Re: DPH a neplátce
pokud jste plátce, tak budete uvádět na faktuře DPH a to musíte uvést v DP na výstupu (z hlediska DPH Vás nezajímá, zda bude odběratel plátce DPH či neplátce)... pokud bude Váš odběratel neplátce DPH, tak ten si DPH nemůže nárokovat u FÚ, ale zahrne celou částku i s DPH do výdajů
Pokud plátce poskytuje plnění, které je předmětem daně je povinen přiznat DPH na výstupu (pokud se nejedná o plnění od daně osvobozené). Z pohledu plátce je naprosto nepodstatné zda plnění poskytuje plátci či neplátci.
Jestliže např. prodává zboží za 100 Kč a dodání tohoto zboží podléhá základní sazbě daně fakturuje plátce odběratleli částku 100 + 19DPH tedy celkem 119 Kč. 100 Kč je výnos prodávajícího 19 Kč je povinen odvést FÚ (když by neposkytl l žádné dálší plnění na výstupu a když by neměl žádná přijatá zdanitelná plnění na vstupu).
Jestliže toto zboží prodává neplátci, tak pro neplátce je celých 119 Kč nákladem na pořízení zboží.
Hezký den přeje
bubu
Děkuji oběma za pochopitelný výklad :-) A když bych nakupovala od neplátce, tak si nemůžu žádné DPH na vstupu odečíst, je to tak?
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
6. 5. 2009 18:22
Prosím, můžete mi neznalci vysvětlit. Př. budu prodávat neplátci DPH, já jsem plátce. Zaplatí včetně DPH a tu musím uplatnit na výstupu? A jak ten neplátce ? Děkuji za odpověď