Reverse charge

• (neregistrovaný)

7. 5. 2009 15:37

Dobrý den,
    mám velkou prosbu. Myslím, že zhruba vím, jak funguje reverse charge když pořizuji z ciziny. Klientovi ale vyvstala situace, že má ubytovací kapacity a spolupracuje s firmou, která na internetu nabízí ubytování a pokud si přes ně někdo zabukuje apartmán, firma vyfakturuje zprostředkování. A tato firma se ohání reverse charge a vezme celkovou částku ubytování včetně DPH, z toho vypočte provizi a dodá doklad bez DPH. Zdá se mi to divné - podle mě to nejsou služby, u kterých se dá reverse charge použít, ale nejsem si jistá. Moc děkuji za jakékoliv příspěvky.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 5. 2009 7:42

anonym (neregistrovaný)

Re: reverse charge
      To záleží na smlouvě. Pokud je smlouva koncipovaná tak, že při poskytnutí služby poskytovatel jedná jménem a na účet jiné osoby (např. smlouva komisionářská) při zajištění ubytování, pak jste povinni přiznat daň vy (dle našeho ZDPH § 10 odst. 12 bod c). Pokud by bylo smlouva koncipovaná tak, že poskytovatel jedná svým jménem a na svůj účet (např. smlopuva zprostředkovatelská) , pak by měl daň odvést on (Dle našeho ZDPH § 9).
      Ne ale všechny státy EU mají shodné znění ZDPH a podle jejich ZDPH je místem plnění členský stát, který poskytl DIČ (totožné s § 12 našeho ZDPH). Tento postup je shodný i se VI. směrnicí EU.
      Takže doporučuji daň přiznat a zároveň si uplatníte na vstupu.
      Co se týká základu pro stanovení provize za zprostředkování, to je nutno se podívat do smlouvy, jak je dohodnuto.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).