Re: Tichý společník-náklady-cestovné-Pro
Dobrý den,
společník nemusí mít se společností uzavřenou žádnou smlouvu, stává se společníkem ode dne podepsání společenské smlouvy. Pokud společník s.r.o.pobírá zdanitelný příjem, kerý je zdaňován jako příjem ze závislé činnosti, je dle daňového zákona považován za zaměstnance a lze mu poskytnout a uplatnit daňově uznatelný výdaj cestovné v rozsahu zákoníku práce.
tato kvalifikovaná odpově´d bohužel asi patří někam jinam, zde je dotaz na tichého společníka, což je trošku něco jiného.
Podle mého názoru-(neberte to 100%) nelze ze smlouvy o tichém společenství vyplácet cestovní náhrady, protože tento vztah stojí na poskytnutí vkladu podnikateli, který vyplácí tichému sp. ...atd., tichý sp. je pouze oprávněn nahlížet.....atd. já bych to, že vykonávají nějakou práci pro společnost a součástí jerjich nároků by mělo být cestovné, řešil klasickým pr.práv.vztahem-DPČ,DPP, PP na zkrác.úvazek atd.
Pájo děkuji. Já jsem téhož názoru, ale někde jsem se dočetla, že by bylo možné také sepsat mandátní smlouvu, ve které se zakotví nárok na cestovní náhrady a doufala jsem, že se s tím v praxi někdo setkal. Ale vypadá to, že tichý společník ve firmě není asi takovou obvyklostí, anebo prostě jen dá peníze a pro společnost nic nedělá.
Ne počkejte, to lze samozřejmě taky, podepsat s ním mandát.sml. a v ní stanovit, co bude dělat, co za to bude pobírat včetně cest. náhrad, ale tento právní vztah je jiný, oddělený od pr.vztahu tichého společenství.
Tichý společník podle obch.zák. má své závazky a práva a ty jsou úplně jiné než mandatáře v m.sml., toho se nijak nebojte, pokud to chcete takto řešit, není problém.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2009 13:20
Dobrý den, byla založena společnost 1 společníka a 2 tichých společníků. každý vložil do společnosti 200 tis.
Tiší společníci se budou podílet na zisku i ztrátě společnosti a pro tuto společnost vykonávají práce. Společnost jim proplácí také cestovné. Lze toto cestovné daňově uznat např. na základě smlouvy o tichém společnictví, kde bude vypsáno, že společnost jim tyto cestovní náhrady bude vyplácet?
Nebo je nutno uzavřít pracovněprávní vztah( DPP), nebo např mandátní smlouvu...
Děkuji