OSVČ a paragon

• (neregistrovaný)

17. 6. 2011 3:15

hezky den preji,
    mela bych takovy dotaz... jsem osvc, nejsem platce dph... a potrebuji poradit :) ... chystam se prodavat sva umelecka dila (fotografie) na trzisti... je mi jasne,z e jako osvc mohu vystavit fakturu.. ale jak to mohu udelat, pokud budu prodavat primo na miste a nemam tak moznost vystavit fakturu?? mohu vystavit paragon? (pripadne s jakymi nalezitostmi)... predem dekuji za jakoukoli odpoved.. Alice

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 18. 6. 2011 8:46

Rop

Paragon vystavit můžete ... horší to bude s těmi náležitostmi ...

Nejste plátce DPH, tj. nevztahuje se na vás zákon o DPH. Tj. na takovém dokladu nesmí být údaj "DIČ", "datum uskutečnění zdanitelného plnění" a "daňový doklad" ... a nesmí tam být nic společného s DPH (tj. žádná sazba, žádné "s DPH" či "bez DPH")

Nebude to faktura takže tam nemusí být náležitosti dle § 13a obchodního zákoníku.

Prodej vlastních fotografií není živností (ale podnikáním dle autorského zákona) takže ani náležitosti dle § 31 odst 14 živnostenského zákona.

Takže jediné co nám zbývá je občanský zákoník a jeho ustanovení o kupní smlouvě, respektive o záruce (je to strašné, ale i na fotografie se vztahuje 24 měsíční záruka - ovšem docela by mě zajímalo co by se dalo tak reklamovat). Čili dle § 620 odst. 3 občanského zákoníku musíte vystavit doklad kde bude vaše jméno a příjmení, bydliště (místo podnikání), IČ a název věci kterou prodáváte (o ceně se tam však nemluví, ale nejspíš se myslí, že tam bude i cena).

A teď jak to provést, aby to co nejmíň stálo, bylo co nejrychlejší a k něčemu to vypadalo ... tedy alespoň já doporučuji:
      1. v papírnictví si kupte bloček PARAGON PRO NEPLÁTCE DPH - našel jsem na internetu toto: http://www.papir-novotny.cz/paragon-bez-dph-50-listu-samopropisovaci.html
      2. Nechte si udělat razítko, kde bude jméno, příjmení, adresa, IČ např:
      Jan Novák
      Pražská 30
      602 00 Brno
      IČ: 123 45 678
      3: Toto razítko "bouchnete" na paragon a dopíšete název zboží a cenu.

• 18. 6. 2011 22:10

badliner (neregistrovaný)

Taky záleží za kolik se budou prodávat nad 10 000 by měla být faktura...

• 21. 6. 2011 8:52

alice (neregistrovaný)

dekuji moc za radu!!!!

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).