Re: odpisy účetní vs. daňové
Dovolím si nesouhlasit s paní bubu - hmotný majetek do 40 tisíc není definován v zákoně a nejsou předepsány odpisy, tudíž jak si ho odepíši účetně, tak si ho také daňově uplatním.....výše uvedený paragraf zákona souhlasí...
Re: odpisy účetní vs. daňové
Bohužel nerozumím s čím vlastně nesouhlasíte, takže se pokusím uvést moje argumenty na podporu tvrzení, že účetní odpisy majetku jehož pořizovací cena je nižžší než 40 000,--Kč jsou daňovým nákladem a proč považuji za chybnou myšlenku, že účetní odpis je v tomto případě zároveň odpisem daňovým.
1. Majetek v pořizovací ceně do 40 000,-- není hmotným majetkem ve smyslu § 26 odst. 2 písm. a) zák. o daních z příjmů.
2. Pokud tento majetek není hmotným majetkem, pak je nelze daňově odpisovat, protože § 26 odst. 5 zákona o daních z příjmů říká: Odpisováním se pro účely zákona rozumí zahrnování odpisů z hmotného majetku evidovaného u poplatníka. Protože však tento majetek není hmotným majetkem, tak jej daňově odpisovat nelze.
3. Na podporu mojí myšlenky, že účetní odpis majetku jehož pořizovací cena je nižší než 40 000,-- Kč je nákladem na dosažení,zajištění a udržení zdanitelných příjmů ve smyslu § 24 odst. 2 písm. v) si dovoluji upozornit na znění daňového přiznání DPPO oddíl II bod B. písm. b)
Hezký den přeje
bubu
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 5. 2009 9:42
Dobrý den, mám začátečnický dotaz.
V našem s.r.o. je dle účetní směrnice je dlouhodobým majetkem již předměty s pořizovací cenou od 10 tis. Kč. Na základě směrnic tento majetek odepisujeme účetně dle životnosti.
Zajímá mě, zda se tento majetek odepisuje i daňově, pokud jeho pořizovací cena není vyšší jako 40 tis. Kč, ale životnost delší než 1 rok?
Děkuji za odpověď.