Dar a žití z něho

• (neregistrovaný)

6. 5. 2009 23:52

Dobrý den,
    po 10 letech se se mnou rozešel bohatý přítel z ciziny. Má pocit viny a chtěl by to nějak finančně odčinit. Je mi už přes 50 let a navrhl mi jednorázový velkorysý dar /několik milionů Kč/. Ráda bych ten dar přijala. Kolik budu muset platit daň z darování a jak se to dělá? Když bych se rozhodla již do důchodu nepracovat,co vše si budu muset sama platit? Mám odpracovaných 30 let a v posledních 15 letech jsem měla velmi slušný plat, důchod se počítá ze všech let, tak by mě to snad nepoškodilo. Za všechny rady budu vděčná.
    Děkuji Nová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 7. 5. 2009 7:13

xy5

Re: dar a žití z něho
      jaká je výše daně, to buď napíší jiní, nebo se podívejte na portál Ministerstva financí
      dnes již nikdo pracovat nemusí jako dříve, takže si můžete zaplatit odpracované roky - vše najdete na stránkách www.cssz.cz (od 5.5.2009 je na titulní stránce článek Lidé by měli znát důležité informace pro důchod)
      Je tam i zmínka o Informativním osobním listu důchod. pojištění - o ten si každopádně napište, přijde Vám potvrzení, kde bude zhodnocena celá Vaše doba od všech zam-telů, od r. 1986 i s vyměř. zákl. soc. poj. a s vyloučenými dobami (tyto částky jsou podkladem pro výpočet důchodu)
      zdrav. pojištění budete sama platit ve výši 1080 Kč (doku se opět nezmění zákon) - musíte se na své ZP přihlásit jako osoba bez příjmů

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).