Re: Výplata na bankovní účet
tak u nových zam-ců není problém - existuje zkuš. doba, tak není problém jistě si účet včas zařídit,
určitě je jednodušší pro všechny, když jsou mzdy připisovány na účet - i pro zpětnou kontrolu, zda zam-tel odeslal vše, co měl (holt někdo má rád peníze v hotovosti -ale to je naštěstí mizivá část)
To máte sice pravdui, ale představte si situaci, že zam-tel sídlí někde,kde není banka ani bankomat a jeho zaměstnanec má obdobný problém, banky ruší pobočky, protože se jim nevyplácejí, bankomaty jsou ne vždy tam, kde by se hodilo ho mít po ruce, nebo je to bankomat jiné banky, kde jsou pak za výběry vyšší poplatky, ...není to vždy tak jednoznačné. Třeba ta rebelka má nějakuý problém, který jí brání v souhlasu.
Ale tady jde přece o princip, že zaměstnavatel by neměl jít proti zákonu. U nás taky zaměstnanec účet nechtěl - samozřejmě náklady za vedení účtu a výběru mu nikdo hradit nebude. (Předesílám, že já mám výplatu na účet) Spíš bych té pracovnici se snažila vysvětlit, že pro firmu je to svým způsobem od ní pomoc (nemusí jezdit do banky atd.) a podle toho se zas třeba v budoucnu bude chovat firma k jejím potřebám.
Paní má pravdu viz § 142, odst. 3 zákoníku práce. Takže paní je znalejší zákoníku práce, než vaši odpovědní pracovníci.
Ale stejně se obávám, že pokud bude chtít být zaměstnaná, bohužel jí nic jiného nezbude, než si výplatu na účet nechat posílat. Zaměstnavatel je schopen si vždycky najít nějaký důvod, aby se s "rebely", znajícími zákony a svá práva, rozloučil.
Kdysi jsem dělala ve firmě, kde se zavádělo posílání mzdy na účet. Vydalo se nařízení, že každý, kdo si do toho a toho dne přinese číslo účtu, na který se mu má mzda posílat, obdrží v příští výplatě odměnu x Kč, kryjící náklady za zavedení účtu. Nevzpomínám si, že by s nějakým zaměstnancem byl problém.
Já pracuji ve firmě, kde se vyplácí mzdy každému v hotovosti. Takže žiju v jeskyni, jak tady někdo psal :-) Zažila jsem, že nově přijatý zaměstnanec chtěl výplatu na účet, ale zaměstnavatel ho odmítl s tím, že se tady prostě dává hotovost a basta. Jen jsem přihlížela a dodala poznámku, že zamc. má právo dostat výplatu v jakém stavu si požádá, ale stejně mu vyhověno nebylo. Nakonec měl s bankou problémy kvůli nějaké půjčce a dal výpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
7. 5. 2009 9:53
V naší firmě je nás málo a při výplatě část zaměstnanců pobrala hotovost v pokladně a část si nechávala odesílat mzdu na bankovní účet. Vedení se rozhodlo sjednotit vše tak, že všichni budou dostávat výplatu na bankovní účet. Všichni kromě jedné rebelky, která se ohání tím, že nemáme právo takto postupovat a podobně.Nejdřív slíbila, že účet dodá, ale nyní couvá. Je to všechno jen na dohodě mezi firmou a jejími zaměstnanci nebo jaké jiné okolnosti jsou pro tento postup rozhodující? Děkuji za názor.