Re: Náhrada mzdy za nemoc
toto je ze stránek mpsv.cz:
Výše náhrady mzdy se stanoví z průměrného výdělku zaměstnance, zjištěného pro pracovněprávní účely podle § 351 a násl. ZP. Průměrný výdělek se tedy zjišťuje jako průměrný hrubý hodinový výdělek dosažený zaměstnancem v rozhodném období, kterým je předchozí kalendářní čtvrtletí (u konta pracovní doby 12 měsíců bezprostředně předcházejících vyrovnávacímu období). Vychází se tedy ze stejného průměrného výdělku, který zaměstnavatel používá pro stanovení například náhrady mzdy nebo platu při jiných překážkách v práci, pro dovolenou nebo pro příplatky.
účely
>>>>To mi je jasné,ale teď jsem se ptala na Sociálce
>>>>kontrolní
>>>>pracovnice a ta mi řekla že když nemoc začala 31.3.
>>>>tak použiji náhradu pro placení pro I.Q
>>>>/tj.říj.,list.pros./.
>>>>Jiřina
>>>
>>>Na sociálce umějí spočítat nemocenskou, ale náhradu
>>>mzdy neznají. Pokud máte Abecedu mzdové účetní, je to
>>>na
>>>straně 138.
>>My máme jen 4 zaměstnance a Abecedu nemám, napište mi
>>kde by se to koupilo.Děkujil
>
>Objednávám přes internet www.anag.cz
Dobrý den, ptala jsem se zde minulý týden na podobný případ a bylo mi odpovězeno, že je to dobře od. 1.4. je nový průměr.
>zaměstnanec onemocněl 24.3. - 17.4.
>24.3. - 26.3. - náhrada mzdy 0
>27.3. náhrada mzdy 60% upraveného prům. výdělku za
>IV.čtvrteltí roku 2008 (stanoveno k 1.1.2009)
>28.3.-29.3. - so+ne 0
>30.3.-31.3. - náhrada mzdy 60% upraveného prům.
>výdělku za IV: čtvrtletí roku 2008 (stanono k 1.1.2009)
>1.4.-3.4. - náhrada mzdy 60% upraveného prům. výdělku
>za I. čtrvtletí roku 2009 (stanoveno k 1.4.2009)
>4.4.-5.4. - so+ne 0
>6.4. - náhrada mzdy 60% upraveného prům. výdělku za I.
>čtvrtletí roku 2009 (stanoveno k 1.4.2009)
>od 7.4.2009 vyplácí OSSZ
>
>Nejsem si jistá, zda jsem správně pochopila
>čtvrtletí.
>Prosím o kontrolu.
31.3. průměr pro IV. čtvrtletí - náhrada mzdy 0
od 1.4. je průměr pro I. čtvrtletí -..........
No ale na druhou stranu, myslím,že na těch sociálkách toho mají teď taky plný kecky. Všechno se instaluje za pochodu, výklady na poslední chvíli nebo vůbec a navíc, náhrada za prvních 14 dní je věcí zaměstnavatele (čili i znalosti z kterého čtvrtletí) a ne sociálky. ne ? Ať zas všechno nehážeme na ně.
To jsem vůbec tak nemyslela. Někde nahoře jsem psala, že na OSSZ umějí nemocenskou a neznají náhrady mzdy. Proto také odpovídají, že se průměr řídí začátkem nemoci, protože u nemocenské to tak je. Náhrada mzdy se řídí jinými pravidly a to ne každá ta paní na sociálce ví, protože to nedělá a ani to znát nepotřebuje. Tak se omlouvám, jestli to vyznělo, že z nich dělám blbce. Prostě to je mimo jejich obor.
Paní Líbo, vůbec se neomlouvejte, já vás chápu. Já to spíš psala pro ty, kteří si myslí, že ať zavolají na sociálku s jakýmkoliv takovým dotazem kolem nemoci, že to samozřejmě musí všechno vědět a nechápou, že oni mají dost práce s tím, co mají v náplní práce a ne ještě to co mají vědět ti, co to mají u zaměstnavatelů na starosti. Hezký den.
jestli oni nemysleli na OSSZ placení nemocenských dávek (PN) - ta se bude opravdu platit z rozhodného období platného k 31.3.09 (k začátku nemoci) - tj. na příloze k žádosti o ... bude RO III/08 - II/09 a bude celou dobu stejný DVZ,
náhrada mzdy za nemoc se ale musí počítat tak, jak zde již bylo odpovídajícími uvedeno (pro každé čtvrtletí nový průměr)
jestli nedošlo k záměně výrazů - náhrada mzdy za nemoc + pracovní neschopnost (nemocenská)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
11. 5. 2009 9:13
Dobrý den,
minulý týden jsem měla zde dotaz jak platit náhradu za
nemoc, která začala 31.3.09 a skončila 13.4..09l
Někdo m i odpověděl, že pužiji náhradu na II. Q, teď jsem
se ještě plata na Sociálce, ale tam nevědí, a tak jsem se
ptala ještě 2 mzdových účetní a ty tvrdí , že použiji
náhradu 1.Q. když nemoc za čala v březnu.
Nemáte ješt ě někdo zkušenost, musím dnes odevzdat
přehled na soc. Hoří to. Děkuji za radu