvzením "po lopatě" :-) Slibuji, že už budu
>>radit
>>jen přesně nebo vůbec, aby vás nedali do indexu, jak
>>psal pan Vladimír :-)
Re: nejlepší závěr.
>>>
>>>
>>>On řekl doslova: Výše mzdy má být uvedena v pracovní
>>>smlouvě a pokud tam není, musí být uvedena jinde
>>>(výměr, kolektivní smlouva). Z toho jsem si vzala,
>>>že
>>>prostě někde být napsaná musí, ale není stanoven
>>>určitý
>>>papír kde (nemyslím tím jakýkoliv papír, aby mě zas
>>>někdo
>>>nechytal za slovo). Však jsem to tady taky tak psala,
>>>jenže vy jste si z toho vzali jen slova "musí" a
>>>"pracovní smlouva".
>>>Na závěr se přiznávám, že veškerou agendu ve firmě
>>>mám
>>>vedenou správně, dle zákona a práva, jen asi neumím
>>>vyjádřit radu tak, jak by to mělo být. Všem se tímto
>>>omlouvám za rozrušení, které jsem jim způsobila svým
>>>lidovým trvzením "po lopatě" :-) Slibuji, že už budu
>>>radit
>>>jen přesně nebo vůbec, aby vás nedali do indexu, jak
>>>psal pan Vladimír :-)
all a tady to máte! Když je někdo nesoudný, ještivný a neumí, tak začne kopat, aspoň do pražáků.
To co Vy Petro nazýváte slovíčkařením, tomu ostatní říkají přesné vyjádření, konretní pojmenování, užití právního termínu v souladu s jeho výkladem a podobně.
Když máte sama vše OK, tak si to držte a nechte ostatní v klidu. Svými odpověďmi jste se zesměšila, to dobré, co jste chtěla, bylo potlačeno a Vaším závěrečným vyskakováním to už nespravíte.
být na indexu a dát někoho do indexu jsou formulace, které znamenají takový malinkatý nepatrný rozdíl, ale podle Vašich odpovědí to je naprosto bezvýznamné, hlavně že je to lidově řečeno a všichni tomu rozumí.
Zajímalo by mne, za co Vás zam-tel platí, když se tady můžete půl dne dohadovat o blbosti, práce bych Vám přidal.
Re: Re :Líbo - za jedna s hvězdičkou
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>>On řekl doslova: Výše mzdy má být uvedena v pracovní
>>>>>>>>smlouvě a pokud tam není, musí být uvedena jinde
>>>>>>>>(výměr, kolektivní smlouva). Z toho jsem si vzala,
>>>>>>>>že
>>>>>>>>prostě někde být napsaná musí, ale není stanoven
>>>>>>>>určitý
>>>>>>>>papír kde (nemyslím tím jakýkoliv papír, aby mě zas
>>>>>>>>někdo
>>>>>>>>nechytal za slovo). Však jsem to tady taky tak psala,
>>>>>>>>jenže vy jste si z toho vzali jen slova "musí" a
>>>>>>>>"pracovní smlouva".
>>>>>>>>Na závěr se přiznávám, že veškerou agendu ve firmě
>>>>>>>>mám
>>>>>>>>vedenou správně, dle zákona a práva, jen asi neumím
>>>>>>>>vyjádřit radu tak, jak by to mělo být. Všem se tímto
>>>>>>>>omlouvám za rozrušení, které jsem jim způsobila svým
>>>>>>>>lidovým trvzením "po lopatě" :-) Slibuji, že už budu
>>>>>>>>radit
>>>>>>>>jen přesně nebo vůbec, aby vás nedali do indexu, jak
>>>>>>>>psal pan Vladimír :-)
>>>>>
>>>>>
>>>>>No a nepsal snad "Vždyť za chvíli budete na indexu
>>>>>jako já..."?
>>>>
>>>>být na indexu a dát někoho do indexu jsou formulace,
>>>>které znamenají takový malinkatý nepatrný rozdíl, ale
>>>>podle Vašich odpovědí to je naprosto bezvýznamné,
>>>>hlavně že je to lidově řečeno a všichni tomu rozumí.
>>>>Zajímalo by mne, za co Vás zam-tel platí, když se
>>>>tady
>>>>můžete půl dne dohadovat o blbosti, práce bych Vám
>>>>přidal.
>>>
>>>No když vás to zajímá, tak já mám svou práci hotovou
>>>a
>>>mám volno. A za co platí vás? Jste tady taky skoro
>>>celý den, ne?
>>já dělám sám na sebe doma, takže mohu když chci a jak
>>dllouiho chci..
>
>Je vidět, že jste ještě mladý hoch.
Re: Re :Líbo - za jedna s hvězdičkou
Tak nějak jsem z té dlouhé diskuze nevyčetla, zda vůbec někdo Jaroslavě poradil, jak je to správně (možná ale mně to uniklo(. Takže pro Jaroslavu (i pro Petru): Zaměstnavatel má několik možností:
1) Nějak Vás přesvědčí a navzájem se dohodnete na skončení prac. poměru nějakým dnem (třeba hned, za týden, měsíc apod.) a důvod v této dohodě nebude uveden. V tom případě prac. poměr skončí dohodnutým dnem a odstupné nenáleží.
2) Dohodnete se na skončení prac poměru nejakým dnem a v dohodě bude uveden důvod - nadbytečnost. Pak pracovní poměr skončí dnem, na kterém jste se dohodli a Vám náleží odstupné ve výši nejméně 3 průměrných měsíčních mezd. (Více než 3 by to bylo, pokud byste se dohodli na vícenásobku, nebo to třeba už máte ve smlouvě apod.).
3) Nebo Vám dá výpověď pro nadbytečnost. 2 měsíční výpovědní lhůta začne běžet od prvního dne měsíce, který následuje po měsíci, ve kterém jste výpověď prokazatelně převzala (např. ji do ruky dostanete v průběhu května, výpovědní lhůta začne běžet od 1.6. a Váš pracovní poměr skončí 31.7. Do té doby jste stále zaměstnancem a musíte chodit do práce (nebo mít omluvené volno).
Odstupné se vypočítá z výdělků ve čtvrtletí, které předchází čtvrtletí, ve které skončí prac. poměr (např. skončíte 31.7. tj. ve 3. čtvrtletí, odstupné bude vypočítáno z výdělků duben až červen, tj. ve 2. čtvrtletí).
Původně jsem se do téhle debaty nechtěla vůbec zapojovat, protože sama nemám k ironii a sarkasmu daleko a mnohé dotazy (i odpovědi) mě nadzvednou, ale snažím se ovládnout a radši to ignorovat. Mockrát jsem už smazala napsanou odpověď - nějak už ve svém věku necítím potřebu se vyjadřovat ke všemu... :-))
Ovšem vy jste to, Líbo, napsala tak skvěle, že prostě musím říct, že jste trefila hřebík na hlavičku.
Mějte se všichni prima.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2009 10:18
Dobrý den,
v nejbližší době asi dostanu výpověď od svého zaměstnavatele z důvodu snižování počtu. Asi se bude snažit dát mi výpověď dohodou, ale nevím, zda je to pro mě výhodné? Prosím proto o radu, jak mám postupovat? Může mi dát výpověď okamžitou (jestli to dobře chápu, pak bych z firmy okamžitě odešla a náleželo by mi odstupné ve výši 3 měsíčních platů?- ve firmě jsem zaměstnaná asi necelé 2 roky) a pokud by mi zaměstnavatel dal výpověď normální, pak bych musel do zaměstnání chodit ještě jak dlouho? 2 nebo 3 měsíce? a náleželo by mi odstupné ? Prosím poraďte mi, co je pro mne v této situaci nejlepší a také, z čeho (ze kterých měsíců nebo je to z kvartálu?) pak mzdovka vypočítá pravděpodobný čistý příjem, který budu dokládat na pracák? Za každou odpověď Vám moc děkuji, nevím si rady!!!