Re: Prodej OA kat. M
Pokud vyřadíte z obchodního majetku a následně prodáte, zdaníte automobil v §10 a proti tomu nebudete mít žádný výdaj - plně odepsán. Na osvobození by jste si musela počkat ještě dalších 5 let od vyřazení z majetku.
Pokud ho v majetku necháte zdatíte v §7 a výdaj nebude také žádný, a klasicky zaúčtujete prodej.
Pokud jde o DPH, u M1 auta daň uplatněna být neměla, takže při prodeji daň taktéž neodvedete.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 5. 2009 13:55
Šéf chce prodat svůj OA kat. M, který byl loni plně odepsán, nyní v majetku firmy. Vedeme účetnictví, plátci DPH.
Jelikož byl OA nakoupen v době, kdy jsem tady ještě nepracovala, nejsem si jistá, zda nebylo náhodou uplatněno DPH. V kartě je poznámka - PC s daní. Ale logicky daň uplatněna být neměla. Ještě si ověřím. Jen mě opravte, pokud uvažuji špatně!
A teď prosím o radu! Jak nejlepší způsobem OA prodat? Vyřadit jej k dnešnímu dni z majetku - jaké bude účtování? A zdanit v DPFO za rok 2009 §10? Bude se toto evidovat někde v účetnictví?
Tohle je můj první případ prodejem majetku, tak se omlouvám za pro někoho laický dotaz!
Děkuji!