Re: Nástup po rodičovské = změna sídla
Rodič. dovolená Vám končí v den 3. narozenin dcery a den poté máte nástup do práce. Pokud nebudete souhlasit se změnou místa výkonu práce, tak to zaměstnavatel musí řešit - buď se dohodnete na ukončení nějakým dnem bez důvodu (a bez odstupného), nebo se dohodnete na ukončení nějakým dnem s uvedením důvodu, tj. přesun (a náleží odstupné) nebo se nedohodnete a bude Vám muset dát výpověď pro přesun (s dvouměsíční výp. lhůtou a odstupným). Ve výpovědní lhůtě máte pracovat v místě dle pracovní smlouvy, pokud nebudete souhlasit s tím, že budete pracovat jinde. Takže buď budete souhlasit s nějakým jiným místem výkonu práce, nebo nebudete a v tom případě Vám buď zajistí práci v místě dle pracovní smlouvy nebo Vás bude platit průměrem.
Dekuji moc za odpoved, presne takto jsem si to myslela. Dobre jste to popsala. Jeste jeden dotaz prosim. Jak se stanovy tento prumer, vzhledem k tomu, ze jsem neodpracovala 21 dni v rozhodnem obdobi.. tzn. musi se stanovit pravděpodobny vydelek. Hrubou mzdu jsem mela 25 000 a k tomu kazdy mesic 50 % mzdy odmenu na zaklade vysledku. Tato odmena mi byla po dobu me prace vyplaceny vzdy v plne vysi. Bude se mi v pravdepodobnem vydelku zohlednovat i tato odmena i kdyz je to "pohybliva slozka mzdy". V zakoniku prace je stanoveni pravdepodobneho vydelku stanovena nekolika "nebo" takze z toho nejsem jako laik moc chytra.
Dekuji moc za odpoved.
Stanovení pravděpodobného průměru je na zaměstnavateli. Stanoví ho tak, že určí, jaký byste asi měla výdělek, kdybyste bývala v předešlém čtvrtletí pracovala.
Pravděpodobný je takový, který se nejvíce podobá pravdě. Jak ho zaměstnavatel má určit, to přesně určeno není. Mzdu máte buď sjednanou nebo určenou mzdovým výměrem, takže kdybyste pracovala, měla byste tuto mzdu. K tomu možná nenárokové odměny nebo možná ne. Takže nejmenší příjem by byl dle smlouvy nebo výměru. Může také provést srovnání s příjmem pracovnice, která dělá stejnou práci jako Vy a vycházet z tohoto příjmu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
10. 5. 2009 0:52
Dobry den,
prosim o informaci, jak mam nejlepe postupovat. Dne 13.5.2009 budou dceri 3 roky a ja bych mela nastoupit do zamestnani. V pracovni smlouve mam misto vykonu prace uvedeno presnou adresou (byvala povozovna firmy). Mezitim ale firma tuto provozovnu zrusila a přemistila se o 50 km dale. Me dotazy jsou :
- ktery den mam presne nastoupit do prace - 13.5. (kdy jsou dceri 3), nebo 14.5, tzn. den pote ??
- kdyz nebudu souhlasit s praci v nove provozovne, je to automaticky vypoved zamestnavatelem dle §52, odst. b?
- budu muset chodit ve vypovedni dobe do prace (a tim i dojizdet uvedenych 50 km) ? V pripade ze ano, jakou praci je mi zamestnavatel povinen zajistit = tu z puvodni smlouvy nebo musim souhlasit s nejakou jinou docasnou pro vypovedni dobu ? Mohu popr. trvat na zajisteni prace ve vypovedni dobe nekde blize, event. doma, nebo je mi zamestanvatel povinen vyplait 100 % nahradu mzdy, protoze mi neni schopen zajistit praci dle me puvodni pracovni smlouvy ?
Dekuji moc predem za odpovedi