Hlavní navigace

Po 3-leté mateřské - stejná pozice ve fi

  • (neregistrovaný)

    11. 5. 2009 10:49

    Dobrý den :-)
    Chtěla jsem se zeptat, jestli mi firma musí po 3-leté mateřské nabídnout místo ve stejné pozici - myslím tím, když jsem pracovala jako fakturantka - musí mi nabídnout místo opět v kanceláři ?.Je pro mě práce pouze na montáži- což by mi nevadilo- ale je na dvousměnný provoz.Pokud nebude místo v kanceláři - nemám nárok na odstupné? Měla jsem pracovní smlouvu na dobu neurčitou.
    Co znamená ochranná lhůta ?
    Moc děkuji a přeji hezký den :-)
    Iveta Kodysová

    • Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 5. 2009 14:32

      Klára (neregistrovaný)

      Re: po 3-leté mateřské - stejná pozice v
      po 3-leté MD má žena nárok na zařazení na původní práci a pracoviště. Není-li to možné proto, že pův. práce odpadla nebo pracoviště bylo zrušeno, musí ji zaměstnavatel zařadit na jinou práci odpovídající prac. smlouv § 47 ZP.
      Běžně se děje v praxi, že zaměstnavatel, který práci pro vás nemá, vás vezme zpět a k poslednímu vdni v mšsíci vám dá výpověď nebo navrhne rozvázání pracovního poměru dohodou. V obou případech máte nárok na odstupné.
      Ochraná lhůta trvá 7 dní po RPP. Pokud během těchto dnů onemocníte, bude vám proplacena nemocenská (ne náhrada mzdy za prvních 14 dnů).

    • 11. 5. 2009 15:56

      Jiřka1 (neregistrovaný)

      Re: po 3-leté mateřské - stejná pozice v
      Začátek odpovědi je trochu nepřesný. 3letá MD není. MD je doba kolem porodu a trvá 28 týdnů (u vícečetného porodu 37 týdnů). Pokud nastupuje po MD, má nárokna zařazení na původní práci a pracoviště, ze kterého na MD odešla (říká se tomu návrat na stejnou židli), pokud tato práce i pracoviště je ještě k dspozici. Pokud ne, tak je zařazena dle pracovní smlouvy. Doba rodičovské dovolené je doba volna u zaměstnavatele, o kterou si žena po MD požádá, maximálně do 3 let dítěte. Při návratu po této době již nemusí být zařazena na tu tzv. stejnou židli, ale má nárok na přidělení druhu práce a místa výkonu práce dle pracovní smlouvy (takže záleží na tom, jaký druh práce máte sjednán).

    • 3. 6. 2013 13:33

      MJ (neregistrovaný)

      Re: po 3-leté mateřské - stejná pozice v
      Dobrý den, chtěla bych se zeptat k danému tématu - pokud je zaměstnankyně na rodičovské a během té znovu otěhotní a po mateřské dovolené si zažádá o 3 roky rodičovské, jak je to potom s nástupem do práce, na jaké místo a jakou pracovní pozici.
      Děkuji. MJ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).